VR skal forberede russer på hovedtransplantation

Bare tanken om at få sit hoved transplanteret over på en donorkrop kan virke skræmmende. Men det er præcis, hvad russiske Valerij Spiridonov står over for til næste år. Derfor vil holdet bag transplantationen af Spiridonovs hoved først gennemføre et forløb, hvor Spiridonov ved hjælp af virtual reality skal vænnes til at have en rask krop, skriver The Independent.

Læs også: Italiensk forsker vil transplantere et hoved til en andens krop

Valerij Spiridonov lider af en muskelsvindssygdom kaldet Werdnig-Hoffmann, og hans krop er efterhånden så degenereret, at ikke har lang tid igen, hvis han ikke får transplantationen. Han kender til virtual reality gennem sit arbejde som datalog og mener selv, det kan blive en vigtig del af processen, fordi virtual reality er kendt for at kunne lære mennesker hurtigt og effektivt at være i en anden situation end den virkelige.

Læs også: VR og exoskelet lærte lamme at gå

Ifølge den italienske professor Sergio Canavero, der skal foretage transplantationen, er der før set eksempler på transplantationer af kropsdele, som har ført til uventede psykologiske reaktioner, hvor folk ikke har kunnet acceptere deres nye legemsdel. Og det er altså reaktioner som disse, holdet bag transplantationen gerne vil undgå.

Læs også: Russisk datalog vil have transplanteret sit hoved til en anden krop

Operationen skal som sagt foretages næste år. Det er planen, at Canavero vil nedfryse Spiridonovs hoved og derefter skære det fra kroppen. Som næste trin skal hovedet sættes på en donorkrop, hvorefter nervetråde og hud fra hoved og krop sys sammen. Spiridonov skal så ligge nogle uger i koma, så krop og hoved kan få ro til at vokse sammen.

Der er dog stor skepsis over for, om en sådan operation overhovedet kan lykkes. Overlæge på ortopædkirurgisk afdeling på Odense Universitetshospital Søren Larsen, der til daglig arbejder med håndkirurgi og replantation, har således tidligere over for Ingeniøren kaldt det 'meget tvivlsomt', at kroppen vil kunne komme til at virke med et nyt hoved.

Læs også: Dansk overlæge: Derfor er en hovedtransplantation umulig

I videoen nedenunder kan du høre Valerij Spiridonov fortælle om, hvorfor han ønsker transplantationen.