VR og exoskelet lærte lamme at gå

Illustration: AASDAP

Det ligner næsten skurken Dr. Octopus fra Spiderman, der er løs. Men i virkeligheden er det lamme mennesker, der via et omfattende stålskelet og virtual reality (VR)-briller bliver hjulpet til at gå. Men ikke nok med at de bliver hjulpet til at gå, de genvinder også til dels følelse og bevægelse, som de ikke havde før, skriver the Guardian.

Det er på Duke University Centre for Neuroengineering, São Paulo, at otte mennesker er blevet hjulpet til at få en respons fra muskler, som de ikke har været i kontakt med i årevis. En af disse er med hjælp fra et stålskelet blevet i stand til at gå ud af sit hus og køre bil, en anden har kunnet mærke veer under fødsel, og flere er i stand til at fortælle, hvornår de har brug for at komme på toilettet.

Uventet reaktion

Det var ikke forventet, at forsøget med stålskeletter og VR-briller skulle udvikle sig til, at forsøgspersonerne kunne genvinde noget førlighed. Målet var at undersøge avancerede teknologier til at hjælpe de lammede.

Det kom derfor som en glædelig overraskelse, da forsøgspersonerne meldte, at de begyndte at kunne føle og bevæge muskler, som de ikke havde kunnet inden forsøgene.

Forskerne gætter på, at selv mennesker med en komplet rygmarvsskade, som har været lamme i over et år, har haft noget nervevæv, som kunne vækkes igen efter lang tid.

Ingen af dem er blevet i stand til at gå uden hjælpemidler, men en kvinde har genvundet så meget bevægelighed, at hun kan få stålskelettet til at bevæge sig og dermed gå ud af sit hus til sin bil.

Det har blandt meget andet betydet, at nogle af forsøgspersonerne er blevet i stand til at gå på arbejde igen.

Tænk på at gå

Forskerne begyndte forsøget med at forsyne forsøgspersonerne med elektroder, som kan måle elektroencefalografiske (EEG)-signaler fra hjernen. Så bad de forsøgspersonerne om at tænke på at gå, men ingen af forsøgspersonerne kunne huske, hvordan man gik.

Det fik forskerne til at forsøge sig med virtual reality og kombinere det med de apparater, man havde til almindelig gå-genoptræning. Med dette fik man forsøgspersonernes hjerner til at lave en forbindelse mellem det at gå og det at tænke på at gå.

Langsomt resulterede det i, at forsøgspersonerne begyndte i forskellig grad selv at kunne styre en smule af deres bevægelighed i benene. De gik fra ikke at kunne føle noget i benene, til at kunne føle smerte, pres, vibration - men stadig ikke temperatur. Mave-tarm-systemet begyndte at fungere bedre hos dem, der brugte mest tid oprejst, og mændene fortalte, at de begyndte at kunne få erektion.

Genvindelsen af følelse og bevægelighed kom dog ikke hurtigt. Det har taget over 2.000 timer med hjernetræning for forsøgspersonerne, før de kom til et sted, hvor de begyndte at kunne føle og bevæge muskler, som de ikke kunne før.

Emner : Robotter