Voyager 1 fløj ind i hidtil ukendt område af universet

28. juni 2013 kl. 09:0011
Voyager 1 fløj ind i hidtil ukendt område af universet
Voyager 1's position. (Illustration: Nasa) Illustration: NASA.
Den 25. august 2012 fik forskerne en uventet og overraskende besked fra satellitten Voyager 1, der befandt sig 18 milliarder kilometer borte. Nu fremlægger de deres analyse af målingerne.
Artiklen er ældre end 30 dage

For et år siden skete der noget helt uventet omkring 18 milliarder kilometer borte. Instrumenterne om bord på Voyager 1, der blev sendt op i 1977, slog pludselig og helt uventet ud.

Satellitten var havnet i et område, forskerne ikke anede eksisterede, og som nu er blevet døbt ’heliosheath depletion region’ – det er området af heliokappen, umiddelbart før heliopausen, som er afgrænsningen til det interstellare rum.

Forskerne beskrev efterfølgende, at Voyager 1 var havnet på en magnetisk motorvej, hvor ladede partikler fra heliosfæren kan føres ud til det interstellare rum, og hvor interstellare partikler kan føres ind mod solssystemet.

Læs også: Voyager finder magnetisk motorvej i solsystemet

Artiklen fortsætter efter annoncen

I tre artikler, som er offentliggjort online af det videnskabelige tidsskrift Science, beskriver forskerne nu mere indgående egenskaberne af denne heliosheath depletion region.

Voyager 1 nåede til heliosfærens yderste område heliokappen (heliosheath) i december 2004. Det næste interessante område, forskerne forventede, Voyager 1 ville nå, var heliopausen, som er grænsen til det interstellare rum, hvor Solens magnetfelt ikke længere kan mærkes.

Men i stedet skete der noget uventet.

I den ene artikel beskriver Leonard Burlanga fra Nasa-Goddard Space Flight Center og to medforfattere, hvordan Voyager 1 fem gange i perioden 29. juli til 26. august 2012 krydsede gennem en grænse, hvor den magnetiske feltstyrke ændrede sig fra 0,2 nanotesla til 0,4 nanotesla.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Retningen af det magnetiske felt ændrede sig ikke i forhold til resten af heliokappen, og derfor kunne Voyager 1 ikke, som man først spekulerede på, have nået ud i det interstellare rum ved den lejlighed.

Stamatios Krimigis fra Johns Hopkins University har stået i spidsen for en gruppe forskere, der redegør for, at antallet af energirige partikler fra Solen (mere end 40 keV), der ramte Voyager 1 den 25. august 2012, pludselig faldt med en faktor 1.000, samtidig med at antallet af partikler af galaktisk oprindelse (kosmisk stråling) på samme tidspunkt steg med næsten 10 procent.

Endelig har Edward Stone fra California Institute of Technology og fem kolleger observeret, at på samme dato forsvandt lavenergi-ioner fra heliosfæren og blev erstattet af en række indadgående partikler fra det interstellare rum.

Samlet set indikerer alle disse målinger, at heliosheath depletion region er en del af afgrænsningen mellem heliosfæren og det interstellare rum.

Voyager 1 sender stadig data tilbage til Jorden, så forskerne håber derved at kunne lære nyt om dette område, som de for et år siden ikke anede eksisterede

Signalet, der udsendes fra Voayger 1, er ganske svagt, så det overføres af samme grund med en meget lav datahastighed på 160 bit/s.

Instrumenter kan fungere ti år endnu

Hvornår vil Voyager 1 så endelig forlade solsystemet og nå ud i den interstellare rum?

»Det ved vi ikke. Det kan tage måneder eller år. Vi vidste intet om dette område, før Voyager 1 opdagede det,« oplyser Edward Stone til Science.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskerne har dog god formodning om, at de stadig vil modtage data, når det sker. Flere instrumenter på satellitten er godt nok slidt op eller brudt sammen, men da alt har været dubleret, fungerer satellitten stadig med backup-systemerne, som da den blev opsendt.

Satellitten får sin strømforsyning fra omdannelsen af varme fra radioaktivt henfaldt af plutonium-238 til elektricitet. Halveringstiden for Pu-238 er 88 år, og det betyder, at effekten nu er omkring 75 pct. af størrelsen ved opsendelsen i 1977.

»Omkring 2020 bliver vi nødt til slukke for de første af satellittens videnskabelige instrumenter for at holde de resterende i live, og omkring 2025 vil det være helt slut med videnskabelige målinger,« siger Edward Stone. Men det vil være en kæmpe overraskelse, hvis Voyager 1 ikke længe inden da er kommet helt ud, hvor Solen ikke kan mærkes.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
28. juni 2013 kl. 22:35

Det har du ret i. Min hukommelse svigtede mig der. Tak for kommentaren.

9
28. juni 2013 kl. 22:22

Der er ikke ion-motorer på Voyager rumskibene. En af de mange fascinerende ting ved projektet er at ingeniører og videnskabsmænd fandt ud af at udnytte planeternes konstellation optimalt. De kom de forbi planeterne og fik samtidig et spark udaf, en såkaldt "gravity assist maneuver".https://guldbrandsen.blogg.no/150306210058_p_vei_mot_stjernene.html

8
28. juni 2013 kl. 21:39

Voyager bevæger sig med cirka 61.350 km/t lige nu. Den ionmotor den er sendt op med gør at den vil fortsætte med at accelerere indtil dens brændstof er opbrugt.

For oplysninger om hvor langt væk Voyager er, og hvor hurtigt de bevæger sig ift. solen, se her.

7
28. juni 2013 kl. 17:25

Det er egentlig en skam at man ikke løbende har lavet flere Voyager missioner nu vi havde opskriften. Havde man sendt flere ud i forskellige retninger ville man muligheder for virkeligt at studere solsystemet.

6
28. juni 2013 kl. 14:28

Meget imponerende hvad man kan udrette. Og så med grej fra 1977!

Man skulle tro at udviklingen idag ville meget meget længere fremme, men ak - folkene bag rejsekortet kan vist godt lære noget af en studietur til NASA ;-)

5
28. juni 2013 kl. 13:31

Yeps - det er seriøst imponerende. Jeg er lidt imponeret over at den ikke er skudt i stykker endnu af mikro meteorer o.lign. 36 år i rummet, 18 mia km. 315.360 timer. 18 mia. det er 18 mio. gange med 1000 ik'? Dvs. ca. 57.000 km/t. Tja - det er da rimeligt hurtigt. Men man skal kunne lide astronomi, hvis man vil rejse til Pluto og tilbringe over 30 år med det.... Jeg tror vi skal have nogle hurtigere rumskibe.... Hahahahaha.....

3
28. juni 2013 kl. 11:35

Det er fordi den var skrevet af Real Programmers (TM). Fra teksten:

Some of the most awesome Real Programmers of all work at the Jet Propulsion Laboratory in California. Many of them know the entire operating system of the Pioneer and Voyager spacecraft by heart. With a combination of large ground-based Fortran programs and small spacecraft-based assembly language programs, they are able to do incredible feats of navigation and improvisation-- hitting ten-kilometer wide windows at Saturn after six years in space, repairing or bypassing damaged sensor platforms, radios, and batteries. Allegedly, one Real Programmer managed to tuck a pattern matching program into a few hundred bytes of unused memory in a Voyager spacecraft that searched for, located, and photographed a new moon of Jupiter.

https://www.pbm.com/~lindahl/real.programmers.html

2
28. juni 2013 kl. 10:52

har lige bøvlet med manglende support på relativt nye OS. kan man konkludere, at ting fra før MS DOS holder? ;-)

1
28. juni 2013 kl. 09:36

Jeg er stadig imponeret over, at man har sendt noget op i 1977, som stadig fungerer og sender data 18mia km. Det er sgu i orden!