Volvo: Alle vores biler bliver elektriske fra 2019

Her ses en illustration af Volvos elbilplatform. Illustration: PR-foto

Alle Volvo'er, der bliver lanceret fra 2019, vil have en elektrisk motor.

Med andre ord vil bilfirmaet endegyldigt holde op med at udvikle biler, der udelukkende kører på benzin eller diesel. I stedet vil alle nye biler, der bliver produceret to år fra nu, enten være fuldt elektriske eller hybridbiler.

Det oplyser Volvo i en pressemeddelelse.

Fem nye elbiler på vej

Selv om det ikke betyder en fuldstændig omstilling til batteridrevne biler, vil netop disse indtage en langt mere fremtrædende rolle i det kommende sortiment.

Mellem 2019 og 2021 vil firmaet lancere fem fuldelektriske biler: tre af dem under Volvos eget navn og to under firmaets Polestar-brand, der fremover kun vil producere elektriske high performance-biler.

Læs også: Første Tesla Model 3 ruller ud af fabrikken på fredag

Firmaets ambition er at have solgt en million ‘elektrificerede’ biler inden 2025.

Elbilsalget i Danmark står stille

Om danskerne er klar til at hjælpe den svenske bilproducent med at nå det mål, er nok tvivlsomt.

Netop nu tyder det i hvert fald på, at vores lyst til at investere i elektriske biler er så godt som ikkeeksisterende.

Ifølge Danmarks Statistik blev der i løbet af de fem første måneder i 2017 blot solgt 61 elbiler herhjemme. I maj måned trillede der kun 9 af slagsen ud fra de danske forhandlere.

Læs også: Norge går elbil-amok: 6 ud af 7 mest solgte biler er nu elektriske

Det står i skærende kontrast til Norge, hvor der alene i juni måned blev solgt 3.948 elbiler, svarende til næsten 28 procent af alle solgte biler.

Emner : Elbiler
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Da jeg så overskriften fik jeg det indtryk at Volvo vil stoppe produktionen at biler med ICE motor efter 2019. Artiklen er noget ulden om hvad Volvo egenligt planlægger. Når men så læser pressemeddelelsen, så er dette ingenlunde tilfældet:

"has announced that every Volvo it launches from 2019 will have an electric motor" “This announcement marks the end of the solely combustion engine-powered car,”

Altså at de efter 2019 ikke vil lancere nye modeller af rene ICE biler. Der står intet om hvornår de regner med at stoppe salget af eksisterende ICE bilmodeller.

Grundlæggende vil de satse på plug-in hybrid el-benzin/diesel biler, med nogle enkelte rene elbiler.

 • 0
 • 0

Prisen i forhold til større fossilbiler er mindst lige så favorabel i DK. Miljøbevidstheder er nok lige så høj i DK.

MEN Regeringen i DK skaber usikkerhed med en slingrekurs og miljøligegyldighed/ansvarsløshed, i modsætning til Norge hvor regeringen melder klart ud og holder disse planer - det giver køberne tillid. Samtidig bruger regeringen i DK alle støttekronerne til at gøre mikrobilerne uforholdsmæssigt billige.

Der er for mig at se altså kun én stor synder - en inkompetent og/eller miljøfjendsk dansk regering (især LA og DF). Socialdemokratiet har iøvrigt også svigtet elbilerne gevaldigt.

 • 0
 • 0

De sparer også 25% Moms i Norge, bompenge, parkeringsafgift mm.

Man kan undre sig over at politikerne herhjemme synes det er en god ide at sænke afgifterne på fossilbiler herhjemme, så folk styrter ud som lemminger og køber så mange at det har sat rekorder det sidste halve år.

Vores brugte Teslaer sælges til Norge, og vi selv øger importen af nye og brugte diesel og benzin biler

 • 0
 • 0

Man kan undre sig over at politikerne herhjemme synes det er en god ide at sænke afgifterne på fossilbiler herhjemme, så folk styrter ud som lemminger og køber så mange at det har sat rekorder d

Og når man så tager med i regnestykket, at vi har nogle forpligtelser vi skal nå om 13 år, der kalder på andet en fossilbiler, og at vores nabolande også begynder for alvor at sætte fossilbilerne på pension, så forudser jeg en brat opvågning for fossilbileejere inden for de næste 5 år.

Det ligger ikke i kortene at elbilerne bliver tilgodeset mere end de gør nu, så når man nu skal have 500.000 til1.000.000 elbiler på vejene i 2030, så bliver man nødtil at gøre fosilbilerne dyre. Jeg tror ikke det vare mange år før brændstofpriserne får et solidt hak opad, og politikerne vil til den tid vaske deres hænder og sige at det skyldes EU krav og der ikke er noget at gøre.

 • 0
 • 0

"Udover Norge, hvilke af vores nabolande er - for alvor - ved at sætte fossilbilerne på pension?"

Det sker -for alvor- i takt med udviklingen/prisfaldet

Alvor kan jo gradbøjes, når der er store økonomiske interesser der modarbejder, det helt store ryk kræver ihvertfald enighed, og igen forbløffes man over Danmarks holdning Sverige, Tyskland, Holland, Østrig er blandt dem der arbejder for et stop for fossilbiler inden 2030. (Holland 2025 som Norge) Danske politikere har tilkendegivet at det lyder som en god ide, men vil ikke tilslutte sig aktivt

læs bl.a.

http://www.altinget.dk/energi/artikel/ny-d...

 • 0
 • 0

Udover Norge, hvilke af vores nabolande er - for alvor - ved at sætte fossilbilerne på pension?

Hvis de skulle have undgået din opmærksomhed, så har flere europæiske byer fået bud må at mindske luftforureningen. Det betyder at især dieselen får det svært. Dertil er kommer der nu krav til bilernes forurening, ud fra faktiske forhold, hvilket igen giver fossilbilerne problemer., da de faktisk forurener 2-10 gange grænseværdierne i virkelighedens verden. Elbilerne har momentum i lande som Tyskland og Frankrig, ikke bare i salgstal, som dog stadig er begrænset, men i de tyske bilfabrikkers visioner. Hvis først bilfabrikkerne hopper med på vognen, så rykker elbilssalget for alvor, da industri og lovgiver så vil samme vej. Alle der er noget ved musikken idag, taler om elbiler som vejen frem, og EU 's klimamål står fast, skal man tro Tyskland og Frankrig. EU's olie afhængighed har altid været et problem, så geopolitisk er der også fordele at hente. Når tyskerne for alvor begynder at skifte til elbiler og plugin hybrider, så oversvømmes markedet er fossilbiler, der nærmest bliver usælgelige.

Man siger at en elbil ikke dur fordi den kun kan køre 200km på en opladning. Jeg siger at en fossilbil ikke dur, når den ikke kan få lov til at kører i byerne. De tyskere der kan klare sig med 200km rækkevidde, vælger elbilen. De resterende vælger plugin hybrid. Det er vel i grund også den konklusion Volvo har lavet, og VW og BMW og Mercedes og Ford og Peugout med køb af Opel, og Reneault.

 • 0
 • 0

Udover Norge, hvilke af vores nabolande er - for alvor - ved at sætte fossilbilerne på pension?

Altså Sverige og Tyskland? Sverige diskuterer at stoppe for salget af fossilbiler fra 2030 og i Tyskland er der forbud mod Dieselbiler under vejs i udvalgte storbyer.

Det ville kæde DK at begynde omstillingen væk fra de kørende kraftvarme værker. Det er simpelthen ikke klædeligt for vores land, at befolkning ikke har bedre vilkår for til-vælge miljøet!

 • 0
 • 0

Kender man de danske politikere, så bliver løsningen vel inden for et par år, at man vælger at brandbeskatte ICE biler med, feks 300% og så holder de 150% på elbiler. Så har elbilerne pludselig en fordel, og statskassen klinger stadig. Efter et års tid vil politikerne så være nødsaget til at brandbeskatte brændstof, da folk begynder at holde liv i deres ældre ICE biler, og i samme omgang kan man jo så fordoble beskatningen på strøm, når man nu alligevel er igang.

Det bliver et interessant kaos vi går i møde...

 • 0
 • 0

Ganske vist er set politisk agurketid, mennhvorfor skal det præge debatten her ? Efter det første, saglige, indlæg, er ser 11 off-topic indlæg, som handler om elbiler og dansk afgiftslovgivning.

Det væsentlige i artiklen, er at en stor, anerkendt, bilfabrikant tager første halve og hele akridt væk fra Henry T. Fords fantastiske opfindelse: bilen med forbrændingsmotor. Det er da et markant skridt !

At vi så kan mene hvad vi vil, læs de 11 kommentarer, om politisk slingrekurs er et andet, ikke relateret, emne.

 • 0
 • 0

Jeg bøjer mig for argumentet om, at HTF'S opfindelse var samlebåndsprocessen til masseproduktion (af biler). Nærlæsning viser, at mit fokus var bilen, ikke forbrændingsmotoren, som er en komponent, omend vital. Jeg anførte ikke HTF som opfinder af forbrændingsmotoren.

Det er ikke god tone at kritisere journalister på ing.dk - det medfører erfaringsmæssigt reprimander. Jeg vil dog nu, på den givne foranledning, tillade mig at bemærke, at i forhold til overskriften er også afslutningsafsnittet i artiklen off-Topic (per definition udtrykker overskriften en artikels topic; det er efter min mening ikke god stil at at blande emner under en ikke-fyldestgørende overskrift).

Endelig, det var ikke min hensigt at fremstå "mavesur", men jeg ville bare ønske, at kommentarerne blev on-topic, og ikke off-topic, og fokuseret på opklarende spørgsmål eller supplerende information fra de berømte alvidende læsere af ing.dk og tilhørende papirudgave (som holder sommerferie). Kæphestene kan blive i stalden, synes jeg bare.

 • 0
 • 0

@jan Jeg vil medgive dig at sidste del af artiklen, nærmest er fyld, og bare er en konstatering af hvad vi ved i forvejen.

Ikke desto mindre, kan man jo godt sætte Volvos beslutning ind i en dansk kontekst, hvor de danske lovgivere har sat bremsen i i forhold til indførelse af ny teknologi på transport området.

Volvo er ikke alene om at satse på elbiler og plugin hybrider. Stort set hele den tyske bil industri er også på vej den vej, selvom de ikke helt vil afskrive "rene" fossilbiler. Plugin hybriderne har også en svaghed i prisen, som især på mindre modeller er svær at holde konkurrencedygtig. Volvo har lettere ved helt at skippe fossilbilen, da de ikke har biler i minibil segmentet alligevel.

 • 0
 • 0

Hej.

Dan skriver noget i retning af, at alle, der er noget ved musikken, taler elbiler som vejen frem. Nu er Dan og jeg jo nok ikke enige om, hvem der er noget ved musikken. Nogle mener, at brintbiler også er en del af vejen frem. Men den diskussion har Dan og jeg allerede kørende i en anden debattråd. Og da brintbiler ikke er en del af denne tråds emne, vil jeg forsøge at begrænse mig til dette lille afsnit.

Der nævnes de danske politikeres forhold til elbiler og elbilers afgifter. Jeg kan oplyse, at regeringspartiet Venstre ønsker relativ høje afgifter på elbiler om nogle år. Jeg foreslog Venstre og andre partier, at der stort set kun kom en registreringsafgift / afgift på 20.000 - 60.000 kr på alle elbiler i mange år fremover. Men Venstre mente, at dette ville skabe et stort hul i statskassen. Hvad andre partier svarede mig, kan jeg ikke huske på stående fod.

Jeg kan nemt forestille mig, at salget af dieselbiler vil falde drastisk i den kommende år. Ja måske bliver salget af nye dieselbiler forbudt i flere lande om relativ få år. Men jeg tror, at der vil være et salg af nye benzinbiler i relativ mange år endnu. Udviklingen bliver spændende at følge.

Det lyder enormt spændende, at Volvo snart vil stoppe med at producere 100 % diesel- og benzinbiler. Det bliver åbenbart lette hybrider, almindelige hybrider, plugin-hybrider og almindelige elbiler, som de vil satse på. Volvo har planer om at sælge elbiler under mærket Polestar.

Der er skriveri om et batteri til elbiler, der kan oplades på kun 5 minutter. Nu har man jo hørt om superbatterier før, der ikke rigtig er blevet til noget. Men hvis dette batteri holder, hvad det lover, ja så kan det tyde på, at elbilerne har vundet. Så vil salget af elbiler jo -muligvis - eksplodere.

Venlig hilsen Jan Hervig Nielsen Ideudvikler Projekt Trafiksikkerhed ( og Projekt Smørhul )

 • 0
 • 0

Noget helt andet er så at det med at alle Volvos nye modeller vil være elektriske efter 2019 er en sandhed med nogle kraftige begrænsninger. De snakker både om nogle få rent elektriske, Plug-in hybrid og "mild hybrid 48 volt"

Det vil sige at der stadig vil være en vis procentdel (stor? lille?) af deres biler hvor energikilden udelukkende er benzin/diesel. Og hvor ICE motoren vil køre næsten hele tiden.

En ikke-plug-in hybrid er efter min mening blot en stærkt optimeret (og kompliceret og dyr) ICE bil. Når den eneste energiKilde er benzin/diesel, så kan jeg ikke betragte dem som elbiler. Og da slet ikke når el-delen er så "svag" at ICD motoren altid vil være den primære kraftkilde. Så inden dette bliver hypet op til ICE motorens død, så syndes jeg lige man skal analysere udmeldingen og tilhørende planer lidt nærmere.

P.S. Jeg syndes plug-in hybrider, med et stort batteri, er det smarteste valg, da man så kan få en bil der har det bedste af begge teknologier. Og derfor bør de afgiftsmæssigt have de samme fordele som rene elbiler. (med behørig hensyntagen til batteristørrelsen!) Hvorimod ikke-plug-in hybrid bør behandles som ICE biler. (og afgifter skal dermed fastlægges efter brandstof økonomi)

 • 0
 • 0

En ikke-plug-in hybrid er efter min mening blot en stærkt optimeret (og kompliceret og dyr) ICE bil. Når den eneste energiKilde er benzin/diesel, så kan jeg ikke betragte dem som elbiler. Og da slet ikke når el-delen er så "svag" at ICD motoren altid vil være den primære kraftkilde. Så inden dette bliver hypet op til ICE motorens død, så syndes jeg lige man skal analysere udmeldingen og tilhørende planer lidt nærmere.

Helt enig. Og ICE bilerne bliver presset fra 2 sider, Nærmiljø, og CO2 udledning. Derfor tror jeg på at plugin hybrider vinder frem, da de kan levere noget på begge områder, uden de ulemper som den rene elbil har. Største udfordring bliver at kunne lave en lille plugin hybrid til en skrap pris.

 • 0
 • 0

Hej.

Jeg synes, at Thomas Lodberg og Dan Grønbæk har nogle fornuftige synspunkter i dele af det, som de skriver i deres 2 sidste indlæg.

Jeg har læst flere tests af versioner af den relativ nye udgave af Toyota Prius Hybrid, der ikke kan oplades med el. Så jeg skyder på, at den kan køre ca. 22 km / l ved realistisk kørsel i virkelighedens verden. I dag læste jeg en artikel, hvor en skribent skrev nogenlunde det samme. Så denne bil - med denne størrelse - kører relativ langt på literen.

Men denne Toyota Prius er jo ikke en plugin hybrid, der kan oplades med el. Så selvom ADAC giver en eller flere plugin hybrider dårlige miljø-karakterer i en test, tror jeg, at plugin hybrider kan blive en god og relativ grøn mulighed i fremtidens trafik.

Som Thomas er inde på, kan en plugin hybrid med stort batteri blive et smart valg. Jeg kender ikke alle de plugin hybrider, som man kan få idag. Men man kan forhåbentligt lave nogle gode slags, der kan køre en rækkevidde på 150-200 km på rent el til det, som Dan kalder en skrap pris.

Ifølge de steder, som jeg har læst på internettet, vil Volvo nok både have almindelige elbiler i Volvovs navn og almindelige elbiler i Polestars navn.

Jeg har fundet følgende artikel fra juni 2017 på Volvos hjemmeside om Polestar og elektriske biler.

https://www.media.volvocars.com/global/en-...

Kærlig hilsen Jan, Projekt S og T

 • 0
 • 0

Hej Dan. Jeg forstod god meningen. Jeg synes, at betegnelsen skrap pris var et godt udtryk, men det kan da godt være, at der ikke er noget, som hedder det :-)

 • 0
 • 0

Jeg er overbevist om at antallet af hybridbiler fra alle fabrikanter bliver begrænset og kun en overgangsfase (bortset fra- til lande med meget, meget store afstande uden elektricitet, sålænge det varer) Det er alt for fordyrende selv med kun en mindre, ekstra brændstofsmotor, til at generere strøm, (se bare BMW i3 range extender) hvis man kun har brug for den en gang imellem, hvor man istedet kunne have brugt lidt tid ved en lynlader Og den gammeldags drivlinie med kun hjælp fra en mindre elmotor giver slet ingen mening økonomisk eller forureningsmæssigt Når antal samt konkurrence stiger, og batteripris falder (forhåbentlig stadig i en god hastighed) slår elbilernes billigere, bedre og simplere teknologi igennem til brugerne ved lavere priser (estimeret kippunkt omkring 2023)

Allerede nu er der mange, også sælgere der kører rigtig mange kilometer i deres Teslaer, også derfor er det dumt at lægge afgifter på større batterier i starten, da mange folk er stadig utrygge ved forestillingen om at løbe tør for strøm, og derfor vil større batterier end de egentlig har brug for, blive efterspurgt i en tid fremover. Men med tiden vil det tilpasse sig, da de fleste vil undgå ekstra dødvægt.

 • 0
 • 0

Jeg er overbevist om at antallet af hybridbiler fra alle fabrikanter bliver begrænset og kun en overgangsfase (bortset fra- til lande med meget, meget store afstande uden elektricitet, sålænge det varer)

Hvis du havde spurgt mig for 2 år siden, ville jeg nok have givet dig ret, men i lyset af hvor dårligt det går med elbilssalget, på trods af elbilens mange fordele, så er trægheden i befolkningerne meget større end jeg havde forventet. Det kommer så også lige an på hvad man forstår ved en overgangsfase. Hvis det er 20 år, så er jeg med.

Problemerne med plugin hybrider er at de er for dyre i det billige segment. De plugin hybrider der har succes idag har typisk 200hk+ og er konkurrence dygtig med deres rene fossilbiler i samme segment.

Jeg har også tidligere slået på at hybrider bare gør alting dyrere, men jeg må indrømme at jeg også har set dem som elbiler med fossilmotor.

Vender man den tanke på hovedet, og ser en plugin hybrid som en fossilbil med mulighed for eldrift i byerne, og tænker at prisen på eldrivlinien koster 20.000kr inkl batteri til 80- 100km, ja så kan eldrivlinien godt tjene sig ind, og du kan stadig tage campingvognen på krogen.

Det har nu vist sig at fossilbilerne, ikke kan leve op til de miljøkrav, som de har lovet. Byerne i Europa har også fået påbud om at opfylde krav til luft kvalitet. For en Tysker med hang til fart på autobahn, er en plugin hybrid sagen. Hvodan du end vender eller drejer det, så tager det mange år før en elbil køre 200km/h i 2timer i streg. Unødvendig ja, men sådan er verdenen. Det var en af de ting jeg måtte give afkald på da jeg skiftede min BMW320 ud med min i3. Er det et stort sagn, nej ,men det er der!!!

 • 0
 • 0

Det er jo mest Danmark der hænger i bremsen på grund af vore politikere, men ja, tager tid at omvende folk, de vil have noget bedre, og de vil have det billigere, men det tager også tid at nå ind til folk, vende stemningen og nedbryde fordomme, derfor skal den økonomiske gevinst i starten være synlig og stor.

Se på Norge, de har i mange år haft mange fordele ved at vælge elbiler, og da udvalget blev bedre i mellemklassen, og fordommene begyndt nedbrudt, tog det for alvor fart, og det vil fortsat stige Danmark er stort set ikke begyndt endnu (takker hver gang jeg, især på cykel, møder en elbil, tak Dan ;-)

Når elbilerne er bedre og billigere end brændstofbilerne, går det rigtigt stærkt med skiftet, nogle mener allerede det sker i 2020.

De fleste større bilfabrikker kunne have overhalet Tesla for år siden, men er først ved at vågne op til dåd nu, hidtil har de kun leget med lidt eksperimenter, (GM allerede tilbage i 90erne, indtil de tog de 450? elskede biler, kvaste dem, kørte dem ud i ørkenen, stoppede al udvikling og slettede alle erfaringer)

https://en.wikipedia.org/wiki/Who_Killed_t...

(Filmen kan ses på nettet)

Hybriderne vil stadig være for dyre i alle segmenter, (77.200 kr ekstra for BMW i3 REX med nuværende afgifts niveau? ca mellemklasse segment? ) kun for en motorcykelmotor med generator, simplere kan det ikke gøres (i en test påstås endda at man så må undvære varmepumpen, da der ikke er plads til den? forhåbentlig er det ændret på senere modeller)

De små billige dieselmotorer vil snart forsvinde, da de ikke kan opfylde udledningskravene uden alt for kostbar rensning

De større dieselmotorer vil blive væsentlig dyrere af samme grund, og ikke få lov til at køre i mange storbyer

Der er tale om at benzinmotorerne også udleder mange partikler, så udover CO2 bliver det et issue fremover også

Hvad hvis man løber tør for strøm i byerne? hvem skal kontrolere om man ikke kører på brændstof i byen? På landevejen stinker selv mange nye biler, Men ja, det ville blive mindre med hybridbiler.

Ser ikke så godt ud for hybridmodeller i fremtiden, og de vil nok få en afgift på i de fleste lande

Der bliver en længere horisont med hensyn til camping trækkere og (måske) langdistance +200km/t kørsel, men Tyskerne (ligesom rigtig mange andre lande) har planer om at forbyde fossilbiler fra 2030, det skulle dog undre mig om udviklingen ikke overhaler dette helt af sig selv

Men alene efterspørgslen på milioner alm. el-brugsbiler, bekymrer mig mere, det kan gøre at priserne ikke falder helt naturligt, hurtigt nok

 • 0
 • 0

Ser ikke så godt ud for hybridmodeller i fremtiden, og de vil nok få en afgift på i de fleste lande

Hvis du mener plugin hybrid, så er jeg mere optimistisk på biltypens vegne. Tager man f.eks en BMW 225ex så koster den i Tyskland kun 4500€ mere end benzin søsteren 220i. For de penge får du så 35hk ekstra og 4hjulstræk og langt bedre brændstof økonomi, især i byen. Jeg tror at de ekstre penge for plugin hybriden sagtens vil kunne tjene sig hjem. Den er selvfølgelig mere kompliceret med 2 drivlinier, men der er det bare min mening, at der er ingen vedligehold er på den elektriske drivlinie, så reelt er det kun ICE drivlinien der skal serviceres. Men tænk en ICE drivlinie, der kun køre langture, og som iøvrigt måske kun køre det halve antal km som bilen ellers køre. Snakker vi serviceeftersyn for hver 60.000km? Iøvrigt er den elektriske drivlinie billig hvis vi ser bort fra batteriet, og da batterierne bliver billigere og bedre., vil den udvikling også komme plugin hybriden til gode . Min i3 har det første 22kwh batteri. I 2018 kommer et 44kwh med nogenlunde samme vægt og pris, og ikke uvæsentligt så fylder det også mindre Mon ikke dette batteri finder vej til hybriderne, så de kan få fordoblet el-rækkevidden.

Problemet for disse plugin hybrider, er at hr og fru Jensen, er tilfredse med deres Hyundai i20 eller VW polo. De gør det de skal, og bringer dem fra A til B, så hvad skal de med 225hk fartmonster. Bilfabrikkernes problem, er at deres mindste motor yder 100hk+ og der er ikke rigtigt noget sparet ved at gå ned i størrelse, og elmotoren skal have en vis størrelse for at kunne give nok regenereret bremsning, så det ender med at være en potent løsning. Hvis "rene" ICE biler bliver forment adgang til byerne, eller brandbeskattet, og man ikke kan leve med de ulemper der er ved en elbil, så er plugin hybriden det eneste alternativ. Brintbilen har ingen chancer imod plugin hybriden. ikke på virkningsgrad ikke på pris, og slet ikke på infrastruktur.

Hvorfor køre jeg så ikke hybrid? Jeg fravalgte i3 REX fordi jeg synes den var for dyr, iforhold til det jeg ville få ud af den. Og når man så heller ikke kan få træk på, så skulle jeg alligevel ud at låne en ICE bil engang imellem. Og golf GTE var for dyr for mit behov, og så synes jeg generelt at elrækkevidden er for lille på dagens plugin hybrider.

 • 0
 • 0

Hvis jeg var i målgruppen til at købe en ny bil i den dyrere ende, og havde et overskud til at fyre nogen penge af på lir, så ville jeg nok vælge en hybrid på grund af de komfort fordele det ville give. Samt følelsen af at køre i noget der er teknologisk nyskabende/overlegent.

Jeg syntes nemelig også det går lidt langsomt med de el-biler. Det skal nok komme indenfor 5 år, men det bliver i høj grad selvkørende elektriske dele biler der bliver en gamechanger.

Så er der også Nissan´s e-power hybrid som har været på markedet i japan i et halvt år. Jeg har ikke kunne finde nogen erfaringer med det faktiske benzin forbrug som er rimeligt optimistisk/fantastisk op til 37 km/l. Det er ikke en plug in, det er en el-bil man hælder benzin på, eller benzin bil der køre som en elektrisk bil, vælg selv. https://www.youtube.com/watch?v=idR8Ik1OTGQ

 • 0
 • 0

Hvorfor køre jeg så ikke hybrid? Jeg fravalgte i3 REX fordi jeg synes den var for dyr, iforhold til det jeg ville få ud af den.

Du skriver det selv, og merprisen bliver forholdsmæssigt større med tiden.

En forbrændingsmotor med styring, tank, udstødning, katalysator, filter, gearkasse+transmission eller generator koster kassen, forurener alligevel og er håbløs ineffektiv Den fylder en del og vejer også rigtig meget, så det vil næppe blive kombineret med de store batterier i hybridbilerne

Allerede nu kører folk ned gennem europa i deres Tesla, batterikapaciteten øges stadig hurtigt, ligesom hastigheden for lynladning

Når man kan køre længere end 300 km og lynlade 80% hurtigere end 20min er der ingen grund til at betale rigtig mange penge ekstra, og slæbe rundt på ekstra vægt og ineffektiv gammel teknologi

Plugin hybrider bliver overflødige inden de får en væsentlig udbredelse

Brint fremstilling giver energimæssigt tab på langt over 50%, vil koste kassen i infrastruktur, er farligt (hvem vil desuden med tiden køre rundt men en 5-8 år gammel beholder/system med 3-700 bars tryk brint i sin bil) med mange store tankbiler med brint under højt tryk til at køre rundt og fylde kæmpe tanke under højt tryk op på stationer over alt. Bilerne vil stadig koste alt for meget at producere, og have kort rækkevidde. Stort set alle producenter har droppet tanken om brint, det er snart kun de gamle mænd hos FDM der stadig ser det som en realistisk mulighed ?

 • 0
 • 0

Hvodan du end vender eller drejer det, så tager det mange år før en elbil køre 200km/h i 2timer i streg.

Dan, hvor kan du lige det? I sidste måned kørte jeg fra Kbh til Gibraltar i min Tesla og jeg kører med langt højere gennemsnitshastighed gennem Spanien og Frankrig end Tyskland med den "frie" hastighed, pga. af Tysklands evindelige vejarbejder og utallige ulykker - Det er fuldstændig umuligt at køre 2 timer i streg med 200km/timen i Tyskland.

 • 0
 • 0

Hej.

PÅ den ene side vil jeg ikke blive overrasket, hvis en eller flere former for hybridbiler bliver en betydelig del af fremtiden. Dette har jeg skrevet mange gange før. Det er jo muligvis ikke alle kunder, der synes, at en almindelig elbil er god nok i fremtiden.

PÅ den anden side er der flere personer m.m. , der tror, at hybridbiler kun vil være her i en kortere eller længere periode. De mener, at elbiler eller andre typer biler vil erstatte alle hybridbiler engang ude i fremtiden. Det har de måske ret i.

I Klimarådets kendte rapport fra 2017 står der, at en konventionel bil kører idag gennemsnitlig ca. 16.000 km om året. Det har jeg regnet ud vil svare til ca. 43,8 km om dagen. Det betyder jo, at gennemsnits-danskeren vil kunne køre rundt i en elbil uden de store problemer. Det bliver kun sjældent, at gennemsnits-danskeren skal hen til en oplader og tanke el.

I forlængelse af disse tal fra Klimarådets rapport kan vi nøjes med plugin hybridbiler, der har en rækkevidde på ren el på kun 100 km. Med sådan en hybridbil vil gennemsnits-danskeren kunne køre på ren el i hverdagen. Det er kun i ny og næ, at denne hybridbil skal gøre brug af benzin eller diesel.

Hvordan det forholder sig i andre lande i verden, ved jeg ikke. Men gennemsnits-danskeren kører som sagt kun 43,8 km om dagen i en konventionel bil.

Det medfører jo, at Volvo og alle andre producenter skal vurdere, hvor lang rækkevidde, der bør være på ren el i deres plugin hybridbiler. Personligt så jeg gerne, at rækkevidden blev 150-200 km på rent el, men - når man ser på tallene fra Klimarådets rapport - er det måske ikke nødvendig med en så lang rækkevidde på ren el.

Det kunne være spændende at snakke om prisforskellen på plugin-hybridbiler, der kan køre 75 km på ren el, og på plugin-hybridbiler, der vil kunne køre 150-200 km på ren el i fremtiden. Jeg har nemlig ikke nok viden til at vurdere, hvor stor sådan en prisforskel muligvis vil blive i fremtiden.

Venlig hilsen Jan, Projekt S og T

 • 0
 • 0

Det kunne være spændende at snakke om prisforskellen på plugin-hybridbiler, der kan køre 75 km på ren el, og på plugin-hybridbiler, der vil kunne køre 150-200 km på ren el i fremtiden. Jeg har nemlig ikke nok viden til at vurdere, hvor stor sådan en prisforskel muligvis vil blive i fremtiden.

En forbrændingsmotor med styring, tank, udstødning, katalysator, filter, gearkasse+transmission eller generator koster kassen, forurener alligevel og er håbløs ineffektiv Den fylder en del og vejer også rigtig meget.

Kunne være man skulle spørge Tesla ejerne om de ville skifte til en hybrid og betale xxxxx kr ekstra for halvering af batterikapaciteten og få "glæde" af ovenstående

Eller fundere om kommende Volvo c30 electric 3.generation (eller tilsvarende størrelse elbil) med et batteri på50kwh, en pris på 200.000- ville blive tilbudt som hybrid med mindre batteri til under 275-300.000-. Før afgifter selvfølgelig

 • 0
 • 0

Det har jeg regnet ud vil svare til ca. 43,8 km om dagen. Det betyder jo, at gennemsnits-danskeren vil kunne køre rundt i en elbil uden de store problemer.

Her synes jeg at du presse den lovligt hårdt. Folk køber ikke bil efter deres gennemsnitlige kørsel. De køber bil for at kunne dække hele deres kørsels behov. Eller så meget af det som de har råd til. Og du har slet ikke taget hensyn til at en meget stor del af Danskerne bruger deres bil til andre end blot persontransport. Det er lidt for meget af et skønmaleri du laver.

 • 0
 • 0

Det kunne være spændende at snakke om prisforskellen på plugin-hybridbiler, der kan køre 75 km på ren el, og på plugin-hybridbiler, der vil kunne køre 150-200 km på ren el i fremtiden. Jeg har nemlig ikke nok viden til at vurdere, hvor stor sådan en prisforskel muligvis vil blive i fremtiden.

Det er der nok ingen der kan ramme plet på, kommer også helt an på hvor langt ud i fremtiden du vil se men et godt udgangspunkt herfra vil være: Pågældende års batteripris x 2 (ca) for den dobbelte kapacitet og så afgiftforskellen hvis den stadig eksisterer til den tid. Vil give kun næsten dobbelt rækkevidde da det vil veje mere

 • 0
 • 0

Nu vejer et batteri med alt tilbehør også en hel del. Og lige Tesla er en røv tung bil. Jeg tvinger meget på at det er vægt og volumen der gør forskellen.

Og?

Ja, en komplet forbrændingsmotor med styring, tank, udstødning, katalysator, filter, gearkasse, vil sikkert kunne spare nogle kilo i forhold til det batterivolumen der måtte ud

så vi vil betale mange penge ekstra for en lille vægtfordel?

Alle elbiler er forholdsvis tunge, og pluginhybrider vil også veje ekstra i forhold til deres batterikapacitet

 • 0
 • 0

Jeg tvivler meget på at det er pris, vægt og volumen på de komponenter der vinder slagte for elbiler idag.

batterier vejer stadig for meget, men det som du kører på ren strøm udnytter elmotoren 3 til 4 gange bedre end selv en brændstofmotor der kører ved optimale omdrejninger og driver en generator. Det koster os altså langt flere penge hver gang brændstofmotoren kører. Så vi vil betale ekstra x2 for at have dyr, kompliceret, servicekrævende ineffektiv teknologi med?

 • 0
 • 0

Kunne være man skulle spørge Tesla ejerne om de ville skifte til en hybrid og betale xxxxx kr ekstra for halvering af batterikapaciteten og få "glæde" af ovenstående

Nej for der er vel en grund til at de har købt en Tesla.

Hvis man følger med i diverse EV sites på nettet fra USA, så er det gennemgående at man regner med at Tesla model 3 æder BMW 3 serie til morgenmad. Sådanne sites har bare en slagside, fordi interessen på sådanne site er på elbiler. Så jeg er ikke i tvivl, at BMW kommer til at mærke Model 3, men jeg tror stadig, at der er et kæmpe marked for BMW 3 serie.

Jeg har i hvertfald konkluderet, at uanset hvormeget jeg er fortaler for elbilen, og uanset at folk godt kan se fordelene, så køre de stadig fossilbil.

Og uanset at en Tesla kan køre 250km/h på toppen, og er en fed bil, så får den alligevel påduttet at den typisk ligger bag en lastbil i højre spor på motorvejen. Med 200km/h så får festen hurtigt en ende. Min gamle BMW 320d gik omkring 17km/l ved 170km/h og havde 65 liter i tanken. Hvorlangt kommer en Tesla med 170 på klokken?

 • 0
 • 0

Hvis man følger med i diverse EV sites på nettet fra USA, så er det gennemgående at man regner med at Tesla model 3 æder BMW 3 serie til morgenmad. Sådanne sites har bare en slagside, fordi interessen på sådanne site er på elbiler. Så jeg er ikke i tvivl, at BMW kommer til at mærke Model 3, men jeg tror stadig, at der er et kæmpe marked for BMW 3 serie.

Det tror jeg så ikke, Tesla 3 bliver ikke lavet i så stort antal, slet ikke fra starten, og det vil heller ikke være de samme købere den henvender sig til

Jeg har i hvertfald konkluderet, at uanset hvormeget jeg er fortaler for elbilen, og uanset at folk godt kan se fordelene, så køre de stadig fossilbil.

Ja masseproduktions fordelens lavere pris har vi jo naturligvis ikke set endnu, og der er også stadig et "par" fordomme der hænger lidt ved

[/quote]Og uanset at en Tesla kan køre 250km/h på toppen, og er en fed bil, så får den alligevel påduttet at den typisk ligger bag en lastbil i højre spor på motorvejen. Med 200km/h så får festen hurtigt en ende. Min gamle BMW 320d gik omkring 17km/l ved 170km/h og havde 65 liter i tanken. Hvorlangt kommer en Tesla med 170 på klokken? [/quote]

Det er der nok andre der er mere kvalificeret til at svare på end mig Men ja, måske, dem der har brug for at køre 170km/t i timer, vil måske betale meget ekstra for en hybrid, ( i x år?) det vil tiden vise Men også kun tiden vil vise hvornår udviklingskurven på batterier begynder at flade ud

Hybridbiler vil altid være for dyre på grund af dobbelt drivsystem, brændstofmotoren med det hele er den langt dyreste del af en bil, og langt dyrere end elmotoren, fravær af det halve eller 2/3 batteri sparer ikke mange kroner) og hvormange vil betale ekstra,(x2) for de få fordele der ses på nuværende og kommende stadier?, only time will show

 • 0
 • 0

Hybridbiler vil altid være for dyre på grund af dobbelt drivsystem, brændstofmotoren med det hele er den langt dyreste del af en bil, og langt dyrere end elmotoren, fravær af det halve eller 2/3 batteri sparer ikke mange kroner) og hvormange vil betale ekstra,(x2) for de få fordele der ses på nuværende og kommende stadier?, only time will show

Du ser det stadig ud fra en elbilkøbers perspektiv. Prøv at se det ud fra en ICE købers. Idag , i det lidt dyrere segment er hybridbilen direkte konkurrence dygtig på købspris med tilsvarende diesel eller benzin, og som du selv skriver så er elmotoren billig og desuden vedligeholdsfri. Batteriet er stadig elbilens akilleshæl, når det gælder pris, slid, vægt , og kapacitet. Disse ulemper bliver mindre i en Plugin hybrid. Er man lidt forloren ved en elbil, og det er der mange der er, når nu salget kun er på 0,04%, på trods af begrænset afgift, så ligger en plugin hybrid til højrebenet, selv om der er en merpris. Merprisen tjener du ind igen på drift og vedligehold, og hvis det bliver forbudt at køre fossil i byerne, så er det jo et must.

Elbilerne vil stille og roligt æde sig ind på det totale bilsalg, men jeg tror der går mange år før vi har set den sidste nye bil med ICE motor. Frankrig satser på 2040. Men det behøver ikke at være en dårlig ting. Forstil dig en plugin hybrid med 100-150 elrækkevidde på eldrift, og resten på synfuel, hvor synfuelen måske koster 20kr/l. Elbilen vil være den billigste og have en stor del af markedet, men der vil stadig være rigelig plads til plugin hybriden.

 • 0
 • 0

Hej.

Dan. Du kommer med en meget spændende sammenligning på priser. Du nævner hybridbilen BMW 225ex og fossil-bilen 220i. Disse 2 biler kendte jeg ikke. Det er mest BMW 5 serie, som jeg igennem flere år har været interesseret i og læst om. Derfor jeg har googlet lidt, hvor jeg har besøgt hjemmesider i både Danmark og udlandet.

I Danmark koster hybridbilen BMW 225ex åbenbart 455.888 kr. Og den almindelige fossilbil 220 i koster 413.000 kr. Begge er vejledende priser. Med andre ord koster hybridbilen 42.888 kr mere. Det må jo være med danske afgifter o.s.v.

I Tyskland koster denne hybridbil ifølge dig 4500 Euro mere end fossilbilen. Jeg har været inde på hjemmesiden Valutakurser og regnet ud, at dette svarer til 33.467 danske kr.

Jeg kan forstå på dig, Dan, at hybridbilen har 35 hk mere end fossilbilen og at hybridbilen har 4 hjulstræk. Det har fossilbilen ikke. Jeg tror, at der er en del kunder, hvor 35 ekstra HK og 4-hjuls-træk ikke betyder så meget. Men der vil selvfølgelig være andre kunder, der sætter pris på sådanne ting.

Om prisforskellen på hybridbilen og fossilbilen er meget eller lidt, vil jeg ikke vurdere i dette indlæg. Jeg kender nemlig ikke de 2 biler. Men det er interessant at iagttage, at prisforskellen i Danmark er 42.888 kr, mens den i Tyskland kun er 33.467 kr. Denne forskel skyldes MÅSKE danske afgifter.

I den forbindelse kan jeg nævne, at jeg 2 gange har været i kontakt med Toyota for at bede dem oplyse mig om, hvor meget registreringsafgift og moms, der er på en bestemt version af hybridbilen Toyota Prius. Det vil de ikke svare mig på. Men måske er der for høje afgifter på visse hybridbiler i Danmark.

Nu er jeg ikke god til sprog. Mit tysk er dårligt. Men så vidt som jeg kan forstå fra nogle tyske oplysninger, kan overnævnte hybridbil kun køre relativ kort rækkevidde på ren el.

Hybridbiler er utrolig spændende. Specielt er plugin hybrider, der kan oplades med el, yderst spændende. Og de kan mig bekendt være mere "energi-venlige" ved bykørsel end mange fossilbiler. Ved motorvejs-kørsel er hybridbiler vel ikke bedre end mange fossilbiler. Det har jeg ihvertfald læst. Og jeg er lige ved at tro, at jeg har hørt at hybridbiler kan være mindre "energi-venlige" end mange fossilbiler ved motorvejs-kørsel.

Men som jeg har nævnt før, tror jeg, at hybridbiler kan blive en del af fremtidens trafik. Ihvertfald i en periode.

Venlig hilsen Jan, Projekt S og T

 • 0
 • 0

Min gamle BMW 320d gik omkring 17km/l ved 170km/h og havde 65 liter i tanken. Hvorlangt kommer en Tesla med 170 på klokken?

tja, nok meget længere end du tror, men det er jo også lige meget, bare den kan køre nogle timer, så er det fint(for du bør alligevel holde pause efter 2-3 timer). Med 17 km/liter smider du 9,98kWh/17 = 587w/km, Tesla'en smider nok omkring 250w/km ved 170km/t(sommer), da der i min er 82kWh brugbar energi(svarende til 8,2 liter diesel), så kommer jeg ikke så langt nemlig 82kWh/0,25 = 328km - men hav f..... skal du bruge det til at din gamle BMW kunne køre 1.105 km på en tankfuld, inden du er nået halvvejs med 170km/timen, så er du en farlig trafikant. Jeg kørte fra Kbh til Gibraltar på 41 timer i min Tesla i juni måned, med passende stop, hvor jeg hvilede mig - jeg kom frem udhvilet! Jeg har detaljerede data over turen og det er lidt tankevækkende, at flere køretider i Tyskland tager uendelig lang tid pga vejarbejde og trafikulykker.

 • 0
 • 0

Ved motorvejs-kørsel er hybridbiler vel ikke bedre end mange fossilbiler. Det har jeg ihvertfald læst. Og jeg er lige ved at tro, at jeg har hørt at hybridbiler kan være mindre "energi-venlige" end mange fossilbiler ved motorvejs-kørsel.

Ved konstant høj hastighed er der ikke noget gavn af hybridsystemet. På den anden side er der hellere ikke nogen skade andet end lidt ekstra vægt. Så det er en skrøne.

Og lige så snart du render ind i en motorvejskø, så har du gavn af hybridsystemet igen.

 • 0
 • 0

I Danmark koster hybridbilen BMW 225ex åbenbart 455.888 kr. Og den almindelige fossilbil 220 i koster 413.000 kr. Begge er vejledende priser. Med andre ord koster hybridbilen 42.888 kr mere. Det må jo være med danske afgifter o.s.v.

Nu kender jeg ikke så meget til BMW men når man laver samme sammenligning mellem min VW Golf GTE og den almindelige Golf skal man tage hensyn til at der stor forskel på det standardudstyr der følger med. Ligeledes er der forskel på udstyr på samme model i andre lande.

 • 0
 • 0

[/quote] "Du ser det stadig ud fra en elbilkøbers perspektiv."

Nej, det har så jeg aldrig gjort, jeg ser altid ting fra mange vinkler, dog ikke lige fra det perspektiv, men du kikker på priser og specifikationer som de er nu, og det har ikke noget med selv den nærmeste fremtid at gøre. Desuden har de færreste brug for at kunne køre så langt som 300km på en opladning

Pluginhybrid? En forbrændingsmotor med styring, tank, udstødning, katalysator, filter, gearkasse+transmission eller generator koster, det er langt, langt den dyreste del på en bil

Den vil stadig kræve service, olieskift, filtre, tændrør, frostvæske mm.

Den forurener alligevel og er håbløs ineffektiv

Den bliver slidt med tiden

Den fylder en del og vejer også rigtig meget. Det er ikke en Brian og brormand lige løfter op af motorrummet, når de 456 tilslutninger er afmonteret, selvom de har vægttrænet. Så ikke meget vægt spares ved kun at have mindre batteri med i forhold til elbilen

Bremser vil alt andet også slides mere hvis ikke elmotoren er stor nok til at regenrere alt bremseeffekt (Volvos elbilsprototype havde ikke engang bremser, elmotorene klarede dette helt (så fremtiden måske?))

Der er problemer med langt flere af vore nuværende motorer end folk tænker. Mange har været udsat for at motorer fejler,(især efter garantien er udløbet) Revner i topstykker, tandremme der knækker, knastaksler med dårlig hærdning, cylinderforinger i forkert legering, styringsystemer der laver knuder Meget dyre ting, BMW eksempel over 150.000-

Motorerne i dag er også så komplicerede, at en meget stor del heller ikke kører optimalt, ikke engang fra nye. Der kan snildt være 5-10 % forskel på benzinøkonomi, drejningsmoment i bunden mm. på identiske biler. Komponenter, følere og styresystemer har tolerancer

Værkstederne kan IKKE! umiddelbart lokalisere mange periodiske eller kombinations fejl ved udlæsning af CPU, så i rigtig mange tilfælde skiftes der dele på må og få, til en fejl (måske) er væk Eksempel Renault/Volvo over 30.000-

Jeg har talrige eksempler på motornedbrud og kæmpe værkstedsregninger

Og nej, heldigvis er ovenstående ikke noget de fleste kommer ud for, men dog en meget kedelig udtrækning i et negativt lotteri for dem det rammer. Desværre alt for mange

(Jeg har totalrenoveret flere biler gennem 39år siden jeg renoverede min første motorcykelmotor på min mors køkkenbord som 14årig. Og Dan, min bil kan køre 250km/t ikke bare et par timer, ej heller dage, men i ugevis konstant, bortset fra stop for benzin og service. (Talladega 1986) https://www.youtube.com/watch?v=PKE3aLLD3HM Men det eneste jeg nyder at bruge nu, er et lille vip på speederen til acceleration og sikker overhaling, det kan en ren elbil fint klare istedet)

Jeg elsker benzinmotoren (4takt) og har altid gjort det, men vi skulle ha sat den på museum for længe siden

Batterierne bliver stadig bedre, billigere, mindre, allerede nu har Opel Ampera-e til 260.000- i Norge en rækkevidde på 500/380km afhængig af norm.

Volvo har meldt ud nu, men de har kørt sig i stilling i mere end 10 år med bl.a. langtidstest, samt data direkte løbende overført siden 2012 ligesom Tesla

Elbilen er langt mere enkel, men bilfabrikkerne vil da meget hellere sælge os hybrider, mere kompliceret gammel teknik, større fortjeneste, mere arbejde til serviceværkstederne. Og benzin! råber oliemagnaterne i kor med politikerne

I takt med der kommer flere, bedre, billigere elbiler vil de fleste ikke betale ekstra for flere problemer.

Elbilkøberen: vil jeg betale 100.000- ekstra for også at få en brændstofmotor i min bil? forurene mere, bruge ekstra penge på benzin, service, flere problemer med mere gammel teknik, større værditab?

ICE køber: vil jeg betale 50.000- ekstra for også at få en elmotor i min bil, eller vil jeg spare 50.000- ved at skifte til en ren elbil, spare tankning og istedet lynlade en gang imellem på langture?

Hvis pluginhybriden ligger lige til højrebenet, så los den for guds skyld langt ud i galaksen

 • 0
 • 0

Hybridbiler vil altid være for dyre på grund af dobbelt drivsystem, brændstofmotoren med det hele er den langt dyreste del af en bil, og langt dyrere end elmotoren

At dømme en teknologi ude på på den måde er amatøragtigt. Så kunne jeg jo komme med et langt stærkere argument mod elbiler: Elbiler vil altid være for dyre på grund af batteriet, batteriet med det hele er den langt dyreste del af en elbil, og langt dyrere end benzintanken.

Begge argumenter er vrøvl. At hybridbiler vil være dyre er rigtigt. Men de giver også nogle fordele som hverken rene elbiler eller rene ICE biler kan give. Så er det en afvejning af fordele og ulemper. Og da vi ikke ved hvor meget ekstra de kommer til at koste, så er det nok svært at lave en ordenlig vurdering idag.

 • 0
 • 0

At dømme en teknologi ude på på den måde er amatøragtigt. Så kunne jeg jo komme med et langt stærkere argument mod elbiler: Elbiler vil altid være for dyre på grund af batteriet, batteriet med det hele er den langt dyreste del af en elbil, og langt dyrere end benzintanken.

Begge argumenter er vrøvl. At hybridbiler vil være dyre er rigtigt. Men de giver også nogle fordele som hverken rene elbiler eller rene ICE biler kan give. Så er det en afvejning af fordele og ulemper. Og da vi ikke ved hvor meget ekstra de kommer til at koste, så er det nok svært at lave en ordenlig vurdering idag.

Læs venligst mit seneste indlæg, det besvarer til overflod ovenstående , så dit indlæg må have krydset mit

Brændstofmotoren er kendt teknologi med fordele og ulemper, vælg eller fravælg

Alle er enige om at batterier bliver bedre og billigere

Jeg gentager gerne: jeg tror ikke på hybridbiler og er ikke alene derom. Kun tiden vil vise det, lige meget hvor amatøragtige grunde og argumenter vi smider i hovedet på hinanden

 • 0
 • 0

Jeg gentager gerne: jeg tror ikke på hybridbiler og er ikke alene derom.

Jeg tror ikke jeg kan nævne en eneste der tror på hybridbiler som andet end noget, vi vil se i en overgangsperiode. Det gælder både bilproducenter og andre. Det eneste uenigheden er om er, hvor kort perioden bliver. Selv FDM har spået hybridbilen en snarlig død.

Personligt tror jeg at perioden med salg af hybridbiler bliver meget kort. I 2025 er det sandsynlige, at den typisk mellemklasse elbil vil køre 300-400 km på en opladning, vil kunne lades til 80% på 15 minutter og koste det samme som en ICE-bil (og mindre end en hybridbil). Hvad skal vi så med en hybridbil...eller en ICE-bil.

 • 0
 • 0

Jeg tror ikke jeg kan nævne en eneste der tror på hybridbiler som andet end noget, vi vil se i en overgangsperiode.

............Ifølge denne tråd er der åbenbart flere, selv her på ing.dk

Personligt tror jeg at perioden med salg af hybridbiler bliver meget kort. I 2025 er det sandsynlige, at den typisk mellemklasse elbil vil køre 300-400 km på en opladning, vil kunne lades til 80% på 15 minutter og koste det samme som en ICE-bil (og mindre end en hybridbil). Hvad skal vi så med en hybridbil...eller en ICE-bil.

som nævnt før: allerede nu har Opel Ampera-e til 260.000- i Norge en rækkevidde på 500/380km afhængig af norm.

Sandsynlige? forudsigelser:

Allerede i løbet de næste 3-5år vil flere rigtige elbiler der er bygget op helt fra bunden, komme med 300-400 km reel rækkevidde og mulighed for lynladning

Brancefolk peger på at der kan blive et voldsomt udskilningsløb blandt bilfabrikkerne de kommende 10år

produktionsvolumen, prissætningsstrategier, skatter og afgifter vil kunne vride udviklingen meget

Under alle omstændigher bliver det spændende at følge

 • 0
 • 0

Jeg tror ikke jeg kan nævne en eneste der tror på hybridbiler som andet end noget, vi vil se i en overgangsperiode. Det gælder både bilproducenter og andre. Det eneste uenigheden er om er, hvor kort perioden bliver. Selv FDM har spået hybridbilen en snarlig død.

Personligt tror jeg at perioden med salg af hybridbiler bliver meget kort. I 2025 er det sandsynlige, at den typisk mellemklasse elbil vil køre 300-400 km på en opladning, vil kunne lades til 80% på 15 minutter og koste det samme som en ICE-bil (og mindre end en hybridbil). Hvad skal vi så med en hybridbil...eller en ICE-bil.

@Jens. Du ved det godt, at når du henvise til FDM som en forening der overhoved ved noget om hvad der sker på elbilsmarkedet, så kunne du lige så godt sige at månen er en grøn ost:).

At plugin hybrider er noget vi vil se i en overgangsperiode, er jeg sådan set ikke uenig i, men jeg tror bare den overgangs periode kan vare 20år eller mere. Så når du skriver at alle mener at plugin-hybrider er et overgangsfænomen, så er udsagnet ikke veldefineret. Jeg kan bare konstatere at rigtig mange bilfabrikker har plugin hybrider i støbeskeen nu, og langt flere modeller end rene elbiler. Det globale elbilssalg er vel på under 1% PT, og at tro at det kan rampes op til noget nær 100% på 8 år har jeg svært ved at se. Hvis det skal ske, så skal der virkelig til at ske noget på den politiske front, og hvis du ligger mærke til det, så er elbiler og plugin hybrider i samme katagori, når salgstal gøres op. Der skelnes ikke politisk skarp på elbile eller plugin hybrid

Spørgsmålet er også om man overhovedet kan få nok batterifabrikker op at stå på så kort tid. Jeg tvivler. Jeg har læst et sted, at både Bolt og Ionic er begrænset i deres salg og produktion af mangel på batterier fra LG.

Jeg er med på at os hardcore elbilsentusiaster, ser ICE delen i en hybrid som overflødig, både med hensyn til pris vægt og vedligehold, men jeg må bare erkende at vi er i mindretal. 99% af alle bilkøber, køber ICE biler idag, og det er selvom elbilen i mere eller mindre grad bliver støttet.

Elbilen har sine begrænsninger, og det gælder også Tesla. Min Chef skiftede sin BMW 320 ud med en Tesla S 85, men der gik ikke mere end et par måneder, før han byttede Teslaen tilbage igen med sin gamle bimmer. Det kneb med rækkevidden til hans behov, og der var hverken tale om båd, hestetrailer eller campingvogn.

Det er ikke nok med elbilens tekniske udvikling, der skal også ske noget politisk hvis der for alvor skal ske forandringer.(læs: Det skal være dyre at køre på benzin eller diesel ). Der skal være en økonomisk gulerod, der kan få bilkøbere til tænke sig om en ekstre gang, og så give elbilen en chance. Og denne gulerod skal være langsigtet

Plugin hybriden fordel er den politisk er lettere at få til at glide ned, uden at forulempe en stor del af vælgerskaren. Plugin hybriden fjerner støj og forurening fra byerne, og nedsætter også CO2 udledningen markant.

Vi har 2 elbiler i husstanden, og jeg så også lige købt en 12år gammel benzinbil med træk til 15.000kr til at klare de ting mine elbiler ikke kan. Indtil nu har det være trailerkørsel.

Den ene af mine elbiler kunne således godt have været en plugin hybrid, men dagens plugin hybrider har bare for lidt elrækkevidde. Det tro jeg dog kommer til at ændre sig i løbet af få år. Nu høre jeg så at Tesla model 3 kan fåes med træk, og det er da virkelig fedt, men hvorlangt kan den lige køre på en opladning med en tungt læsset trailer?

 • 0
 • 0

Den ene af mine elbiler kunne således godt have været en plugin hybrid, men dagens plugin hybrider har bare for lidt elrækkevidde.

Det er mere interessant hvad 50% af danskerne dagligt køre. Det er under 30 km totalt. Der skal da nok være nogen i det segment som har lyst til at ofre noget ekstra teknologi lir/komfort eller ligefrem et ønske om at begrænse deres personlige udledning af skadelige stoffer. Sån lokalt..lige ud i hovedet på alle andre mennesker.

Så er sådan en plugin hybrid med 50 km rækkevidde da lige sagen.

Der er et kæmpe marked i produkter der er grønne/bæredygtige/økologiske osv. så hvis man kan få noget af det ind i sit produkt er det som regel positivt. Og Volvo er muligvis lige i den kategori, ellers havde de jo nok ikke meldt ud som de gør.

 • 0
 • 0

Du ved det godt, at når du henvise til FDM som en forening der overhoved ved noget om hvad der sker på elbilsmarkedet, så kunne du lige så godt sige at månen er en grøn ost:).

Dan. Jeg er ikke en af dem der giver tommel ned Faktisk er jeg helt enig med dig i langt det meste du skriver i andre tråde på ing.dk angående elbiler Og at FDM er toltalt bagstræberisk, og ignorante på mange områder er så min mening.

Derfor må jeg påpege at Jens rammer hovedet på sømmet når han skriver: “Selv FDM”

Hvis selv FDM begynder at se lyset, er der mulighed for at den brede offentlighed begynder at vågne

FDM har mange “almindelige” bilister der ikke er så lang inde i teknikken som vi andre, derfor er det utrolig vigtigt at de er med hvis vi skal have gang i omstillingen

Bilfabrikkerne samt alle økonomiske interesser fra olieindustrien, og alt de kan købe af politikere på alle måder, kæmper for brændstofbilerne, og vil se hybridbilerne som deres redningsvest. Jeg frygter det økonomiske pres den vej, og hvis først hybridbilerne bliver storsælgere bliver det meget svært at få dem ud. Da bilfabrikkerne så helt sikkert vil holde højere avance på rene elbiler

Dokumentarfilmen "Who killed the electric car" på youtube kan varmt anbefales alle, til skræk og advarsel samt eftertanke:

https://www.youtube.com/watch?v=LXx8khPVBbY

Folk skal have oplysning samt trykhed i stor rækkevidde og hurtig sjatladning (ca10min/100km+) fra mange lynladestandere

Opel Ampera-e, håber jeg vil blive storsælger med sine 520/380 km 260.000- uden afgifter

Tesla 3 er den bil der (igen) vil flytte så meget markedsmæssigt, de andre bilfabrikker har simpelhen ikke råd til at vente længere. Se den som den der sætter barren nu for de nye elbiler vi ser de næste 3 år

Jeg er også enig med dig i at omstillingen til elbiler bliver langvarig, vil selv skyde på mindst 15 år for en ca 70% udskiftning af bilparken, men FØRST når vi er oppe i moment og salget er kommet i gang

Hvis vi kikker på norge har de fået gang i salget nu, og deres 2025 ICE stop håber jeg de holder fast i. Hvis vi bare havde lagt samme elbils politik som Norge? (en lille pris bare for miliøet alene)

Hvis alle andre lande havde? bilfabrikkerne havde ikke kunnet følge med selv ved desperat omstilling, men de har lurepasset for længe. Vi mangler vi massivt pres fra EU, men de har sikkert andet at lave

Det bliver et langt sejt træk men det lysner forude

Med hensyn til træktøj, vægt og distance bliver det ikke problemet i fremtiden, mon ikke Tesla 3 vil kunne trække ca 1600kg. Det er et spørgsmål om bilens vægt og motorkraft og bremser. Hvis ellers bilfabrikanten ellers laver så træktøjet kan få fat i en solid del af karrossen

Tesla X: https://www.youtube.com/watch?v=akONJfTO2W8

Dan, hvis du en dag kommer forbi sydsjælland på flade celler, giver jeg gerne lidt vådt og tørt, samt en kop strøm (3x16A hvis det kan bruges ;-)

 • 0
 • 0

Hvis selv FDM begynder at se lyset, er der mulighed for at den brede offentlighed begynder at vågne

FDM har mange “almindelige” bilister der ikke er så lang inde i teknikken som vi andre, derfor er det utrolig vigtigt at de er med hvis vi skal have gang i omstillingen

Bilfabrikkerne samt alle økonomiske interesser fra olieindustrien, og alt de kan købe af politikere på alle måder, kæmper for brændstofbilerne, og vil se hybridbilerne som deres redningsvest. Jeg frygter det økonomiske pres den vej, og hvis først hybridbilerne bliver storsælgere bliver det meget svært at få dem ud. Da bilfabrikkerne så helt sikkert vil holde højere avance på rene elbiler

Jeg har faktisk været medlem af FDM i 10 år, men meldte mig ud pga. deres holdning til elbiler, så jeg har nok farvede briller på. Det har du så nok også når du mener at de har set lyset fordi de spår Plugin hybriden en hurtig død:).

En ting er sikkert, uden Tesla var vi ikke kommet langt på elbilsområdet, og derfor skal Tesla og Tesla ejere ranke ryggen og løfte næsen i sky. Ikke fordi deres køretøjer er sublime, men fordi de har formået at rykke en hel branche, og alverdens politikere ud af en blindgyde og ind i fremtiden.

Jeg kan godt følge dig i din frygt for at det ikke er den bedste teknologi der får momentum, men den teknologi som der er flest penge i for producenterne mm. Jeg er har haft den samme frygt, men det har været i forhold til brintbilen.

Med hensyn til plugin hybriden, så tror og håber jeg at den hurtigt æder sig ind på "rene" ICE biler, men også vil være et springbræt til elbilen, når forbrugerne finder ud af hvor lidt de egentlig bruger ICE delen i deres hybrid. Desuden har vi nu Tesla, der fortsat vil tage markedsandele hvis de andre bilproducenter ikke opper sig, og så er der jo også kineserne der spøger i kollissen. Men det afgørende håndtag ligger hos politikerne. Fik man nu diesel og benzin prisen op omkring de 18-20kr/liter så forureneren betaler for bruge atmosfæren som skrældespand, så skulle der nok blive efterspørgsel på plugin hybrider med en hæderlig elrækkevidde,. Og alle der af ren vane og bekvemmelighed ikke kunne leve med 300km rækkevidde og hurtigladning i ny og nær, kunne måske nok overleve endda, når de gør økonomien op.

Det bliver spændende at følge.

@Il Tak for for indbydelsen. Du er også mere end velkommen, hvis du skulle komme tæt på Randers kanten. Jeg har dog kun stik med 1x16amp. Til gengæld har jeg så 2 af dem:)

Har du gode erfaringer med Plug Share?

 • 0
 • 0

Hej.

Tak for svar på mine spørgsmål.

Kære Thomas. Du skriver, at det er et skønmaleri jeg maler, når jeg skrev, at gennemsnits-danskeren kan køre rundt i en elbil uden de store problemer. Min begrundelse var, at denne person kun kører ca. 43,8 km om dagen.

Jeg har før været meget kritisk m.h.t. den relativ korte rækkevidde, som visse almindelige elbiler har efter opladning. Og jeg er stadig meget kritisk m.h.t. dette. Derfor ønsker jeg, at en almindelig elbil bør kunne køre mindst 300 km efter opladning ved realistisk og fornuftig kørsel i virkelighedens verden en meget kold vinterdag. Som privatperson behøver jeg ikke så lang rækkevidde. Jeg kan sagtens klare mig med en almindelig elbil med mindre rækkevidde. Men jeg tror mange danskere har et krav på langt længere rækkevidde end det, som jeg selv ønsker som privatperson. Så måske er de 300 km ved realistisk kørsel en meget kold vinterdag det, som bilproducenter bør kunne tilbyde kunderne.

Det er muligt, at jeg fra at være meget kritisk m.h.t. elbilers rækkevidde svingede over i den anden grøft i mit indlæg. Måske blev jeg for positiv m.h.t. elbiler og fik kommet for meget maling på penslen. Der vil da af og til opstå problemer for danskerne ved kørsel i mange elbiler, da de jo nogle gange gerne vil køre længere ture, som er længere end de ca. 43,8 km. Det har du ret i.

PÅ nettet så jeg forleden, at en bestemt elbil kunne køre 175 km ved realistisk kørsel i virkelighedens verden i vejr, der måske ikke var særlig koldt. Hvis den har en trailer med læs på, vil denne rækkevidde jo nok blive mindre. ( Jeg har læst skriverier om, at en del elbiler ikke kan have en trailer bagefter, men hvor mange elbiler, der er tale om, vil og kan jeg ikke kunne udtale mig om ).

Jeg har aldrig lejet en personbil. Og selvom jeg lige før var inde på en hjemmeside, der lejer personbiler ud, vil jeg ikke rode mig ud i en diskussion om dette. Jeg så lidt på priser på forskellige personbiler, når man lejede bilen en uge. Men jeg vil alligevel ikke rode mig ud i en diskussion om, hvad det vil koste at leje en bil, hvis ens egen elbil ikke kan er egnet til bilferien, stor campingvogn bagpå eller andre ting. Men i nogle tilfælde kan man vel leje en bil, hvis man ikke er tryg ved at bruge sin elbil.

Jeg ved, at man kan leje biler hos Gomore. Hvis ens elbil ikke kan klare kravene til et bestemt formål, kan man i en kortere eller længere periode evt. leje end bil hos Gomore. En længere periode kan f.eks være 1 uge.

God weekend.

Kærlig hilsen Jan, Projekt S og T

 • 0
 • 0

En ting er sikkert, uden Tesla var vi ikke kommet langt på elbilsområdet, og derfor skal Tesla og Tesla ejere ranke ryggen og løfte næsen i sky. Ikke fordi deres køretøjer er sublime, men fordi de har formået at rykke en hel branche, og alverdens politikere ud af en blindgyde og ind i fremtiden.

Selv tak for invitationen Dan, jeg har desværre ikke erfaringer med Plug Share

Også med hensyn til Tesla mm. er vi igen meget enige, det er de færreste der begriber Elon Musk (Teslas) enorme betydning for at have sat gang i udviklingen til gavn for bilismen og miliøet, hans vision, kamp, evner, udviklingsstrategi samt de resultater har har realiseret, kan ikke overvurderes. Vi havde stadig været tæt på nul hvis ikke det havde været for ham, hans (selvtjente) penge og uafhænighed af olieindustrien

GM kunne snildt stille og roligt have begyndt/fortsat omstillingen til elbiler, udviklet og øget i takt med batteriudviklingen, men blev stoppet for 20 år siden, af massivt økonomiskt pres fra flere sider

En positiv side af elbilsomstillingen er også, at batteri udviklingen og priserne der rasler ned år efter år, har gjort det rentabelt at tænke i bufferlagre i alle størrelser, til gavn for vores nu billigste energiformer: vind og sol

Hvis alle lande gjorde som Danmark???: mest afgift på Teslas første modeller, hvor de skal tjene penge til at lancere nye billigere modeller, som de så kan producere i større antal til gavn for ALLE! Afgifter på større batterier, når elbilers rækkevidde først bliver tryg for de fleste når de kommer op over 60-100kwh, på grund af længere “optankningstid” end vi har vænnet os til. Det er en direkte bremse for udviklingen vi praktiserer herhjemme, godt der ikke er andre lande der også har kastet ankeret

Politikerne i Danmark har smidt omstillingen ud af vinduet, elbilsmarkedet er dødt, miliøet lider, vores bilafgifter er vandvittige og uretfærdige, alligevel vil de lægge de samme forhadte afgifter over på elbilerne i løbet af få år

Hvorfor lytter politikerne ikke til dem der har viden, og er gået i dybden med emnerne? det er den største fare for demokratiet når de folkevalgte gang på gang siger: “ det tror jeg ikke på” “jeg mener det er helt forkert” “ vi gør kun den del, den anden anden ikke, den del koster jo” osv.

Der skulle først have været afgifter på elbilen efter 5 år, når den er blevet billigere end brændstofbilerne (det havde kostet os så få milioner og vi havde fået så meget istedet, se bare på Norge) Eller skulle muligheden ikke istedet have været udnyttet til at komme af med vores forhadte afgiftssystem samtidigt? Hvorfor finder vi os i at betale for 3 biler når vi kun får 1?

Nogle få øre pr kørt kilometer istedet? afhængigt af vægt og miljøbelastning?

Billigere for alle her og nu, bedre og mere retfærdigt i længden.

Vi betaler eksta, ekstra, ekstra for sikkerhedsudstyr der kunne redde menneskeliv, hvert fjerde dødsfald i trafikken ville kunne være undgået med det nyeste sikkerhedsudstyr

Hvornår forlanger vi af de folkevalgte at de begynder at forvalte vore skattekroner med respekt? De lader milliarderne rulle imens de fedter med at få kronerne ind.

Er vi bare generelt for dumme i Danmark? Vi har selv valgt dem, det er ikke engang en børnehave længere, nu er det en vuggestue hvor de kun kæmper om at være dem der sidder på de potter der er, imens de skiftevis skider og lapper på de gamle ubrugelige kludetæpper der skal sikre deres pension

 • 0
 • 0

Jeg tror ikke jeg kan nævne en eneste der tror på hybridbiler som andet end noget, vi vil se i en overgangsperiode. Det gælder både bilproducenter og andre. Det eneste uenigheden er om er, hvor kort perioden bliver. Selv FDM har spået hybridbilen en snarlig død.

Der vil gå en rum tid inden at elbilen kan overtage 100% af nysalget. Indtil da vil der være biler på benzin (diesel er på vej ud) og de biler vil være plugin hybridbiler. Det vil simpelthen være et krav for at kunne køre ind i centrum af de store byer.

 • 0
 • 0

Hej.

NISSANS E-POWER HYBRID :

Rene Low. Jeg har vist aldrig hørt om Nissans e-power hybrid. Derfor var det enormt spændende at se den video, som du linker til. Det var interessant at høre om dens pris.

Hvis det ikke er en plugin-hybrid, virker forbruget på 37 km / l jo utrolig meget. Jeg kan nævne, at flere versioner af en relativ ny udgave af hybridbilen Toyota Prius, der ikke kan oplades med el, har et officielt / teoretisk forbrug på i omegnen af 30 km / l alt afhængig af hvilke versioner vi taler om.

Manden i videoen sagde vist, at den version af Toyota Prius Hybrid, som han havde kørt, kørte under 20 km / l. Jeg kan dog oplyse, at flere tests har vist, at en eller flere versioner af den relativ nye udgave af Toyota Prius Hybrid højst sandsynlig vil kunne køre ca. 22 km / l ved realistisk og fornuftig kørsel i virkelighedens verden. Brændstof-forbruget afhænger selvfølgelig af, om man kører i byen eller meget på motorvej. Nok om det. Tak for en god video, Rene.

BRINTBILER :

Il Bahnsen. Der er nok flere producenter end du tror, som ikke har opgivet muligheden for at lave brintbiler. Men det har flere af os jo allerede diskuteret i andre debat-tråde. Jeg har derfor lovet mig selv, at jeg IKKE skal ind i en lang diskussion om brintbiler i denne tråd. Så jeg vil i denne debat-tråd helst nøjes med dette korte afsnit om brintbiler .Det tror jeg, at der er en del læsere, der er glade for. :-)

Il, tak for dit spændende svar til mig angående priser på hybridbiler. Det var interessant at læse.

Venlig hilsen Jan, Projekt S og T

 • 0
 • 0

Manden i videoen sagde vist, at den version af Toyota Prius Hybrid, som han havde kørt, kørte under 20 km / l. Jeg kan dog oplyse, at flere tests har vist, at en eller flere versioner af den relativ nye udgave af Toyota Prius Hybrid højst sandsynlig vil kunne køre ca. 22 km / l

Udledningsmæssigt og økonomiskt er det er jo ikke ligefrem noget vi bør stræbe efter under alle omstændigheder, hvis vi tænker os lidt om, vel?

Dyrere teknologi, for nogle ekstra km/l, og lidt mindre udledning.

En Opel Ampera-e til eksempel, udleder 0, og kører 50km på den energi der svarer til 1l benzin.

Så lad os nu bare spare lidt på den benzin der er tilbage istedet

.

.

"Der er nok flere producenter end du tror, som ikke har opgivet muligheden for at lave brintbiler"

Som sagt der er det komplet vanvittigt at bruge brint i biler

Der er ekstremt stort tab forbundet med fremstilling af brint

Infrastrukturen vil koste astronomiske summer, skal bilisterne eller hele samfundet betale?

Hunredetusindvis af potentielle brintbilbomber med 300-700 bar brinttanke kørende rundt i Danmark

Brint fylder meget, er eksplosivt, svært at håndtere og opbevare

Ufatteligt antal af 300-700 bars tryk fyldte brinttankvogne der kører rundt og fylder gigantiske beholdere på utallige brinttankstationer

Jan, prøv nu at tænke over det, tror du selv på den fremtid?

De sidste 30 år er der ikke nogen der har kunne vise egentlige fremskridt på brintbil fronten, så vi venter stadig på op til flere mirakler fra den side

Vi skal simplificere vores verden, og ikke bare blindt købe alt, som nogle andre kan tjene flere penge på

 • 0
 • 0

NISSANS E-POWER HYBRID :

Rene Low. Jeg har vist aldrig hørt om Nissans e-power hybrid.

Nej den er sjovt nok gået under radaren på de fleste, men den skal vi nok komme til at se meget mere til. Det interessante er prisen + at den er stand til at udkonkurrere små diesel og benzin biler, og samtidigt give el-bil komfort og ydelse. Den har godt nok pisset el-bils tilhængere af, men fact er at det bliver den el-bil den almindelige forbruger kommer til at købe i den nærmeste fremtid. Og her og nu bliver vi fri for diesel stanken. http://www.autonews.com/article/20170513/O... der er en fejl i artiklen vedr forbrug.

 • 0
 • 0

Hvis man kikker på udviklingen i Kina, samt kravene der, er jeg overbevist om at de hurtigt vil kunne omlægge/øge produktionen til/af de første 5 rene elmodeller så snart efterspørgslen kræver det

Volvo har set lyset, og vi kommer til at se et udskilningsløb blandt bilfabrikkerne de næste 10 år

 • 0
 • 0

Den har godt nok pisset el-bils tilhængere af, men fact er at det bliver den el-bil den almindelige forbruger kommer til at købe i den nærmeste fremtid.

3 cyl 1,2 ltr. igennem en lille 80kw elmotor i en fin lille bil til 160.000- (før afgifter) i Japan (hvor mange $ binder Nissan i røveren af den nu?)

Tror ikke den pisser mange af, endsige bliver storsælger, men man skal aldrig være for skråsikker, og politikernes større afgifter på højere kapacitets batterier trækker allerede den forkerte vej, og de kan jo hurtigt blive øget

 • 0
 • 0

Der sælges faktisk også rigtigt mange hybridbiler i Kina. Det er lidt svært at se af statistikkerne, de elbiler og, hybrid ofte blandes sammen.

der blev solgt 409.000 rene elbiler sidste år i Kina, ifølge CAR, og det eskalerer helt vildt de kommende år. Et salg på 4.000.000 NEVs alene i 2020, fordelingen af el og hybrid er selvfølgelig stadig usikker, men dyrere fremstillingsomkostninger, og højere afgifter på hybridbilerne virker

 • 0
 • 0

Den har godt nok pisset el-bils tilhængere af, men fact er at det bliver den el-bil den almindelige forbruger kommer til at købe i den nærmeste fremtid. Og her og nu bliver vi fri for diesel stanken.

Nu er det jo en Nissan, og de er som bekendt blandt pionererne indenfor elbiler, så det er ikke noget der pisser mig af. Det er ikke en elbil, og det er vel derfor den bliver kaldt for en hybrid.

Jeg tager hatten af for de fine forbrugstal, som også Toyota har på deres Prius. Jeg er bare lidt spændt på hvordan den performer i dagligdags trafik.

BMW i3 Rex, fungere jo på samme måde, med en lille 600ccm motor der yder 34HK. Det undre mig at BMW ikke har formået at få mere end 16km/l ud på denne maskine, da denne også er optimeret til at arbejde i det optimale område. i3 Rex vejer omkring 1350kg, hvor Note e vejer 1210kg, men det forklare ikke at Note e kan køre dobbelt så langt som i3 på en liter benzin.

Jeg mener at Toyota har opbygget Prius Hybrid, så den køre direkte på ICE maskineriet, og så har en lille elektrisk del der kan hjælpe ved igangsætning, og der ved kan Toyota bla. optimere ICE motoren til ikke at have moment ved igangsætning. Dette er gjort for ikke at få tab ved først at genere mekanisk energi til strøm via generator og så tilbage igen til mekanisk energi ved via elmotor.

Hvis prisen er rigtig, skal den nok få succes, men det er kun i byerne den kan holde de fine forbrugstal.

 • 0
 • 0

Nissans er en 1,2 ltr der faktisk driver en elmotor på 80kw, indimellem har man så sat et (meget) lille batteri på 1,5kwh der fungerer som buffer, den kan kun køre en håndfuld kilometer (som det er beskrevet) før motoren starter Nissan får næppe det store bifald som bybil (udledningsmæssigt)

i3 er jo en rigtig elbil, hvor motoren trækker en generator, til at give batteriet ekstra "elastik", meget forskellige filosofier.

Der går rygter om at BMW præsenterer en ren el serie3 til september, til at tage kampen op med Tesla 3

Bliver herligt hvis de har skruet en virkelig konkurent sammen med tysk grundighed, vi har ventet længe nok på nogen der rykker fra Tesla, bliver BMW de første mon

 • 0
 • 0

Ja, i i3 Rex er ICE delen jo kun tænkt som range extender som forkortelsen tilsige. Det jeg undre mig lidt over, er at hvis batteriet er kørt næsten tom i i3. så køre man kun omkring 16km/l med Rex delen. Der er så langt op til Note e med 37km/l, på samme teknik. Sagt med andre ord, Så tror jeg ikke på at man kommer i nærheden af de 37km/liter ved normal kørsel.

Ja jeg har også læst rygter om at BMW pønser på en 3 serie, som ren elbil, og med 44kwh batteri. Mon det kun bliver til det amerikanske marked, med meget lidt fortjeneste? 3 serie som elbil var først planlagt med den nye platform der skulle komme i 2018, men en 330e uden ICE delen, skulle åbenbart være på vej. Tesla model 3 starter ved 35.000$ BMW i3 med 33kWh batteri starter ved 42.000$ Hvad mon prismærket bliver på den BMW 3 serie med 44kWh batteri?

 • 0
 • 0

Det jeg undre mig lidt over, er at hvis batteriet er kørt næsten tom i i3. så køre man kun omkring 16km/l med Rex delen.

Husk du kun har 600cc/34hk til dine 1350kg, ikke optimalt

"Sagt med andre ord, Så tror jeg ikke på at man kommer i nærheden af de 37km/liter ved normal kørsel."

Helt enig

Jeg må dog indrømme at den er meget smart fundet på: grundlæggende en elbil, hvor man har skiftet batteriet ud med en motor ? men den starter og stopper så hele tiden, kører i sit optimale omdrejningsområde, uafhængigt af hvad bilen møder af belastning. Bilen kører samtidigt lige så kraftfuldt og glidende som en ren elbil

Mon ikke BMW kommer til at ligge rimelig tæt, lidt over Tesla, ellers kan man vel ikke "true" dem Håbede de kunne få plads til mere batteri Vi skal have minimum 60kwh / 100km på 10min på fremtidens elbiler, hvis vi skal have de sidste (næsten) skeptikkere med på vognen Det skal dog nok komme, pris, vægt og størrelse går jo stadig ned på batterierne??

 • 0
 • 0

Håbede de kunne få plads til mere batteri Vi skal have minimum 60kwh / 100km på 10min på fremtidens elbiler, hvis vi skal have de sidste (næsten) skeptikkere med på vognen Det skal dog nok komme, pris, vægt og størrelse går jo stadig ned på batterierne??

Det er jo stadig kun rygter så vidt jeg ved. 60kWh batteri jatak:), men hvis prisen skal ned, bliver det kun de lidt dyrere elbiler i den "nærmeste" fremtid. Jeg mener også at man sagtens kan komme langt med 40kWh og 150kW ladere. De siste skeptikere får du alligevel ikke fat i, før det kommer til at gå rigtigt ondt i økonomien at køre ICE. Spørgsmålet er jo så også om det er nødvendigt at alle køre elbiler. hvis vi 2050 køre 80% elbiler og resten på ICE med synfuel, så er det vel OK.

 • 0
 • 0

Jeg mener også at man sagtens kan komme langt med 40kWh og 150kW ladere.

Alt rigeligt til de fleste, men folk har vænnet sig til lang rækkevidde/hurtig tankning, det er svært at forestille sig at man skulle give slip på begge dele .

Spørgsmålet er jo så også om det er nødvendigt at alle køre elbiler. hvis vi 2050 køre 80% elbiler og resten på ICE med synfuel, så er det vel OK.

Nok kun de veteranbiler der ikke er konverteret til el, der er tilbage der?

 • 0
 • 0

der blev solgt 409.000 rene elbiler sidste år i Kina, ifølge CAR, og det eskalerer helt vildt de kommende år. Et salg på 4.000.000 NEVs alene i 2020, fordelingen af el og hybrid er selvfølgelig stadig usikker

De obligatoriske procentsatser af salget som Kina iværksætter allerede fra næste år er for 100% elbiler...ikke noget med hybridbiler her. Det kom så noget bag på nogle bilproducenter (nok mest Toyota)...."det vil sige når I siger elbiler, så mener I virkelig elbiler? Jamen, det havde vi da ikke regnet med.".

 • 0
 • 0

3 cyl 1,2 ltr. igennem en lille 80kw elmotor i en fin lille bil til 160.000- (før afgifter) i Japan (hvor mange $ binder Nissan i røveren af den nu?) Tror ikke den pisser mange af, endsige bliver storsælger

Med dansk moms og afgift så lander vi i hver t tilfælde over 300.000 kr. Jeg tjekkede lige prislisten på Hyundai's danske side. Man kan få en Hyundai Ioniq for 249,995. En større bil, som rent faktisk er en elbil, med 28 kWh batteri.

 • 0
 • 0

Vi skal have minimum 60kwh / 100km på 10min på fremtidens elbiler, hvis vi skal have de sidste (næsten) skeptikkere med på vognen

Jeg tror aldrig at vi kommer over 60 KWh i en typisk elbil. Folk vil hurtigt indse at større kapacitet simpelthen ikke giver mening til et typisk kørselsmønster, og så gider de ikke betale for større batteri. Til gengæld kommer vi inden 2025 til typisk at få ladning med 300 km på 10 min.

Det eneste der vil hold folk fra at købe elbil efter 2025 er vanens magt, og så et endnu manglende brugtbilsmarkede for elbiler (der er mange der konsekvent køber brugt).

 • 0
 • 0

Jeg tror aldrig at vi kommer over 60 KWh i en typisk elbil. Folk vil hurtigt indse at større kapacitet simpelthen ikke giver mening til et typisk kørselsmønster, og så gider de ikke betale for større batteri.

Til gengæld kommer vi inden 2025 til typisk at få ladning med 300 km på 10 min.

Jeg kan kan godt følge dig, men de fleste folk har en meget lille forestillingsevne. De vil måske også gerne kunne køre en lidt længere tur et par gange om måneden, uden at skulle ind og sjatlade 10-15min. Friheden du ved, den automobilet gav os, må vi ikke begrænse for meget

Chevolet Bolt og Opel ampera-e har 60kwh batteri nu (380km), Tesla 3 har 75kwh (345km)

Da "tankningstiden" er længere, er vi nød til at kompensere med en pæn rækkevidde

Hvis man skal have en pæn rækkevidde (ægte 300km) med en vinterdags større forbrug, efter 8 -10års kapacitetsfald til 80%, skal vi ned i de mindre elbiler på et 40kwh batteri. Også for at folk er trygge, før de får erfaring selv, og ændret vaner (husk også gensalgsværdien af bilen efter 8-10 år -.....80%...kapacitet...)

Heldigvis falder vægten på batterier, jeg har endda set estimater hvor elbilerne bliver lettere end fossilbilerne? Indtil videre forholder jeg mig dog helt rolig?

Batteripriserne har til gengæld været i frit fald siden 2010 ($600/kwh), og kommer under $100/kwh allerede i 2020. Det er noget der kommer til at kunne mærkes

Men der er er stadig langt til 300km på 10min og 2025?

(Der skal lades med mange ampere på en mellemklassebil, vil kræve andre nye ladestandere og stik, samt kraftigere batteristyrings og ladeelektronik i bilerne. Og kemien i batterierne, hvad vil den sige?)

 • 0
 • 0

De obligatoriske procentsatser af salget som Kina iværksætter allerede fra næste år er for 100% elbiler...ikke noget med hybridbiler her. Det kom så noget bag på nogle bilproducenter (nok mest Toyota)...."det vil sige når I siger elbiler, så mener I virkelig elbiler? Jamen, det havde vi da ikke regnet med.".

Det lyder supergodt! Har du et link? Jeg har nemlig kun set yderligere importbegrænsninger samt højere afgifter på hybridbiler

Ja de vestlige bilfabrikanter har fået noget af et chock: "jammen det kan i da ikke bare....og tænk på hvad det vil betyde for....bla, bla, bla.....i må da i det mindste give os et år mere?" SLAM! så lukkede Kineserne døren. "Kinesere kan godt lide at grine"

 • 0
 • 0

Det lyder supergodt! Har du et link? Jeg har nemlig kun set yderligere importbegrænsninger samt højere afgifter på hybridbiler

Jeg kigge lige nærmere på det. Plugin hybrider med et tilstrækkeligt stort batteri tæller tilsyneladende også med, med en sats der afhænger af batteristørrelsen. Rene elbiler er de eneste der giver fuld kredit, Hybrider der ikke er plugin tæller ikke med. Det havde Toyota ellers satset på.

De andele der skal opnås er hvad der svarer til 8% rene elbiler i 2018, 10% i 2019 og 12% i 2020. Producenterne får kun lov at sælge fossilbiler i forhold til det elbilssalg de opnår. Sådan, så ka' de lære det.

 • 0
 • 0

De andele der skal opnås er hvad der svarer til 8% rene elbiler i 2018, 10% i 2019 og 12% i 2020. Producenterne får kun lov at sælge fossilbiler i forhold til det elbilssalg de opnår. Sådan, så ka' de lære det.

Ja det har efterhånden været kendt i noget tid nu, men oplysningen er helt fraværende i den danske presse, lige som vores 39% reduktionsmål i 2030. Der er ingen journalister der går til stålet og afkræver politikerne nogle svar. Kinas målsætning er en beslutning som kommer til at rykke. Kina er PT det største vækstmarked for nye biler.

 • 0
 • 0

Kinas målsætning er en beslutning som kommer til at rykke. Kina er PT det største vækstmarked for nye biler.

Kinas målsætning er taget ud fra en bevidst overvejelse om, at bilproducenterne i Europa, USA, Japan og Korea vil være for fodslæbende i at omstille sig til produktion af elbiler, og at skiftet til elbiler derfor giver Kina chancen for at sætte sig på en stor del af den globale bilproduktion i fremtiden.

Kina tænker stort og fremsynet, mens vi slæber rundt på folk som Trump og del lille taburetklæbende fadbamse. Frankrig og Tyskland synes dog så småt at være ved at vågne op.

 • 0
 • 0

bilproducenterne i Europa, USA, Japan og Korea vil være for fodslæbende i at omstille sig til produktion af elbiler

Big Oil og deres enorme økonomiske ressourcer og interesser bestemmer stort set alt.

Vi må ikke være for naive, eller glemme hvor gennemsyret det hele er.

Bilproducenterne i Europa, USA, Japan og Korea, kunne have overhalet Tesla for længe siden, de bruger langt, langt flere miliarder på nye modeller og promille "forbedrede" ICE motorer end Tesla har har haft til rådighed

Undrer det virkelig ikke mange hvorfor det stadig er Tesla der suverænt besidder førertrøjen? .... 1. De er ikke styret af oliepenge Hvis det var under normale markeds kræfter havde de da ikke fået lov til det. Tesla 3 til $35.000 sætter alle andre grundigt til vægs 2017 (jeg krydser fingre for meget få fejl, der vil blive slået ubarmhjertigt ned på selv det mindste)

Kun politikerne (ud over $) har muligheden for at styre retningen af udviklingen, man kan så tænke sig mange grunde til at det er gået helt, helt galt, ja enddog meget hurtigt, den forkerte vej i Danmark Når man hører de folkevalgtes synspunkter, konklusioner og debatter, og derefter ser deres handlinger.....

Journalisterne skal gerne have serveret kødlunsen lige foran næsen, selv der har de fleste svært ved at være kritiske, og angribe påstande fra selv de mest oplagte vinkler, vi har set det så tit, og været rasende over de ikke spørger relevant, rent ind til benet

 • 0
 • 0

Den røg lige ud på gulvet:

Elbilproduktionen i Kina er massivt statsstøttet, og når Kineserne virkeligt vil noget, så rykker de, helt enormt

 • 0
 • 0

FEBRUARY 1, 2012 / 1:45 PM / 5 YEARS AGO Insight: Oil industry sees no threat from electric car

Furthermore, the agency predicts that neither consumers, nor carmakers, will get over 'range anxiety'. By 2035, the agency sees few, if any, electric vehicles on U.S. roads that can travel for 200 miles without recharging. .

JULY 18, 2017 / 2:26 PM / 7 HOURS AGO Combustion engine ban puts 600,000 German jobs at risk: Ifo

BERLIN (Reuters) - More than 600,000 jobs could be at risk in Germany from a potential ban on combustion engine cars by 2030, the Ifo economic institute said in a study commissioned by Germany's VDA car industry lobby.

 • 0
 • 0

@ Dan

Hvis prisen er rigtig, skal den nok få succes, men det er kun i byerne den kan holde de fine forbrugstal.

Jeg fandt den her side der måske kan give et prej om prisen i Japan. https://www3.nissan.co.jp/en.html

Hvis den er korrekt skal man ca de det dobbelte for en leaf og kun en smule mere for hybrid note i forhold til almindelig note. Den har allerede solgt mere end prius hybrid i Japan så succesen er allerede i hus på hjemme markedet. Det har overrasket alle hvor meget den har solgt i Japan. https://www.forbes.com/sites/bertelschmitt... ADVARSEL raklame syndflod sluk lyd på computer.

Deres geni streg i følge dem selv er at de har kunne bygge fossil motor+generator+el-motor sammen i en enhed, og dette har sænket omkostningerne + at kunne bruge dele fra leaf.

Så kunder der har været interesseret i en traditionel note også med 1.2L motor, er nu blevet introduceret til et alternativ for en mindre ekstra udgift. De er også blevet tilbudt en prøvetur og dette har sikkert overrasket mange hvor behagelig en el-bil er at køre i....sorry FOSSIL bil.

Ja det er en by bil og ligesom alle andre små fossil motorer kan den ikke præstere gode forbrugstal ved høje hastigheder på motorvej. Japanerne køre vist ikke stærkere end 100km/t på motorvejen . Detsvære er der ingen indberetninger på spritmonitor af hybrid modellen, så vi venter i spænding.

Jeg var også lidt overrasket over BMW i3 rex ikke kunne køre længere på en liter, men Nissan motoren er trods alt dobbelt så stor og køre tilsyneladende dobbelt så langt.

 • 0
 • 0

René, det er jo en lille stinker af en fossilbil? come on, du kan da finde bedre?

Det kan jeg også. Min egen hybrid transporter el-cykel/Audi100 2.3E er en uovervindelig combo for mig. Jeg bor i en storby og 99% af alle ture under 30km total kan gøres med el-cyklen. Prisen er en brøkdel og ligeså trængsel og udledning. Audien er min første og sidste bil, min næste bil er elektrisk og jeg ejer den kun i den tid jeg skal bruge den til at køre i. Til Gengæld kan jeg vælge en bil der passer perfekt til det aktuelle formål/behov. Et krav til den er dog ufravigeligt, den skal kunne medbringe min el-cykel, eller selv medbringe el-cykel.

Så jeg skal prøve at sætte mig ind i den situation at skulle købe en splinter ny bil i mini klassen og mit budget rækker til en Nissan Note. Så ville jeg gøre ligesom Japanerne, og glæde mig over at denne teknologi udradere kvalme udlederen No1 den lille diesel bybil med det samme....BUUM så forsvandt den fra bil forhandlerens udstillings vindue. Så nej til prisen kan det ikke gøres bedre for den helt almindeligt indstillet bil køber. Kommer den videre ud i verdenen, og kan den levere det den lover for det vidtrækkende konsekvenser for bilfabrikanter med små diesel stink by biler på programmet. Og det kommer til at gå vanvittigt stærkt.

 • 0
 • 0

Ok, jeg er med, men hvis du skulle købe:

Hold Audien i form lidt endnu

Spar lidt mere sammen imens du venter, priserne falder på batterier, også elbiler jo flere der bliver fremstillet. Allerede nu kan der sættes trækkrog på flere elbiler, til cykelholder, men ikke til trailer

Der er flere undersøgelser der viser at benzinbiler udleder ligeså mange partikler som diesel, heriblandt sodpartikler (det stinker bare ikke så slemt) så det er kun et spørgsmål om tid før det også bliver alment kendt, også derfor tales der nu om at forbyde alle forbrændingsmotorer fra 2030

Det er en lille stinker!??

 • 0
 • 0

men hvis du skulle købe:

Det er næsten umuligt for mig at sætte mig ind i den situation. Audien er indkøbt for 20.000kr for 10 år siden med det formål at bruge den som rejse maskine, og have en vintage bil at skrue på og elske at eje. For 5 år siden pendlede jeg 17km hver vej, den opgave overtog el-cyklen, og jeg er ikke interesseret i at pendle længere hvis det kan undgås. Så jeg skal prøve at forstille mig at skulle pendle mere end 20 km hver vej ville jeg gå ud og kigge på en brugt bil til 50.000kr i håbet om at kunne spare nogen benzin udgifter og samtidigt være en fantastisk køre maskine til at rejse med. Det eksistere ikke og benzin forbruget på den størrelse bil har ikke udviklet særligt meget. Slet ikke nok til at gøre det interessant økonomisk, så hellere beholde den bil jeg elsker og selv kan reparere.

Jeg kan ikke svare på spørgsmålet for jeg kommer aldrig til at give så mange penge for en bil. El-cyklen har ændret alt for en bybo som mig og gjort mig uafhængig af andre transport muligheder i hverdagen. Skulle jeg vælge en el-bil ville jeg vælge BMW I3 på grund af det frække design. (den 3 farvede model). Men jeg ville ikke kunne bo i den som jeg kan i min Audi når jeg triller rundt i Europa.

Men allerhelst ville jeg have at Nissan kommer og dumper deres e-hybrid ned i motor rummet på min Audi :-)

 • 0
 • 0

Lyder fornuftigt.

Desuden vil der gå ekstra lang til inden vi får et ordentligt brugtmarked, sådan som regeringen har klokket i det, og kun Tesla laver rejsebiler endnu, så der er rigtig lange udsigter for os brugtkøbere

Cykler selv langt næsten hver dag, heldigvis næsten ikke i byerne, (2takts knallerter skulle allerede have været forbudt tilbage i halvfjerdserne, intet som halvafbrændt 2-stroke motoroil kan blokere lungevævet)

Har en veteran fra 69 med original "racerundervogn," kører kun lidt i den, den venter utålmodigt på en kraftig elmotor, og mindre, billigere batterier?

Men Nissan 80kw elmotor, til din Audi rundt i Europa......det holder ikke.........så skal du da bruge 2stk til den?

 • 0
 • 0

Hej Il.

BRINTBILER.

Det var et meget interessant og spændende svar til mig eller indlæg, som du lige før skrev om brintbiler. Det kunne vi have fået en god diskussion ud af. Men den må vi tage på et senere tidspunkt og i en anden debat-tråd.

Så jeg vil nøjes med at sige, at jeg i mit indlæg ikke tog stilling til, om brintbiler er en god eller dårlig teknologi. Min mening har jeg jo skrevet i flere andre debat-tråde, så jeg synes ikke, at der var grund til at nævne denne i mit indlæg. Jeg skrev heller ikke, at jeg tror på brintbiler som en del af fremtiden. Dette har jeg jo også skrevet om i flere andre tråde. Det eneste, som jeg skrev var, at en del producenter højst sandsynlig ikke har opgivet muligheden for brintbiler. Og dette er jo en hel anden ting i de 2 førnævnte ting.

Som svar til dit spørgsmål vil jeg sige, at jeg ikke bliver overrasket, hvis brintbiler ikke bliver en stor del af brintbiler. Modsat vil jeg heller ikke blive overrasket, hvis brintbiler bliver en stor del af fremtiden.

Kærlig hilsen Jan, Projekt S og T

 • 0
 • 0

Modsat vil jeg heller ikke blive overrasket, hvis brintbiler bliver en stor del af fremtiden.

Kære Jan:

https://blog.mortencb.cx/2015/11/05/hydrog...

Hilsen Il

Hvis man følger med i hvad de finansielle analyseinstitutter skriver, så vil de alle over en kam blive overraskede hvis brintbiler bliver en stor del af fremtiden. De har de seneste 5 år ikke bestilt andet end konstant at opskrive deres prognoserfor hvor hurtigt og hvor kraftigt elbiler vil slå igennem på markedet. Det samme er absolut ikke tilfældet for brintbiler.

Jeg stoler mere på forudsigelserne fra de finansielle analyseinstitutter, end dem som firmaer i kulbrinteindustrien kommer med. Sidstenævnt har jo en stor interesse i at tale elbiler ned og hydrogen op.

 • 0
 • 0

Jeg stoler mere på forudsigelserne fra de finansielle analyseinstitutter, end dem som firmaer i kulbrinteindustrien kommer med. Sidstenævnt har jo en stor interesse i at tale elbiler ned og hydrogen op.

Præcis!, og med fakta på bordet, samt en lille smule teknisk viden, skal man da være utrolig håbløs naiv, og stadig have aktier i Big Oil, for at tro på et samfund befængt med brintbiler, samt en tilhørende farlig, gigantisk, kostbar, infrastruktur.

De findes blandt ing.dk læserne, men lever i det skjulte?

 • 0
 • 0

Kære Il.

Jeg synes, at du og jeg har nogle gode diskussioner, hvor vi som reglen holder en god og respektfuld tone. Men jeg synes, at du i flere indlæg i denne debat-tråd har nogle mærkelige sætninger og formuleringer til nogle af dine andre menings-modstandere. Du skriver f.eks "utrolig håbløs naiv" om de personer, der tror på brintbiler. Og i et andet indlæg kalder du deres handlinger barnligt og useriøst mens du også siger andre mærkelig ting i indlægget. Det forstår jeg ikke, at du gør.

Nogle gange får man kritiske tommelfingre nedad, som man ikke forstår. Men derfra og så til at skrive et indlæg til dem, som du gjorde, forstår jeg som sagt ikke.

Jeg vil sige til Jens, at Jens og jeg er uenige i, hvem man skal høre på, når der spås om fremtidens biler. Det har vi diskuteret flere gange før. Så nok om det fra min side.

Okay, så fik vi for alvor gang i en diskussion om brintbiler. Den vil jeg alligevel deltage meget i.

Il, tak for artiklen, der åbenbart er skrevet af en person i den mest elbil-positive gruppe. Til sidst skriver han, at fuels cells er fool cells. Selvom den indeholder mange fakta, er artiklen lidt for unuanceret til min smag.

I artiklen står der, at elbiler er 3-6 gange mere energi-effektive end brintbiler - alt efter hvilke type brintbil - som vi taler om. Er disse 3-6 gange bedre energi-effektivitet ved elbiler fremfor brintbiler, som skribenten snakker om i artiklen, fundet ved kun at se på kørslen ? Man kan jo ikke kun se på kørslen.

Man bør se på vugge til grav anelyse, hvor man ser på fremstilling af bil, kørsel, destruktion af bil og genbrug af visse dele af bilen. Jeg har vistnok kun set omtale af en eller to sammenligninger af elbiler og brintbiler ud fra vugge til grav anelyse. Derfor vil jeg være forsigtig med at sige, hvor meget mere miljøvenlig en elbil er end en brintbil.

Jeg tror dog, at elbiler er mere miljøvenlige end brintbiler, men jeg tror ikke, at man bare kan koge det ned til sætningen " Elbiler er mindst 3 gange mere energi-effektive end brintbiler ". Hvis denne påstand kun drejer sig om energi-forbrug under kørslen, er den alt for simpel. Så har du, Il , eller andre læst sammenligninger mellem brintbiler og elbiler, der er lavet v.h.a. vugge til grav - anelyser ? Så vidt som jeg kan se, beskæftiger artiklen sig ikke med nogle vugge til grav - anelyser . Eller tager jeg fejl med denne vurdering ?

Jeg vil nu se på nogle af disse vugge til grav - anelyser med dansk tekst. Hvilke ord skal min google-søgning inderholder, hvis jeg skal søge på ENGELSK / AMERIKANSK tekst ?

I mine næste indlæg vil jeg komme mere ind på den artikel, som du linkede til, Il.

Som sædvanlig vil jeg lige linke til de 3 brintbiler, som jeg kender mest til. Artiklen findes på hjemmesiden Brintbiler. Jeg er ikke nødvendigvis enig i alt det, som der står på denne hjemmeside.

http://brintbiler.dk/underside/

Kærlig hilsen Jan, Projekt S og T

 • 0
 • 0

Man bør se på vugge til grav anelyse, hvor man ser på fremstilling af bil, kørsel, destruktion af bil og genbrug af visse dele af bilen.

Hej Jan

Så gør du det, hvis du ikke synes de facts der allerede er opsummeret er rigeligt. Har du overhovedet læst og forstået noget?

Ja Jan, du tager fejl, alene fremstillingen af brint, medfører et meget stort energitab, der ikke han hentes ind igen

Nej vi, eller nogen andre har ikke en diskussion om brintbiler, da hverken du eller andre, er kommet med argumenter til fordel for brintbilen.

En tommelfinger ned, for en side med fakta, uden man har nogle modargumenter eller data, er umodent og useriøst, det kan de fleste forstå

Hilsen

 • 0
 • 0

Som sædvanlig vil jeg lige linke til de 3 brintbiler, som jeg kender mest til.

Bare rolig, der er ikke mange andre at kende til. Og når man kigger på hvad bilproducenterne har i støbeskeen, så ser det ikke ud til at ændre sig væsentligt. Til sammenligning. Der kommer omkring 100 ny 100% elbiler på market inden 2021.

Hvornår er det du regner med at brintbilerne slår igennem? Omkring 2030-35 hvor batteriprisen per kWh er ned på omkring en fjerdedel af idag, og der er godt udbygget med 350 KWh ladestationer og destionationsladere? Jeg har svært ved at se andet end at brintbilerne sigter mod en målline, der flytter sig hurtigere end de selv gør.

 • 0
 • 0

Men Nissan 80kw elmotor, til din Audi rundt i Europa......det holder ikke.........så skal du da bruge 2stk til den?

Jeg regner bare med store overslag. Nissan leaf køre ca 155km/t på toppen har ca 240Nm og leafen vejer ca 16-1700 kg. Note e-hybrid vejer ca 1200kg og har samme motor men med restriktioner gætter jeg på. Audi 100 C3 vejer 1275kg. UD med 5 cylindret motor (190Nm)/gearkasse/halvere tanken fra 80 til 40 liter. Også ud med kæmpe køler der starter en orkan hvergang jeg holder i kø.

Ville være fint med max 150 km/t og 0-100 på 8-9 sekunder hvis jeg kunne køre bare 20 km/l. Og 30 km/t på landevej/by ville helt vildt. Batteri skulle gerne være dobbelt så stort :-)

 • 0
 • 0

Om 5-6 år lægger du en 120kw motor i, samt kompakte, lette, højeffektive batterier ved siden af i motorrummet, og istedet for tanken. Udbygget superlynladenet i hele EU giver zen-afslappende tur rundt i Europa, og du får endda lov til at køre rundt i byerne????

 • 0
 • 0

“We found EV powertrain is $4,600 cheaper to produce than we thought and there is more cost reduction potential left"

"The report said although electric cars will be as affordable as ICE cars in 2018 they will still mean losses for the big manufacturers. What it called “true cost parity” - a 5% margin – will be reached in 2023. Manufacturers will benefit from electric cars’ simpler design."

https://www.forbes.com/sites/neilwinton/20...

 • 0
 • 0

2takts knallerter skulle allerede have været forbudt tilbage i halvfjerdserne, intet som halvafbrændt 2-stroke motoroil kan blokere lungevævet

Enig - hvornår slipper vi af med den elendige konstruktion! Den er billig og simpel, men larmer og lugter. Desuden har vi haft glimrende 4-taktsmotore, med lavt støjniveau og god holdbarhed i årtier. Mindes også at Thansen havde lavere priser på en elscooter end en 2-takter - for flere år tilbage. Jeg husker at prøveturen på en, var glimrende - men husker ikke rækkevidden.

 • 0
 • 0

Enig - hvornår slipper vi af med den elendige konstruktion! Den er billig og simpel, men larmer og lugter.

Så på videnskab.dk et svar på en forespørgsel om hvorfor knalleter oser mere end biler. Svaret indeholder ikke nogen informationer om den, for 2-taktere nødvendige 2.takts olie, i benzinen, til smøring. Vanvid!

http://videnskab.dk/naturvidenskab/sviner-...

Hvad faen laver politikerne i EU-parlamentet når vi har brug for dem? .......Nåe ja, de er til frokost med lobbyisterne

Ja, der findes ydermere 4-takts scootere i samme prisniveau.

 • 0
 • 0

Med hensyn til totaktsmotorer er detnærmere et spørgsmål om hvornår vi slipper af med elendige konstruktører og køber/brugere af billige totaktsmaskiner.

Totakts motorer der ryger,kører med en forkert olie blandingsprocent og er sandsynligvis også en motormæssig oldsag, der kræver olieblandet benzin. En moderne totakter smører kun cylindervæggene, med den for belastningen nødvendige smørelse og kører på normalbenzin og har en separat olietank til olie men lavt askeindhold. Udstødningen ser ikke anderledes ud end firetakterens.

De herostratiske berømte Trappier og Wartburgere som osede frygteligt bag Jerntæppet, burde ikke ose. Men osen skyldte at ejerne var bange for at deres biler skulle brænde sammen, fordi der var utroligt lange leveringstider på at få en bil i DDR dengang, så de kørte med alt for høje oliekoncentrationer i benzinblandingerne.

Bilfabrikkerne skrev at 1,5 % var ideelt og 2% var max , men bilejerne kørte rask væk med 4-5% og derover og det gav den frygtelige os, som medførte at det var svært for DDR at eksportere deres totakts biler. Men med den rette blanding osede de faktisk ikke, men tilliden til deres egne produkter var lav

De fik så tiladelse til at importere VW polomotorer i 1988, til deres eksport Trappier. En sådan Trappi overhalede mig i Kasselbakkerne i 1992, hvor jeg konstaterede, at den kørte 120 uden at ose. Jeg var så heldig, at den skulle til den samme campingplads som jeg og der fik jeg så forklaringen. 4 takt:)

 • 0
 • 0

Totakts motorer der ryger,kører med en forkert olie blandingsprocent og er sandsynligvis også en motormæssig oldsag, der kræver olieblandet benzin. En moderne totakter smører kun cylindervæggene, med den for belastningen nødvendige smørelse og kører på normalbenzin og har en separat olietank til olie men lavt askeindhold. Udstødningen ser ikke anderledes ud end firetakterens.

Jeg er enig med dig langt hen af vejen, men der kan stadig helt tydeligt, især lugtes forskel på moderne scootere (2 eller 4-takts) Smøringen af krumtap, cylinder væggene, plejlstangslejer, kan ikke doseres uden at der også forbrændes smøreolie, det registrer mine lunger uden tøven

 • 0
 • 0

...at totakt maskinerne er meget lettere end firetaktene og har et kraftslag hver gang stemplet når toppen(360 grader) og kan afgive en langt større effekt pr kg end en 4 takter med samme volumen og et slag hver andengang stemlet er i top(720 grader). Der er situationer hvor vægt/kraftforholdet er vigtigere end brændstofforbruget , som i opklappelige hjemhentnings motorer i svævefly, hvor man så ser bort fra brændstof forbrugets størrelse. Netop små totaktsmotorers sjusk med brændstoffet, hvor en del bliver bliver ledt ud i udstødningen af skylleluften, gør at de ikke er anvendelige hvor brændstofforbruget er vigtigt som i biler og fly. Derimod er totakts dieseler i skibe opbygget på en anden måde, med afmålt brændstof indsprøjning der er afpasset så al brændstoffet er er afbrændt inden slaget er færdigt og den ventil langsskyllende skylleluft blæser udstødningen ud og ikke som på de små totaktere der anvender vendeskylning.

 • 0
 • 0

.......markedskræfterne. En ikke forurenende firetakter vil under alle omstændigheder være dyrere at fremstille og dyrere at få repareret.

Den sidste detalje... simpelhed.. kan være den vigtigste parameter i lande hvor der kan være langt til reservedele. Det oplevede jeg engang i Finland hvor min Fiat 500 (den oprindelige model) hvor en ventil skulle udskiftes. Fiat 500 var forbudt at importere i Finland , Sverige og Norge men måtte godt køre i disse lande, så det gav problemer!

Og idag er alle kvalitets scootere 4 taktere og disse vil køre længere på en liter brændstof end deres 4 hjulede opvarmede paraplyer, kaldet biler. En Honda Innova 125ccm kører over 60km literen med hastigheder større end 80 km/t, hvor længderekeorden for totaktere er Velo Solex er et sted mellem 50 og 60 km med max 30 km/t

 • 0
 • 0

Bjarne, den ventil der skulle udskiftes.... var det en ind eller ud ventil ? eller var det en ventil i et hjul ? Du må være lidt mere specifik...

Og, Bjarne.... du må altså følge lidt med. Især omkring det med forbruget. Jeg er helt klar på innova's lave forbrug. Det er dog ikke den model der bliver solgt flest af i EU (host). Kig på de mc'er der bliver solgt flest af i EU ! Så bliver du noget klogere på energiforbrug eller km/L. Eller forurening, for den sags skyld.....

Min påstand: En moderne mc er håbløst bagud med km/l ! i forhold til hvad du kalder "opvarmede paraplyer" Bjarne, mener du stadig at 4-taktere er ikke forurenende ? Mvh Aksel

 • 0
 • 0

Hej Il.

Jeg tror, at alle personer i debatter er vågne. . Du kan jo nøjes med den linkede artikel, hvis du synes, at den er god nok. Andre kan så overveje, om de synes, at artiklen er fin eller unuanceret og lidt mangelfuld.

Før du kom med dit sidste indlæg, havde jeg læst din artikel 2 gange. Så jo har har både læst og forstået den. Efter dit sidste indlæg har jeg læst den endnu en gang. Så nu har jeg læst den 3 gange.

Artiklen er da spændende og interessant. Og den har da flere gode pointer, argumenter og fakta. Den ros skal artiklen have. Men den er - efter min mening - unuanceret og lidt mangelfuld. Jeg er ikke kommet med nogle argumenter m.h.t. fordele ved brintbiler i denne debat-tråd. Det har du ret i, Il. Men jeg vil nu komme med det vigtigste argument. Og det er forskellen i den tid, som det tager at oplade en elbil og tanke en brintbil.

Elbiler kan oplades hjemme om natten, hvis man har adgang til et elstik. Jeg bor på 1 sal og har endnu ikke adgang til en oplader. Men efter kontakt med boligforeningen har de svaret mig, at de kan lave opladere, hvis vi beboere ønsker det.

Hvis almindelige elbiler skal oplades med el væk fra ens bopæl, tager det betydeligt længere tid end en brintbils tankning. En eller alle brintbiler kan nemlig tankes op på 3- 5 minutter. Det er jo nok det argument, som brintbil-folket vil bruge igen og igen overfor politikere, forbrugere og bilproducenter. Brintbil-folkets argument for at vælge brintbiler fremfor elbiler vil være, at en brintbil kan tankes på ca. 3-5 minutter, mens en almindelig elbil vil bruge langt længere tid, når den står ved oplader væk fra ens bopæl. Om visse almindelige elbiler kan oplades "lyn-hurtigt" engang i fremtiden, er jo svært at sige, da det er fremtiden som vi snakker om.

Vi har med andre ord nogle brintbiler, der kan oplades på 3-5 minutter. Det tager længere at få elbiler opladt. Det er da et STORT plus til brintbiler i forhold til almindelige elbiler. Det er mit argument, Il. Og ja, jeg har læst alt det, som der står om opladningstid i artiklen. Jeg har læst det 3 gange nu.

Visse brintbiler og visse almindelige elbiler vil måske få nogenlunde samme rækkevidde ved realistisk kørsel i virkelighedens verden. Alligevel kan begrænsningen i rækkevidde hos disse almindelige elbiler være et større problem end ved visse brintbiler. Det skyldes, at brintbiler kan tankes langt hurtigere end elbiler kan oplades. Men omvendt kan det tage længere tid at køre hen til en brint-station end en oplader. Så der kan siges både for og imod. Jeg kunne komme med flere for og imod disse 2 typer af biler.

Vi er nogle personer, der har været nervøse m.h.t. det vand, der kommer ud fra brintbiler. Det kan jo give glatte veje om vinteren. Il, din artikel kommer person også ind på dette vand. Jeg vil oplyse, at en eller flere brintbiler lukker kun vand ud, når man ønsker det. Mon ikke problemet med at komme af med vand kan løses ? Mon ikke der er nogle kvikke hoveder, som kan finde ud af at løse dette problem ? Det tror jeg.

Artiklen nævner, at elbiler er 3-6 gange mere energi-effektive end brintbiler. Det er nok rigtigt, at dette energitab ved brintbiler ikke kan hentes ind igen. Men artiklen burde have nævnt, at vugge til grav - anelyser muligvis ville kunne ændre dette billede en del.

På grund af overstående synes jeg som sagt, at artiklen er unuanceret og lidt mangelfuld.

Kærlig hilsen Jan, Projekt S og T

 • 0
 • 0

Men artiklen burde have nævnt, at vugge til grav - anelyser muligvis ville kunne ændre dette billede en del.

@Jan Det er utroligt kompliceret at lave en retvisende vugge til grav analyse. Det er det fordi forudsætningerne og data grundlaget er mangelfuldt og fuld af store usikkerheder. Tag bare den nyeste artikel som nogle Svenske forskere har lavet angående CO2 udledning af batteri produktion, med usikkerheder på en faktor 10.

Kan man ikke komme tættere på "sandheden" end det er det ikke meget værd. hvad vi dog ved er at vi vil arbejde os væk fra at bruge fossile brændstoffer til elproduktion, hvilket medføre at brug af elbilen giver mindre og mindre CO2 for årene fremover.

Al produktion vil i fremtiden blive målt på hvormeget CO2 den udleder, hvorfor energitung produktion herunder batteriproduktion vil henlægges til områder hvor der er adgang til billig CO2 let energi.

Batteriproduktion er idag det der nåde gør elbilen dyr, og som gør at elbilen skal bruge mere energi end fossilbilen, når den produceres.

Der forskes og udvikles på livet løs i batteriteknologier.

hvis du lægger alle plusser og minusser sammen for henholdsvis elbilen og brintbilen, hvem vil du så kårer som vinder? Hvis du kikker på de to teknologiers potentialer som lagringsmiddel til transport, hvem vil du så kårer som vinder? Hvis du kikker på verdensplan, hvor er det så der bliver investret?

for mig at se er det lige som at diskutere om jorden er rund eller jorden er flad, når vi diskutere elbilen eller brintbilen til persontransport. Og så kommer du og siger. Der er nogle der siger at jorden er rund, men der også nogle der siger jorden er flad, men jeg mener den kan være begge dele. Det giver ingen mening.

 • 0
 • 0

Artiklen nævner, at elbiler er 3-6 gange mere energi-effektive end brintbiler. Det er nok rigtigt, at dette energitab ved brintbiler ikke kan hentes ind igen. Men artiklen burde have nævnt, at vugge til grav - anelyser muligvis ville kunne ændre dette billede en del.

Vugge til grav analyser er ikke nævnt i artiklen fordi de helt åbentlyst også vil være til elbilens fordel med stor margen, da der er de samme komponenter i en brintbil som i en elbil, men udover det er brintbilen langt mere kompliceret og langt dyrere, med rigtig mange ekstra, og kostbare komponenter bl.a.:

Brinttanke af carbon fibre, som er meget energikrævende, og miliøbelastende, at fremstille, bl.a. da bindemidlet er epoxy. Ved genbrug skal epoxy'en "brændes" af ved temparaturer over 400 grader hvilket fører til afgivelse af dioxiner mm. alt i alt meget energikrævende og potentielt milijøbelastende, derfor meget dyrt. Man kan også bare knuse det, og genbruge det som vejfyld, ikke så smart

Fuelcell er meget, meget, kostbar og indeholder bl.a. platin, hvis udvindelse er meget dyr, problematisk og miljøbelastende, ligeså med hensyn til genanvendelse:

"With regards to fuel cell vehicles, platinum is of particular concern, as it represents the main catalyst material of the proton exchange membrane fuel cell that is used in automotive applications. The extraction of platinum group metals from primary deposits involves high environmental impacts, including emissions of sulphur dioxide, of CO2 equivalents in the range of 13,000 tons per ton of platinum group metals [13], excessive water and energy consumption [14], as well as habitat destruction, air and water pollution and generation of dust, particulate matter and solid waste [15]. In addition, platinum is considered a critical metal in the EU due to its geological scarcity, its use in a variety of technologies and its highly concentrated supply base [16]. Because of the limited annual supply and unfavourable mining conditions, platinum prices are expected to remain high, which has been identified as a major barrier to the diffusion of fuel cell vehicles by raising the cost of production [17]."

Det er bare 2 af de mange ekstra omkostninger/problemer, som du kan lægge til vugge til grav analysen

Ja, det går meget hurtigere at fylde brint på end at lade en elbil op, hvis man som du påpeger, kan finde en brinttankstation

Hilsen Il

 • 0
 • 0

Brinttanke af carbon fibre, som er meget energikrævende, og miliøbelastende, at fremstille, bl.a. da bindemidlet er epoxy. Ved genbrug skal epoxy'en "brændes" af ved temparaturer over 400 grader hvilket fører til afgivelse af dioxiner mm. alt i alt meget energikrævende og potentielt milijøbelastende, derfor meget dyrt. Man kan også bare knuse det, og genbruge det som vejfyld, ikke så smart

At et produkter energikrævende at producere, diskvalificere ikke automatisk produktet. Hvis energien er CO2 neutral, så er det prisen der bestemmer om det er en god ide. Carbontankene i en brint bil, vil jeg ikke kalde et problem, og der er andre veje at genbruge Carbon fibre på, andet end at brænde epoxy'en af og genbruge fibrene som vejfyld. Da carbonfibre er dyre at lave, så vil disse blive genanvendt hvis volumen kommer op. Der forskes også meget i carbonfibre og genanvendelse af disse, og der findes miljømæssige gode løsninger. Som i så mange andre sammenhænge, så er det økonomi der styre hvormeget og hvad der bliver genanvendt, og kan "markedet" ikke finde ud af det, så må der regulering til. Hvis brintbilens eneste problem var Carbontankene, så var det nok til at overse. Som du og Jeg nok er enige om, så har Brintbilen mange og langt større problemer at overkomme.

 • 0
 • 0

Carbontankene i en brint bil, vil jeg ikke kalde et problem, og der er andre veje at genbruge Carbon fibre på, andet end at brænde epoxy'en af og genbruge fibrene som vejfyld.

Som jeg skriver: Hvis man varmer carbon op er det for at genbruge fibrene. Hvis man vil bruge det som vejfyld el.lign. kan man knuse det (ikke særligt miliømæssigt forsvarligt)

Det er et problem rent økonomiskt, alene ved det at det er en ekstra udgift i brintbilen, carbontankene er dyre, men nej, ikke brintbilernes største problem

Bindemidlerne er problematiske at håndtere, både i produktion og genbrug, hvis carbonfibrene skal genbruges "rene" skal epoxy varmes op til400-600 grader, selv ved denne process bliver fibrene kortere end de oprindelige, og vi får udslip af dioxiner, der skal "håndteres"

Det er muligt at nye metoder allerede er på vej, men stadig: ingen carbon tank er altid billigere vugge til grav, end 2 carbon tanke, vugge til grav

Jans kritik til artiklen går først og fremmest på at der ikke er vugge til grav analyser i denne. Jeg prøver at forklare at når en brintbil koster det dobbelte, og har ekstra mange dyre komponenter oveni elbilen, kommer det ikke ud til brintbilens fordel i en sammenligende, økonomisk vugge til grav analyse

 • 0
 • 0

Hej Il.

Jeg har beslutte mig for at lave mine 3 sidste indlæg om brintbiler i denne debat-tråd. Et indlæg til dig, IL, et til Dan og et til Jens. Ved at dele dem op, bliver et indlæg ikke så langt, som det ellers ville blive. Både Jens og Dan har stillet mig nogle spørgsmål. Og dem vil jeg selvfølgelig forsøge at svare på.

Jeg skulle nok have præciseret, at når jeg snakkede om vugge til grav - anelyser, ja så fokuserede jeg mere på miljøet end på økonomien. Men økonomien er selvfølgelig vigtig.

Du kommer med nogle flere plusser til elbiler og minusser til brintbiler. Og de er da værd at tage med, som kan give et eller flere plusser til elbiler og minus til brintbilerne.

Men nutidens og fremtidens brintbiler vil højst sandsynlig have mindre batterier end nogle af fremtidens elbiler med store batterier. Det kan muligvis være et plus til brintbiler, når det kommer til miljøet. Det er ikke åbenlyst, at nutidens eller fremtidens elbiler vil vinde så stort over brintbiler m.h.t. miljøet, som du regner med. Store batterier kræver en del energi at fremstille. Hvis den laves med en bestemt type strøm, kan det give stor udledning af CO-2. Hvis strømmen derimod er CO-2-neutral, er problemet jo ikke til stede.

Der kan i fremtiden opstå en del kø bag en oplader med en almindelig elbil, da denne kan tage lang tid at lade rimelig meget op. Derimod kan køen bag en brintbil blive mindre, da denne har det store plus, at den kan tankes op på 3-5 minutter. En enkelt brint-hane på en tank kan med andre ord tage sig af flere brintbiler end en enkelt oplader til elbiler kan tage sig af elbiler. Nok om det.

Både fremtidens almindelig elbiler og fremtidens brintbiler kan have en lidt anden miljø-profil end de nuværende. Og det er jo et minus ved vugge til grav - anelyser. Man vil aldrig kunne få 100 % langtidsholdbare vugge til grav - anelyser. En del data i disse anelyser vil med tiden blive forældede. Men som sagt kender I min holdning til din linkede artikel, Il, og disse såkaldte vugge til grav anelyser.

Dan vil jeg først svare i næste indlæg. Men jeg har følgende sætninger til ham: Dan. Du har ret i at det er utrolig svært at lave gode vugge til grav - anelyser. Men man bør nævne det med vugge til grav - anelyser. I mit brev til politikerne, som jeg sendte mandag i denne uge, har jeg derfor både nævnt det med 3 gange mere energi-effektivitet og det med vugge til grav - anelyser. NOK OM VUGGE TIL GRAV - ANELYSER FRA MIN SIDE.

Venlig hilsen Jan, Projekt S og T

 • 0
 • 0

Der kan i fremtiden opstå en del kø bag en oplader med en almindelig elbil, da denne kan tage lang tid at lade rimelig meget op. Derimod kan køen bag en brintbil blive mindre, da denne har det store plus, at den kan tankes op på 3-5 minutter. En enkelt brint-hane på en tank kan med andre ord tage sig af flere brintbiler end en enkelt oplader til elbiler kan tage sig af elbiler. Nok om det.

Jan f. fan. Det brintstation som der opsættes i dag til mil. af kroner, kan kun tanke 20-30 biler i døgnet. Det kan godt være at det tager 5 min at tanke brint, men det tager tankstation 20 min at gøre klar til den næste bil. Ikke at det betyder noget idag, for der kommer jo ikke en næste brintbil før dagen efter, men kommer der gang i brintbil salget, så skal der bla. noget kraftigere kompressor til for at kunne følge med. Selve konceptet med brintstationer i stor scala er slet ikke færdigudviklet endnu, og det er hurtigladestationer til elbiler heller ikke. Men 350kW ladere er på vej på elbilsiden. Mig bekendt er der ikke noget på vej på brintsiden. 90% af elbilsturene vil have ladet batteriet hjemmefra, hvorfor kun 10% skal omkring hurtigladere. 100% brintbiler skal forbi en brintstation. Prøv at forhold dig til at en hurtiglader til elbil koster 200.000kr, mens en brintstation koster over 10.000.000kr. Der er pt ca 120 hurtiglader i DK, hvilket er alt for lidt hvis du spørger mig. Ikke fordi der er kø ved stationerne, men det er simpelhen for få til at dække hele landet. Brintfolkenes efter min mening latterlige slogan at 90% af danskerne har mindre end 15 km til en brintstation, taler deres tydelige sprog, om hvor svært og omkostningstungt det er at få en brint infrastruktur op at stå.

Kom nu Jan. Som verden ser ud idag , forklar mig så hvorfor jeg om 10 år skal købe en brintbil. Hvor ser du tegnene på at brintbilen skulle få et gennembrud. sådan som

 • 0
 • 0

Hej Dan.

Il. Jeg og andre er kommet med flere et eller krystalklare fakta om brintbiler og elbiler til dig og andre folk fra den mest elbil-positive gruppe. Dem kan du så forholde dig til eller lade være.

Dan f. fanden. Det er da et godt indlæg som du har skrevet. Men at det muligvis tager tid at gøre klar til næste brintbil på nogle af nutidens brint-stationer i Danmark siger jo ikke så meget om, hvordan det bliver i fremtiden. Og det er jo sandsynligt, at fremtidens brintstationer kan klare langt flere brintbiler om dagen end nogle af de nuværende stationer i Danmark kan idag. Ligesom der bliver forsket i elbiler, bliver der mig bekendt jo forsket eller "arbejdet "på brint-området.

Hvis Japan satser på mange brintbiler, vil der jo - muligvis - ske en stor udvikling af brintbiler og ladestationer. Hvis der kommer et relativ stort marked for brintbiler i Japan, vil producenter m.m. få mere erfaring og viden om brint-stationer og brintbiler. Og p.g.a. det mulige fremtidige marked i Japan vil fremtidens brintbiler måske bliver bedre og betydelig billigere end idag.

Din snak om " jorden flad eller jorden rund " synes jeg er mærkelig. Jeg synes, at du af og til siger nogle "mystiske" ting. Så din snak om " jorden flad eller rund " kan jeg ikke forholde mig til. Sorry.

Med min " mellem-store eller mindre viden " tror jeg, at almindelige elbiler er mere grønne end brintbiler. Så der er efter min vurdering flere plusser ved elbiler end ved brintbiler. Så jeg håber, at der i fremtiden bliver solgt flere almindelige elbiler end brintbiler.

Jeg vil ikke blive overrasket, hvis der i fremtiden vil blive solgt flere almindelige elbiler end brintbiler. Men m.h.t. fremtidens salg er det alligevel for tidligt at kåre en vinder. Der bliver jo mig bekendt stadig - ikke kun forsket eller "arbejdet" i almindelige elbiler - men også i brintbiler, så brintbiler kan blive bedre og prisen kan blive lavere. Både elbiler og brintbiler kan tænkes at blive bedre og billigere.

En del mennesker vil nok vælge brintbiler fremfor almindelige elbiler, da brintbiler kan tankes på kun 3-5 minutter. Det nytter jo ikke, at jeg og I andre mener, at elbiler er mere grønne end brintbiler. Det er jo de millioner eller milliarder af fremtidens bilkøbere, der skal overbevises om, at el er bedre end brint. Kan I eller andre overbevise alle disse mennesker ?

Dan. Du skal ikke købe en brintbil om 10 år, da du vistnok er relativ tilfreds med elbiler allerede i dag. Men andre kan jo om 10 år overveje en brintbil, hvis de findes til den tid.

Dan, var det dig, der engang havde læst noget om en ide om, at man måske på et tidspunk kan tanke brintbiler med brint hjemmefra ????? Jeg har ikke viden nok til at vurdere denne ide. Men jeg blev MEGET overrasket over, at dette måske er muligt. Det er jo muligvis farligt, meget dyrt og urealistisk.

Kærlig hilsen Jan, Projekt S og T

 • 0
 • 0

Hej Jens.

Du skriver, at de allerfleste totalt ignorerer mig herinde. Det er endnu en af dine påstande, som du ikke kan dokumentere. Hvis folk totalt ignorerede mig, ville der jo ikke være alle de folk, der stadig reagerer på mine indlæg. Og jeg ville heller ikke kunne få de positive tommelfingre opad, som jeg af og til får. Så din påstand tager jeg ganske roligt. Og mine indlæg får vist lige så meget opmærksomhed som dine. Der er mange af dine, Raymond og Ils indlæg, som jeg ikke gider læse færdig, da de ikke interesserer mig. Nok om dine bemærkninger fra den anden debat-tråd.

Vi er en del mennesker, der tager afstand fra noget af det, som du, Il og andre i DEN MEST ELBIL-POSITIVE GRUPPE skriver om brintbiler eller elbiler. Det er nemlig ofte for unuanceret. Det er som om, at nogle af jer ikke reflekterer ret meget over de gode argumenter, fakta og spørgsmål om brintbiler eller elbiler, som alle vi andre kommer med. Men måske tager jeg fejl med denne fornemmelse.

Du skriver ordret : " Der kommer omkring 100 ny 100% elbiler på market inden 2021 ". Jeg siger ikke, at jeg ikke tror dig, men hvor har du denne oplysning fra ? Kan jeg bede om lidt dokumentation ? Har du et eller flere link ? For det er vel ikke oplysninger fra artiklen over denne her debat-tråd, som du bruger .

På salg og antal af modeller er elbiler langt bagefter fossilbilerne. Alligevel tror du og jeg, at elbiler vil erstatte og afløse en stor del af fossilbilerne. På samme måde er brintbiler langt bagefter elbiler, når det kommer til salg og antallet af modeller. Men her kan brintbiler vel - omend ikke udkonkurrere elbiler - så tage en stor del af det marked, der er tiltænkt elbiler.

Jens, du spørger mig : " Hvornår er det du regner med at brintbilerne slår igennem? ". Jeg har vist aldrig sagt, at jeg regner med, at brintbiler slår igennem. Jeg har derimod sagt, at jeg ikke vil blive overrasket, hvis brintbiler slår igennem. Og det er jo en helt anden ting. Jeg tror, at vi skal 2 generationer længere frem, førend at der måske vil begynde at komme gang i salget af brintbiler. Det vil nok sige i årene omkring 2025.

Du kommer med en skråsikker spådom omkring batterprisen omkring år 2030-2035. Som du måske ved, bryder jeg mig ikke om dine krystalkugler og dine skråsikre spådomme. Det er jo påstande uden nok tyngde. Du har før - af en eller flere andre debattører - fået kritik af din ukritiske brug af krystalkugler. Men den kritik vil du åbenbart ikke tage til dig.

På FIB Biopress hjemmesiden kan I bl.a. læse om, hvordan man har arbejdet på eller arbejder på at gøre brintstationer, brintbiler og andre brintfartøjer bedre.

http://www.biopress.dk/forside

Kærlig hilsen Jan, Projekt S og T

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten