Voldsomme bivirkninger er immunterapiens skyggeside

Illustration: AACR

Immunterapi bliver i stigende grad udråbt til den nye kur mod kræft. Men behandlingen risikerer at medføre en række ubehagelige bivirkninger, som lægerne dagligt kæmper for at forhindre.

Senest har flere dødsfald på grund af opsvulmede hjerner og inflammationstilstande ramt kliniske forsøg i USA. Og sådanne dødsfald og andre alvorlige bivirkninger er immunterapiens skyggeside, mener professor Inge Marie Svane, der på Herlev Hospital arbejder med terapien i kampen mod blandt andet modermærkekræft, der har bredt sig.

Læs også: Patienter døde igen af opsvulmede hjerner efter immunterapi

Ifølge hende er det dog vigtigt at skelne mellem de mange forskellige former for immunterapi. Og det er især er de genredigerede T-celler som for eksempel såkaldte CAR (Chimeric Antigen Receptor) T-celler, der giver voldsomme bivirkninger.

»Vi ser en række yderst potente T-celleterapier blive afprøvet i disse år. De har potentialet til at kurere dødeligt syge patienter, men hvis cellerne misser målet, får de immunforsvaret til at reagere farligt,« siger hun.

Immunforsvaret kan gå amok

CAR T-celleterapierne går ud på, at lægerne udtager T-celler fra blod fra patienten. Cellerne bliver så genmodificeret til CAR T-celler, så de er i stand til meget målrettet og effektivt at genkende og slå kræftceller ihjel. De er med andre ord 100 procent kampklar.

Artiklen fortsætter efter grafikken

Illustration: MI Grafik

Før de bliver sprøjtet ind i patientens blodbane, bliver cellerne opkoncentreret. Patienten får også et immundæmpende middel, så CAR T-cellerne kan arbejde upåvirket af andre immunceller.

»Du skal forestille dig, at ekstremt højpotente T-celler bliver sluppet løs i patientens krop. Det svarer til, at dit immunforsvar reagerer 100 gange kraftigere end normalt,« siger Inge Marie Svane.

Lang liste af bivirkninger

Det var netop CAR T-celler, som var skyld i de seneste dødsfald i forsøg hos de amerikanske firmaer Juno Therapeutics og Kite. Firmaerne kunne dog fremvise succesrater på mellem 80 og 82 procent i flere af deres behandlinger, men ofte led halvdelen af patienterne af voldsomme bivirkninger, typisk i form af inflammationstilstande med feber, lavt blodtryk og et påvirket nervesystem.

Andre typiske bivirkninger er problemer med væskebalancen, påvirkning af de indre organer, åndenød og afblegning af hud og hår. Oveni skal lægges bivirkninger ved højdosis kemoterapi – som hårtab, kvalme og blødninger – der ofte gives i kombination med immunterapien.

»Men husk på, at immunterapien i disse tilfælde er blevet brugt på patienter, hvor al anden behandling er opgivet, så patienterne har ryggen mod muren,« siger Inge Marie Svane.

På Herlev Hospital oplever lægerne også de mange bivirkninger, selvom de endnu ikke eksperimenterer med CAR T-celler. Bivirkningerne skyldes, at udviklingen på området for immunterapi går stærkt, og hospitalerne hele tiden får mere potente stoffer.

Læs også: Immunterapi brager frem på danske sygehuse

Danske læger bruger stadigt mere effektfulde antistoffer og kombinerer dem – som det f.eks. er tilfældet med den seneste EU-godkendelse til kombinationen af Ipilimumab og Nivolumab mod modermærkekræft, der har spredt sig, såkaldt metastaserende modermærkekræft.

»Vi åbner for behandlingen i januar, og igen vil vi være i en ny situation med betydelig risiko for bivirkninger. Vi vil sidde helt ude på stolekanten og være klar til at reagere,« siger Inge Marie Svane.

I disse år vinder især kombina­tionsbehandlinger frem, men det er også dem med flest bivirkninger. Til gengæld har de fået overlevelses­raten til at stige voldsomt. I dag ser op mod 60 procent af patienterne ud til at overleve på langt sigt med kombinationsbehandlinger, hvor kun 30 til 40 procent overlevede med de stoffer, man brugte for to år siden.

Husk de langsigtede bivirkninger

Som en reaktion på bivirkningerne er firmaer som Bellicum Pharmaceuticals og Cellectis i gang med at udvikle medicin, der kan virke som en tænd-sluk-kontakt for immun­terapibehandlingerne, hvis bivirkningerne er for voldsomme.

Ifølge Inge Marie Svane er der dog også brug for en øget fokus på de langsigtede bivirkninger.

»Vi ser jo varige lidelser i form af for eksempel diabetes, ophørt funktion af hormonproducerende kirtler og neurologiske fænomener, så vi skal virkelig være påpasselige her og ikke kun juble over, at patienten overlevede,« siger Inge Marie Svane, der mener, at de livstruende bivirkninger er en af grundende til, at patienter kun behandles på kræftcentre med stor ekspertise i netop immunterapi.