Vis os din solcelle-montering

Ifølge både rådgivende ingeniører, tageksperter og Dansk Byggeri overholder størstedelen af de 23.000 solcelleanlæg på danske tage ikke byggenormerne.

Har du et solcelleanlæg på taget af dit hus? Så vil redaktionen meget gerne se et nærbillede af konstruktionen. Vi offentliggør de mest interessante billeder på ing.dk sammen med en vurdering fra Solenergicentret på Teknologisk Institut.

De vil efter bedste evne vurdere forsvarligheden i monteringen ud fra det enkelte billede. På den måde kan vi måske få vist de typiske problemer, få et bedre overblik over omfanget og ikke mindst gøre fremtidige solcelleejere opmærksomme på, hvad de skal holde øje med, når anlægget bliver monteret.

En typisk fejl ifølge rådgivende ingeniør Mads Peter Sørensen fra Energihuset A/S i Sæby er, at montørerne bruger skruer, der er 8-12 mm tykke, til at bore beslagene fast i lægter og spær. Men ifølge trænormen må man ikke bore så tykke skruer i spær og lægter, der er dimensioneret efter moderne danske standarder. Hos familien Gregersen ser man et tydeligt resultat her, hvor skruen dels ikke rammer ned i spæret og derfor ikke har ordentlig vedhæftning, dels har flækket lægten. (Foto: Jesper Gregersen) Illustration: Jesper Gregersen/www.5771.dk

Send dit billede til community@ing.dk med "Solceller" i emnefeltet, og beskriv kort, hvad vi ser på billedet.

*Teknologisk Institut kan benytte de indkomne billeder til intern undervisning og efteruddannelse. Ingeniøren og Teknologisk Institut understreger, at vurderingen af de enkelte monteringer er uforpligtende for Ingeniøren og Teknologisk Institut, da vurderingen ikke kan træde i stedet for en udførlig gennemgang af installationen. *

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg fik installeret luft-til-luft varmepumpe for en stund siden. Jeg stussede over at montøren både installerede systemet og koblede det til min faste installation, dvs. at han tilsyneladende både var VVS montør, tømrer og elektriker. Når jeg nu læser om problemer med installatører af solcelleanlæg tænker jeg om der er et gennemagangstema her med installation af pillefyr, jordvarmeanlæg, vindmøller, solceller og andre energisparende installationer?

Det ville være interessant at læse TI's syn på dette.

 • 0
 • 0

Ja, og når man kan beskue kun godt 200meter jordslange blive gravet ned til et hus på 150kvm. til et anlæg med alm. radiatorer og ingen gulvvarme, men det er vist ej heller et særsyn. Tillykke med den kommende elregning.

Det er jo trist med alle de dårligt monterede anlæg på tagene, men er husejernes generelt lidt for glade i låget, når de beder et "solcellefirma" om at montere noget så stort og tungt på taget, UDEN først at have en professionel tømrer ind over til at kigge på konstruktionen. Som andetsteds beskrevet, er det jo fint der f.eks. benyttes robust dimensioneret tysk monteringsgrej, men jo efter tyske normer, og ikke små sarte danske trælægter, uha.

 • 0
 • 0

Der er allerede kommet en del billeder ind, og det er jo super.

I må meget gerne beskrive billedet kort, så vi ved præcist, hvad det er, vi kigger på på det enkelte billede. Jeg har lige opdateret artiklen med den opfordring, så kan det måske standardisere processen lidt.

Keep 'em coming!

Mvh. Julian Henlov, Community Builder, debatredaktionen, ing.dk

 • 0
 • 0

... når de beder et "solcellefirma" om at montere noget så stort og tungt på taget, UDEN først at have en professionel tømrer ind over til at kigge på konstruktionen...

Ved ikke om du har haft fat i et solcelle panel og tilhørende konstruktion Ole, men det er ikke noget tungt noget. En af hovedfunktionerne ved fastgørelsen er at forhindre anlægget i at blæse væk. Et ordentligt designet system og en god montør er selvfølgelig vigtigt men nogle tag typer er ikke optimale til at montere et solcelle anlæg på. Skiffer og eternit tage er lidt noget lort at montere på.

 • 0
 • 0

Morten Lund: Nej selve anlægget vejer ikke alverden, vel knapt 30kg pr. kvadratmeter, men her i tråden er emnet ligesom noget andet, bl.a. gennemboring af for små lægter som flere billeder bekræfter i rigt omfang. Men et kraftigt vindsus under solcellerne kan nu også lave problemer og rykke lidt i det nu måske svagere tag.

Skiffertag? Ja, det har jeg selv, og derfor ikke noget anlæg på taget. Når man ringer efter en professionel Kongebro skiffermontør for at få skiftet en enkelt tegl, har de mindst 1kvm med i bilen, for det lykkes sjældent at udskifte et enkelt tegl uden flere andre også går i stykker, så blot een flækket skiffer ved gennemboring, kan give mange sjove problemer. ligesom ved understrøgne tegltage. Og skiffertage er generelt ikke noget man overhovedet skal træde på. Det ved de professionelle skiffermontører, men ikke flere af de håndværkere der tidligere har trampet rundt på mit og andre skiffertage ved småreperationer af skorsten, skotrender etc..

For mig handler tråden mest om montering på tagkonstruktioner der lige akkurat kan bære eksisterende tegl el. anden belægning, som så dels bliver ekstra belastet, og nu måske med flere flækkede lægter. Og her siger forsikringsselskaberne helt klart: God fornøjelse og farvel igen.

Men indrømmet, jeg kunne ikke selv dy mig for at nævne noget andet, inspireret af Jørgen Næumanns indlæg, nemlig jordvarmeanlæg af for små dimensioner til ældre huse med alm. centralvarmeanlæg og radiatorer, beregnet til fremløb på min. 60 grader.

Så, tommelfingeren op for solceller o.a. alternative løsninger, men også nedad for tilsyneladende alt for mange hovsa løsninger, hvor det er husejeren der lades i stikken.

 • 0
 • 0

Hvad med isklumper mellem tag og solcellerne? Disse kan styrte ned og invalidere folk.

 • 0
 • 0

Kære alle

Der har været stor interesse for at vise billeder af solcelleinstallationerne. Jeg har netop sendt de indkomne billeder af sted til Solenergicentret på Teknologisk Institut (TI). Så snart jeg har kommentarerne, opretter jeg et galleri på ing.dk.

I er selvfølgelig stadig velkomne til at sende billeder, men jeg kan ikke love, at alle kan blive gennemset af TI, da de allerede nu har fået rigeligt at beskæftige sig med ;-)

OPDATERING: Galleriet findes her: http://ing.dk/galleri/helt-uacceptabelt-ek...

Mvh. Julian Henlov, Community Builder, debatredaktionen, ing.dk

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten