Vis mig dit kontor (4): Mekatronik-eksperten overvåger skraldespande og konkurrerer på koldbrygget kaffe

Ali Gürcan Özkil underviser i megatronics og er dybt optaget af maker-kulturen Illustration: Ali Gürcan Özkil/DTU Mekanik

Der bliver ikke spildt mange kubikcentimeter på Ali Gürcan Özkils kontor. Han har altid gang i et eller andet projekt – eller også har hans studerende, hvorefter tingene havner på Alis skrivebord.

»Jeg har en del prototyper stående fra mit mekatronik-kursus, som jeg kigger på og giver karakter,« forklarer han.

Foruden mekatronik underviser Ali Gürcan Özkil i betjeningsdesign og er særdeles aktiv i maker-kulturen, dvs. den elektroniske gren af gør-det-selv-branchen. Derfor er det sikkert heller ikke tilfældigt, at skruemaskinen ligger lige til højre for computere, altid beredt.

Illustration: Ali Gürcan Özkil/DTU Mekanik

En af de nylige tilflyttere på skrivebordet er et såkaldt herbarium – en lille plantekasse med krydderurter, som ser ud til at trives.

Læs også: Mekatronikken proppes med software

»Jeg kørte et kursus, hvor de studerende skulle bygge en mekatronisk løsning med forbindelse til madlavning. Det her er en plantemaskine uden jord i, hvor vand automatisk pumper ind, og så kører det hele automatisk,« siger han om projektet, som han nu skal til at bedømme.

Illustration: Ali Gürcan Özkil/DTU Mekanik

Internet-of-things (IoT) er en stor del af både arbejde og hobby. At automatisere ved hjælp af sensorer og algoritmer sparer tid og penge, og derfor har han gang i flere projekter af den art.

F.eks. arbejder han i øjeblikket på et system med Lorawan-sensorer, som overvåger skraldespande på DTU’s campus. I modsætning til Wifi har Lora-systemet dækning i en radius af 10-15 km, og derfor kan de på distancen sende info om skraldespandenes skraldeniveau hjem til lektoren.

Ali og hans studerende holder øje med DTU's skraldespande. Illustration: Ali Gürcan Özkil/DTU Mekanik

»Det har været en succes, og derfor skal vi til at samarbejde med nogle kommuner og leverandører, der får systemet til test til efteråret. På den måde er tanken, at de bedre kan optimere afhentningen af affald,« siger Ali Gürcan Özkil.

Læs også: Donut-vandkasse til at plante træer i ørkenen solgt i 250.000 eksemplarer

Samarbejde med B&O

Til venstre for plantekassen står en dråbeformet højttaler. Den stammer fra et projekt på Mekatronik-kurset, hvor studerende skulle bygge en 3D-printet trådløs højttaler i samarbejde med B&O.

Illustration: Ali Gürcan Özkil/DTU Mekanik

»Det var en stor succes, og lyden er faktisk ret fin. Højttalerne er en velkendt del af maker-kulturen, for rigtig mange bygger deres højttalere selv. Så at kombinere det med læren om 3D-print var en god kombi,« siger Ali Gürcan Özkil.

I vindueskarmen troner en hvid og orange kube med seks GoPro-kameraer monteret, så den kan optage 360 graders video. Den har været brugt til indendørs kortlægning, men på det seneste har den mest været brugt til sjov og spas. Bl.a. har en ph.d.-studerende haft den med til sit forsvar for at få optaget seancen.

»Så kunne han både se sin fremlægning og publikums reaktioner,« forklarer Ali Gürcan Özkil.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor og hvordan betyder temperaturen noget for smag?

Godt gemt væk i reolen står hans yndlingsting: Kaffekværnen. Eller rettere sagt – de to kaffekværne, for han har naturligvis en backup, hvis den første skulle bryde sammen.

»Det er vigtigt, at jeg har kaffeudstyr tæt på mig. Jeg drikker meget kaffe og er også meget glad for mine kaffekrus, som jeg har taget med hjem fra rejser,« siger han.

Jagten er gået ind på produktionen af den hurtige, langsomme kaffe. Illustration: Jesper Alkestrup og Kristian Lund

Faktisk er han så glad for kaffe, at han er gået i gang med en lille side-geschäft, nemlig udviklingen af en maskine, der kan lave koldbrygget kaffe.

Koldbrygget kaffe er en af de seneste trends i café-branchen og går ud på, som navnet antyder, at brygge kaffen på koldt vand i stedet for varmt vand. På den måde skulle kaffen blive sødere uden brug af sukker eller sirup som i traditionel iskaffe.

Læs også: Spørg læserne: Hvorfor har rækkefølgen af mælk og kaffe betydning for temperaturen?

Skærer et par timer af nørde-kaffen

Udfordringen med denne type kaffe er, at den tager syv lange og syv brede at brygge, måske 10-12 timer, hvor vandet står og trækker saft og kraft ud af bønnerne. Det syntes Ali Gürcan Özkil lige, han ville prøve at speede lidt op med nogle motorer og sensorer.

»Kold kaffe er lidt en ’geek’-ting og meget analogt. I begyndelsen ville jeg bare se, om ikke jeg kunne optimere processen, men nu ser det ud til, at jeg måske kan få brygningen ned på kun to timer, og så vil jeg da se, om ikke det kan blive til en forretning,« siger Ali Gürcan Özkil, som har haft de to bachelorstuderende Jesper Alkestrup og Kristian Lund med ind over prototypen og har fået maskinen testet på et par kaffebarer i København.

Der kan sagtens blive hårdt brug for kold kaffe på kontoret, for der er frygteligt varmt om sommeren med vinduer ud til de grønne områder, fortæller han.

»Mit kontor ligger lige foran en lille græsplæne, og jeg er faktisk ret allergisk. Derfor har jeg også inddraget en støvmåler fra et tidligere projekt, som i dag står og holder øje med pollenniveauet for mig,« siger Ali Gürcan Özkil, som formentlig også snart finder en endnu mere snedig løsning på dén udfordring.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"...jeg måske kan få brygningen ned på kun to timer.."

Nej det kan du ikke hvis det skal være et godt velsmagende coldbrew - Ting tager tid og hvis det skal være godt så skal det foregå i et køleskab og det tager ca.12 -14 timer for at udvikle den gode smag.

Jeg har efterhånden afprøvet et par himsergimser der alle lover at de kan fremtrylle coldbrew på et par timer ude på køkkenbordet - men alle fejler slemt og kaffen når ikke samme højder som hvis man lader tage det den tid det ta´ - lige som med en rødvin eller god whisky der også skal have tid til at modne og udvikle sig.

Et godt coldbrew ta´den tid det tager - men der er jo også lidt zen over det og selv om det kan være frustrerende når man er løbet tør så er der jo ingen grund til at går over til kold Nespresso ;)

  • 3
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten