Virtuelle obduktioner erstatter skalpellen
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Virtuelle obduktioner erstatter skalpellen

Før i tiden måtte retsmediciner Lars Oesterhelweg af og til skille hovedet fra kroppen på de lig, han fik til obduktion - f.eks. da en ung mand blev dræbt med et baseballbat. Væv blev fjernet fra kraniet, knoglestumper blev sat sammen igen. På den måde var det muligt at vurdere, hvor mange gange, hvor hårdt og hvorfra gerningsmanden havde slået.

Klassiske obduktioner er ikke kun en belastning for pårørende, de rummer også muligheder for fejlskøn. Derfor tyr retsmedicinske institutter i stigende grad til virtuelle obduktioner, en kombination af moderne teknologier, der giver detaljerede indblik i de døde kroppe - uden at retsmedicineren nødvendigvis behøver bruge skalpellen.

Lars Oesterhelweg arbejder på Charité-hospitalet i Berlin, der sidste sommer indførte virtuelle obduktioner. Han har desuden været med til at udvikle 'Virtopsy' - det hidtil mest avancerede system på området.

Læs også: Virtopsy skaber virtuelt billede af afdøde

Læs også: Sådan skaber retsmedicinere en 3D-model af døde

»Ved almindelige obduktioner kommer du uvægerligt til at manipulere vævet, du skal undersøge,« forklarer Lars Oesterhelweg.

»Det sker ikke ved virtuelle obduktioner, som også kan rekonstruere gerningsforløb mere fyldestgørende. Du kan tydeligt se, hvordan knogler og væv er blevet beskadiget af stød eller slag - f.eks. hvor dybt kraniesplinter er trængt ind i hjernen. Du kan spore et projektils vej gennem kroppen og se, hvor det eventuelt stadig gemmer sig.«

Teknologierne kortlægger afdødes indre og ydre og samler data i en 3D-profil. Og mens liget går til grunde, kan profilen studeres til tid og evighed. Retsmedicinerne kan f.eks. se, hvordan et mordvåben passer til en læsion, også selvom våbnet først bliver fundet flere år senere.

»Vi er blevet langt mere effektive, fordi vi ved, hvad der venter os, inden vi obducerer. Og idet vi sikrer data, bliver vores vurderinger også mere objektive og lettere at kontrollere,« forklarer Lars Oesterhelweg.

Bedre muligheder for retten

Virtuelle obduktioner giver desuden dommere og nævninge bedre muligheder for at forholde sig til en mordsag, fastslår den tyske retsmediciner.

»Et 3D-billede giver retten et bedre indtryk af, hvad der er sket, end hvis jeg blot forklarer min diagnose. Og hvis jeg viser et kranium, som er samlet igen efter at være slået i stykker med et bat, så ser nævningene kun brudlinjerne, men ikke selve skaden.«

Selvom virtuelle obduktioner rummer mange fordele, bremses deres indførelse aktuelt af høje priser på udstyret og manglende ekspertise blandt retsmedicinerne.

»Virtopsy giver ganske vist fremragende dokumentation. Men det er de færreste institutter, der har knowhow til at betjene systemet endsige penge til ingeniører, som kan stå for den tekniske side,« siger Lars Oesterhelweg.

Således indfører de hovedsageligt delsystemer, f.eks. postmortale CT-scannere, som mange institutter efterhånden bruger - også på Charité i Berlin og Rigshospitalet i København.

»Vi udvider snart systemet med angiografi, og overfladescanneren er også et ønske. MR er stadig for dyrt og kræver kompetente radiologer. Hvis CT er som at betjene en cd-afspiller, så er MR som at spille kirkeorgel,« griner den tyske retsmediciner.

»Virtuelle obduktioner kommer altså næppe til at afløse de klassiske lige med det samme. Men vi har allerede bevæget os et stort skridt i retning af mere transparent og nøjagtigt arbejde,« konkluderer Lars Oesterhelweg.

Kan de vel ikke se?
Bestemmelse af dødens indtræden hænger vel også i fysik-kemiske undersøgelser?

mvh
Tine

  • 0
  • 0

Når bare det er en computer der kommer med resultatet så er der jo ingen tvivl!
Jeg kan godt se fordelene, men jeg kan også se faldgruberne.

  • 0
  • 0