Virksomhedsleder: Industri 4.0 er for meget snak og for få løsninger

Ideen om den digitale, autonome fabrik giver absolut mening i en dansk kontekst, mener Søren Husted fra KP Komponenter. Men han savner konkrete løsninger fra leverandørerne. Illustration: Morten Vittrup Lund

Med 160 CNC-bearbejdningscentre og godt 30 robotter fordelt på tre fabrikker er maskinfabrikken KP Komponenter absolut ingen novice, når det kommer til automation.

Efter godt 15 år med robotter på produktionsgulvet er der en tydelig arbejdsfordeling på fabriksgulvet i Spjald mellem Herning og Ringkøbing: Robotterne står for de tunge løft og ind- og udtagning af emner i CNC-maskinerne, medarbejderne overvåger maskinerne og roterer mellem cellerne.

Så langt, så godt. Den høje grad af automation og dermed reducerede lønandel har blandt andet bevirket, at KP Komponenter ifølge administrerende direktør Søren Husted har vundet ordrer i USA, hvor de konkurrerende underleverandører ofte er mindre konkurrencedygtige end KP på grund af mange manuelle processer.

På vej mod den selvkørende fabrik

Men det næste skridt mod den digitale fabrik – hvor der er et konstant og fuldt transparent dataflow mellem maskiner og mennesker og mellem fabriksgulv og administration – er ikke så let at tage, selvom Søren Husted langt hen ad vejen er med på ideen om Industri 4.0.

»Der er ingen tvivl om, at vores helt store udfordring i Danmark er lønomkostninger – og vi jagter hele tiden at få den ned. Og det kan vi gøre via automatisering. Så hvis jeg kunne stole på, at kvaliteten af de færdige emner var i orden, kunne vi godt komme til den dér dark factory, hvor man kan slukke lyset og lade det hele køre om natten,« siger han.

Når KP Komponenter stadig kun er i den spæde start af den forandring, bunder det blandt andet i en mangel på åbne standarder, for dyr automatisk kvalitetskontrol og udfordringen med at opkvalificere ældre produktionsudstyr til den digitale tidsalder.

Der er simpelthen for meget snak om Industri 4.0 og for få konkrete løsninger, anfører Søren Husted.

Produktionsøer frem for produktionslinjer

Med tre fabrikker i henholdsvis Danmark, Sverige og USA har KP Komponenter specialiseret sig i bearbejdning af mellem- og højvolumen metalemner til især mobil hydraulik – hydrauliske komponenter til eksempelvis landbrugs- og entreprenørmaskiner – men også consumer-segmentet og energi.

Søren Husted fortæller, at han og hans kolleger gør sig mange tanker om, hvordan man i praksis kan binde hele produktionen sammen via dataudveksling, men skridtet mod den digitale fabrik besværliggøres af, at produktionen i Spjald er bygget op omkring mange mindre såkaldte produktionsøer dedikeret til hver deres serie eller emnetype:

»Hvis vi kigger på Industri 4.0 fra vores synsvinkel, har vi et komplekst produktions-setup, fordi vi har produktionsøer i stedet for linjer. Vi har mange forskelige kunder og varenumre, og vores højvolumenserier (op til 540.000 emner om året, red.) kører på faste øer. Omvendt har vi mange dataøer, fordi vi egentlig har har meget af det, der skal til for at binde det sammen. Men vi mangler den fulde integration begge veje.«

Mangler feedback fra maskinerne

KP Komponenter har i dag indført SPC-målinger (statistisk proceskontrol) på sine produktionsceller, hvor operatøren med en given frekvens foretager kvalitetsmålinger, som herefter trådløst overføres til et centralt kvalitetssystem.

Derudover kører man med OEE-målinger på snart 60 CNC-maskiner. I første omgang fokuseres der på parameteret tilgængelighed, men på sigt skal der også måles på produktivitet og kvalitet.

»Så vi er kommet stykke ad vejen. Men det, vi mangler, er feedback fra maskinerne. Altså det her push-pull-element,« lyder det fra Søren Husted.

Illustration: Morten Vittrup Lund

Kvalitetssikringen af de bearbejdede emner er hos KP Komponenter stadig en manuel affære. Det er endnu ikke lykkedes at finde en teknologi, der kan erstatte det kritiske menneskelige blik - i hvert fald ikke som er til at betale.

Bokser med leverandørerne

Den feedback kunne komme i form af automatisk kvalitetssikring af de enkelte emner, så emnekvalitet også kunne blive en del af dataflowet. Som det er i dag, varetages kvalitetssikringen af KP Komponenters medarbejdere, da Søren Husted og hans kolleger ikke har været i stand til at finde en tilfredsstillende løsning.

»Jeg vil da gerne sige, at vi bokser meget med vores maskinleverandører for at komme tættere på at være sikre på, at det, der kommer ud af maskinerne, er 100 procent i orden. Det er vores helt store udfordring – også fordi så stor en del af det, vi arbejder i, er støbegods, som notorisk har nogle fejl.«

Automatisk visionkontrol kunne være en mulig løsning, men ifølge Søren Husted har man endnu ikke fundet den rigtige teknologi – i hvert fald ikke til prisen.

»Vi har endnu ikke fundet noget, der er feasible. Hvis der endelig findes en teknologi, er den dyr. Og så er vi tilbage ved de her produktionsøer, for hvis jeg bare havde én linje, jeg kørte med, kunne jeg godt retfærdiggøre at lave en stor investering nede i enden af linjen, men i og med at det er spredt ud på forskellige øer, ville jeg være nødt til at samle det hele – med større risiko for, at noget i pipelinen går galt.«

Mest powerpoint-præsentationer

På et mere overordnet plan ser han fra sit bord to tydelige barrierer, der skal ryddes af vejen, før virksomheder som KP Komponenter kan tage større skridt mod den digitale fabrik: Hardware og kommunikationsprotokoller skal være open source, og udstyret skal kunne fungere i samspil med ældre produktionsudstyr.

»Du kan godt få noget udstyr, der er fuldt integreret, men så kræver det typisk, at du starter fuldstændig forfra og køber det hele fra én leverandør. Hvis du har forskellige udstyr og ældre maskiner, bliver det vanskeligt,« forklarer Søren Husted og tilføjer:

»Det er en af vores udfordringer: Det kapitalapparat, vi har her, repræsenterer rigtig mange penge, og derfor begynder man ikke bare at skifte produktionsudstyret fra den ene dag til den anden. Vi kigger typisk 10-15 år ud i fremtiden.«

I det hele taget savner Søren Husted stadig, at Industri 4.0-løsningerne bliver konkrete og sammenhængende fra leverandørernes side. Som eksempel fortæller han om sit besøg på efterårets EMO-messe i Hannover – verdens største messe for metalforarbejdningsbranchen – hvor han med egne ord blev »lidt skuffet« over manglen på integrerede løsninger, der kan binde et helt produktionsgulv sammen.

»Det var mest powerpoint-præsentationer og 3D-animationer. Alle snakker om Industri 4.0, men jeg synes, der er få, der kommer og viser hardwaremæssigt, hvad det egentlig er.«

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er ret sikker på at det nok skal komme, men AI skal modne meget og vi skal have den til at kunne tænke abstrakt på direktør niveau før den er parat.

  • 0
  • 0

Man taler og snakker og holder møder, og fremlægger gode ideer i powerpoint osv, men det bliver aldrig til noget. Den ser vi hele tiden overalt. Der er vist for mange der laver de ting og for få der laver noget.

Det er mest salgsarbejde man ser på de seminarier, konferencer osv. Jeg har helt droppet dem af samme årsag

  • 1
  • 0

Det med for meget snak og for lidt indhold passer faktisk fint med det billede de mange blogs og indlæg om industri 4.0 her på sitet efterlader. Det skorter ikke på opfordringer til at virksomheder og endda det offentlige skal investere i produkterne, men der er pænt sagt langt imellem referencer hvor det har været fornuftigt. Tværtimod ser det ud til at man med stor sikkerhed løber en stor risiko, og kommer til at belaste sin organisation med en lang række problemer man ikke selv kan løse.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten