Virksomheder skriger på råvarer

Det går så langsomt med at hive metaller og olie ud af undergrunden, at virksomhederne både mister tålmodighed og penge. Stadig flere virksomheder må sætte produktionen på standby, fordi de mangler de stadig dyrere råvarer.

»Oftere og oftere opstår der mangelsituationer, hvor virksomhederne ikke kan få de råvarer, de skal bruge. Leverandørerne render fra deres aftaler og dermed forsvinder grundlaget for virksomhedernes produktion. Det er selvsagt et alvorligt problem,« siger chefkonsulent Hans Ulddal-Poulsen fra Dansk Industri til Erhvervsbladet.

Stålpriser fordoblet siden 2003

Ifølge Dansk Industri har udviklingen på det internationale marked været uændret - og er gået voldsomt opad - i fire år. Alene olie- og stålpriserne nærmest fordoblet siden 2003.

De øgede omkostninger æder grådigt af virksomhedernes indtjening, og den oplagte løsning - at hæve priserne - er sjældent nem at gennemføre. Nogle virksomheder er bundet af fastprisaftaler med løbetider på op til et år og kan kun vente til genforhandlingen og håbe på at presse højere priser igennem her, skriver Erhvervsbladet.

Danske virksomheder mister milliarder på prisstigninger

I visse meget råvaretunge brancher har mange virksomheder sørget for at binde deres salgspriser op på råvarepriserne, så der indekseres løbende. Det redder indtjeningen, men likviditeten bliver alligevel presset, da virksomhederne skal betale mere for deres råvarer.

»Samlet set koster det her virksomhederne mange penge. Mange kan ikke bare hæve priserne, for der er hård priskonkurrence, og man risikerer at miste kunderne,« siger Peter Arendt fra Dansk Industri, der rådgiver virksomheder om blandt andet råvareindkøb.

Den samlede regning for dansk erhvervsliv som følge af de stigende råvarepriser er nærmest umulig at gøre op, men Dansk Industri har tidligere anslået, at alene de stigende metalpriser har kostet danske virksomheder ti milliarder kroner.

Emner : Råvarer