Virksomheder skal hive mineraluld ud af deponierne

Plus5. april 2021 kl. 15:1412
Virksomheder skal hive mineraluld ud af deponierne
Illustration: Saint Gobain Isover.
I takt med at der stilles større krav til isolering af de danske boliger, stiger mængderne af mineraluldsaffald også – og det optager meget plads på de danske deponier. Derfor vil en række virksomheder i samarbejde med Teknologisk Institut finde nye genanvendelsesløsninger.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vi skal energirenovere vores boliger i klimaets navn, lyder den velkendte parole. Men med bedre isolering af boligmassen følger også en stigning i mængderne af kasseret isoleringsmateriale, som vi kan se frem til at få ind i affaldsstrømmen engang i fremtiden.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
6. april 2021 kl. 15:58

Jeg undrer mig over at genbrug som isolering ikke er på lystavlen ?</p>
<p>Riv mineralulden op i mindre totter, press en passende mængde sammen til en firkantet klods, pak klodsen ind i diffusionsåbent fiberdug og brug den til isolering i terrændæk ?

Jeg forestiller mig det kan være vanskeligt at dokumentere samme specifikationer som man kan opnå med friske fibre med større ensartethed. Så det kan være bygherren så skal bruge 300mm snarere end 200mm isolering i dækket eller ikke kan regne med samme bæreevne.

Bruger man ikke normalt polystyren til terrændæk?

10
6. april 2021 kl. 11:17

Gad vide om disse indlysende udfordringer med mineraluld efter brug indgår som konsekvens når man beregner LCA. Det gør det næppe, men det burde det.

6
6. april 2021 kl. 09:29

"Stenuld fra før 1997 bestod af en komposition af fibre, som potentielt øger kræftrisikoen, og det medførte, at produktet blev medtaget under kategorien af miljøfarlige stoffer, og det er derfor kategoriseret som farligt affald."

Til gengæld kan stenuld fra både før og efter 1997 genanvendes til ny stenuld så længe det er sorteret og renset så der er mindre end 5% maling, tagpap etc i stenulden.

Hvis der er blandet stenuld fra før 1997 i skal det behandles som farligt affald indtil det er smeltet om.

Glasuld kan til gengæld ikke genanvendes og skal i deponi uanset fremstillingsdato.

5
6. april 2021 kl. 08:27

Komprimeret med et let bindemiddel og indkapslet efter anvendelsesformålet, sætter kun fantasien grænsen.

4
6. april 2021 kl. 08:25

Om stenuld er produceret før/efter 1997 handler primært om fiberkemi. Omkring 1997 skiftede ihvertfald nogle stenuldsproducenter kemi i deres fibre, så at fibrene blev delvist nedbrudt i lungerne. Når fibrene bliver delvist nedbrudt i lungerne, så bliver stykkerne så "små" at menneskekroppen kan bortskaffe dem" fra kroppen. Dette modsat fx. asbest som lungerne (eller lungevæsken) ikke kan nedbryde, og derfor bliver asbest i lungerne "til evig tid".

Aht. til at kunne deklarere deres produkter så skal isoleringsproducenterne holde disse indenfor nogle skrappe grænser ift. denne kemi. Derfor er det ikke lige meget hvad der "puttes i ovnene" - og fremmede ting i ovnen kan gøre at kemien ikke holder sig indenfor grænserne - og så må isoleringen ikke anvendes.

Det er sikkert ikke en nem øvelse at sortere rigtigt. Jeg overhørte følgende i byggemarkedet ... "Jeg skal have noget Rockwool ... det der gule noget .... " (det var Isover glasuld der var det gule ... Rockwool har et mere "grønligt skær). Ja, bevares. Det var nok en ikke-professionel der handlede isolering - men det er jo også "ikke-professionelle" der sorterer på genbrugspladsen.

Jeg kiggede på en "tilfældig" genbrugsstation. Her står der "container til isolering". Dette kan da næppe bruges til genbrug. Jeg har en samling af henved 30-35 forskellige isoleringsmaterialer i min egen "udstilling".

Så hvis der skal mere genbrug, så skal vi være bedre til at sortere. Ellers bliver "gebrugsproduktet" næppe af særlig høj kvalitet.

3
5. april 2021 kl. 22:28

"Stenuld fra før 1997 bestod af en komposition af fibre, som potentielt øger kræftrisikoen, og det medførte, at produktet blev medtaget under kategorien af miljøfarlige stoffer, og det er derfor kategoriseret som farligt affald."

Citat fra Materialer i den cirkulære økonomi: Mineraluld. Teknologisk Institut, 2019.https://www.teknologisk.dk/_/media/74084_Mineraluld%20%20-%20Materialer%20i%20den%20cirkul%E6re%20%F8konomi.pdf

2
5. april 2021 kl. 22:10

Der er også et teglstensfirma som har en teglsten med isolering i 'et. Altså teglsten på hver side og så et isoleringsmateriale imellem. De bruger genbrugsglas til den isolerende del. Selv med denne form for genbrug bliver et byggeri faktisk billigere - ca. 10 procent mener de selv. Måske nogle "besværlige" typer "mineraluld" også kan indgå som isolering i en sådan type mursten??

1
5. april 2021 kl. 21:06

Hvad er det for stoffer der er i materialet før 1997?