Power-to-X er en oplagt og nødvendig løsning, når vi i Danmark skal udbygge vores produktion af vedvarende energi og samtidig reducere vores CO2-udledninger markant.
Det mener mindst 17 virksomheder og organisationer med Ingeniørforeningen, IDA, i spidsen.
Power-to-X dækker over de forædlingsprocesser, der kan omdanne el til brint.
Aktørerne – der blandt andet tæller Haldor Topsøe, Vattenfall, DFDS, Circle K og Norwegian – vurderer, at Danmark har potentialet til at blive frontløber på Power-to-X-feltet, og derfor vil de opfordre regeringen til at understøtte en ambitiøs indfasning af Power-to-X-teknologierne i Danmark, fremgår det af et forståelsespapir, som de 17 virksomheder har skrevet under på. Power-to-X eller PtX er en samlet betegnelse for forædlingsprocesser, hvor vedvarende elproduktion via elektrolyse forædles til brint. Brint kan – i kombination med CO2 og kvælstof – anvendes til fremstilling af syntetiske flydende eller gasformige brændstoffer eller syntetiske kemikalier. Slutprodukter fra PtX-projekter kan – ud over brint – være syntetisk methan, der kan tilføres naturgasnettet og benyttes til samme formål som naturgas. Det kan være syntetiske flydende brændstoffer som methanol, DME, benzin, jetbrændstof, diesel og gasolie, der alle kræver en CO2-kilde. Endelig er der ammoniak, der kan bruges som energibærer for brint eller direkte som brændstof. Ammoniakproduktion kræver ikke en CO2-kilde, men blot nitrogen/kvælstof direkte hentet fra luften.Fakta: Når grøn el bliver flydende
Læs også: Forsyningsskib skal sejle på ammoniak
Ifølge formand for Ingeniørforeningen, IDA, Thomas Damkjær Petersen kræver regeringens ambitiøse klimamål, at vi fokuserer på teknologier, der både er med til at løse udfordringerne omkring energilagring og samtidig giver et bæredygtigt brændstof:
»Power-to-X er det nye sort i den grønne omstilling. Derfor er vi gået sammen med en række væsentlige aktører, der alle har grønne ambitioner, for at påpege, at der momentum for at accelerere Power-to-X-teknologierne i Danmark,« siger Thomas Damkjær Petersen i forbindelse med lanceringen af forståelsespapiret.
Workshop med 60 aktører
Forståelsespapiret er blevet til på baggrund af en række tværgående workshops med 60 forskellige centrale aktører. Her var der enighed om at opfordre regeringen til at understøtte en ambitiøs indfasning af Power-to-X-teknologien i Danmark.
Læs også: Power-to-X-anlæg i Skive og Fredericia får energilagrings-millioner
Når virksomhederne vælger at gå ud med opfordringen nu, er det, fordi Folketingets energipolitiske udvalg torsdag har arrangeret en høring om netop Power-to-X på Christiansborg, hvor aktørerne bag forståelsespapiret i øvrigt også er del af det tætpakkede program.
Formålet med høringen er på Folketingets hjemmeside beskrevet som »at få et ajourført billede af, hvor Power-to-X-teknologien står i dag, og hvilke perspektiver den rejser for Danmark. Både i forhold til energilagring af vedvarende energi og til de grønne produkter, man kan skabe med teknologien – bl.a. til den grønne omstilling af transportsektoren.«
Høringen vil samtidig sætte fokus på, om det vil give mening for Danmark at dygtiggøre sig inden for denne teknologi og blive førende inden for udviklingen af bæredygtige og CO2-neutrale drivmidler – og få disse implementeret.
Vi har nødvendig knowhow
I forståelsespapiret argumenterer virksomhederne netop med, at vi i Danmark har knowhow, viden og førende forskere og virksomheder inden for elektrolyse, katalytiske processer og vindenergi.
Læs også: Fra grøn el til flydende brændstoffer: Danmark er langt med 'Power-to-X'
De anfører ligeledes, at vores energisystem er agilt og veludviklet; at vi har en stor andel af vedvarende energi – særligt vindenergi - og at der er gunstige muligheder for at forbinde produktionen med fjernvarmesystemet og anvende overskudsvarme fornuftigt.
Læs også: Trods vindmøller og solceller: Det halter med elektrificere danskernes forbrug
Endvidere har vi CO2-kilder fra både industri og landbrug, som kan udnyttes og indgå i processen, og så kan Power-to-X være med til at levere brugbare klimavenlige alternativer til den del af transportsektoren, som ikke umiddelbart kan elektrificeres.
Energinet udgiver handlingsplan
Også statens systemansvarlige selskab, Energinet, har for nylig udgivet en Power-to-X-handlingsplan, der beskriver, hvordan selskabet vil understøtte PtX-udviklingen i Danmark.
Energinet vil her fokusere på fire grundlæggende områder, nemlig såkaldte indfødningszoner, hvor de store mængder af energi fra vedvarende energikilder kan modtages, uden at al energien behøver at kunne blive transporteret rundt i elnettet på land.
Det andet område er selve brint-infrastruktur, som skal gøre det muligt at lagre og transportere brint, og hvor man i 2020 vil gå i gang med at analysere, hvilken infrastruktur, der vil være nødvendig til de PtX-kæder, man kan forestille sig.
Læs også: Siemens-chef: »Jeg ser ikke nogen vej uden om brint«
Tredje indsatsområde er distribueret PtX, som er mindre decentrale anlæg, tilsluttet rundt omkring i landet vilkårlige steder i elnettet, og som af Energinet betragtes som grundlaget for at få taget hul på PtX-udviklingen.
Endelig er der dokumentation af grøn værdi, så slutbrugeren af et PtX-produkt skal kunne være sikker på, at det er produceret med grøn strøm.
»Det vil være en væsentlig faktor for efterspørgsel efter PtX-produkter,« hedder det i omtalen af handlingsplanen på Energinets hjemmeside.
Læs også: Ørsted bygger brintfabrik ved Avedøre
Her peger Energinet også på, at de fire indsatsområder skal ses som gensidigt afhængige initiativer i et samlet puslespil, og at handlingsplanens enkelte elementer koordineres på tværs af Energinets datterselskaber og vil blive udført i tæt samspil med eksterne aktører, herunder producenter af vedvarende energi, PtX-industrien og ikke mindst myndigheder på dansk og europæisk plan.
