Virksomhederne ved godt, at innovationen er altafgørende for at klare konkurrencen. Alligevel ser det sort ud, når det handler om at klæde lederne på til både at tænke innovation og få den ført ud i livet.
52 procent af lederne svarer nej til, at arbejdspladsen har særligt fokus på de ledelsesmæssige kompetencer, der styrker innovationen, ifølge en undersøgelse i IDA Lederforums lederpanel. Den viser også, at halvdelen af virksomhederne ikke har ændret de ledelsesmæssige rammevilkår for at optimere innovationsevnen.
Professor Anders Drejer fra Strategy Lab på Handelshøjskolen Aarhus Universitet bekræfter, at danskerne er dårlige til at få innovation på dagsordenen i forhold til de lande, vi sammenligner os med.
"De her tal overrasker mig ikke. Det er sørgeligt, men der er ingen akademisk tilgang til innovation. Når det sker, så er det et mirakel, at det sker. Det handler jo om, at virksomhederne skal se sammenhængen mellem innovation og ledelse. Der skal simpelt hen ændres på rammevilkårene, så ledelsen af virksomheden gør en forskel," siger Anders Drejer, der ikke umiddelbart kan svare på, om det for eksempel kræver et nyt ledelsesakademi eller noget andet at åbne ledelsernes øjne for sammenhængen.
Målesystemer arbejder imod
Formand for IDA Lederforum, Allan Ahrensberg, er heller ikke særlig fortrøstningsfuld. Han mener, der er meget langt til, at virksomhederne får eksekveret en innovationsstrategi. For der er langt fra at tale om innovation til reelt at gøre noget ved det.
Når det med innovation er så svært, skyldes det ifølge ham, at lederne skal ud af deres comfortzone og det, de ved, de kan. Desuden går virksomhedernes målesystemer ofte direkte imod at skabe fornyelser.
"Alt for mange medarbejdere bliver kun målt på ting, der kan faktureres. Ellers bliver de trukket i bonus. Derfor går det op i drift og ikke fremadrettede innovationstanker. Men jeg har oplevet virksomheder, der har klaret det ved, at der i timeregnskabet er en linje, der hedder "innovationstid". På den måde understøtter de ledelsesmæssige rammevilkår strategien om at være innovativ," siger han.
Innovation som forretning
Årets vinder af Innovation Cup, møbeltekstilproducenten Gabriel fra Aalborg, er en af de virksomheder, der har forstået at lave en kobling mellem innovationen og ledelsen. Fra 1. oktober har hver enkelt leder på forskellige forretningsområder ansvar for at lave en forretningsplan indeholdende værdiskabelsesmodel, budget og KPI-mål i forhold til Gabriels overordnede 2010-strategi.
Den gammeldags struktur er opløst, så hver gammeldags leder har fået sin "egen" virksomhed i virksomheden at lede. Det kræver, at lederen skal tænke anderledes og i nye veje for at leve op til den overordnede strategi, forklarer business development manager, Rikke Christensen, der selv har ansvaret for netop de interne processer for innovation internt i Gabriel og med eksterne partnere relateret til Gabriels værdikæde.
"I kraft af at du som leder får et større ansvar, så er du også meget opsat på at bidrage til at være innovativ," fortæller hun.
