Virgin-rumfly eksploderer i luften – pilot meldes dræbt

Virgin Galactics eget billede af, hvordan det så ud, da Spaceshiptwo i april sidste år testede sin raketmotor i luften. Illustration: Virgin Galactic

Rumflyet Spaceshiptwo eksploderede fredag aften dansk tid under en testflyvning over den californiske Mojaveørken.

Ifølge en lang række medieberetninger faldt vragdele fra rumflyet ned i ørkenen, hvor de blev fotograferet fra luften til alverdens tv-stationer.

Nyhedsbureauet Associated Press har som de tilsyneladende eneste skrevet på Twitter, at den ene af de to piloter om bord er dræbt, mens den anden er såret. Bureauet har oplysningerne fra en californisk highway patrol.

Et billede af en del af vraget i Mojaveørkenen, som tv-stationer over hele verden viser. Illustration: ukendt

Enkelte medier beretter om, at der blev set faldskærme i luften efter ulykken, men endnu er kun få oplysninger bekræftet. I sin egen officielle meddelelse skriver Virgin Galactic ganske kort, at Spaceshiptwo oplevede en alvorlig fejl, som førte til, at fartøjet gik tabt, og at selskabet arbejder sammen med myndighederne om at opklare årsagen.

Den amerikanske luftfartsmyndighed, FAA, noterer i sin meddelelse om ulykken, at efterforskningen nu er i gang. Ulykken indtraf, skriver FAA, kort efter at Spaceshiptwo var blevet frigjort fra sit moderskib, Whiteknighttwo.

Moderskibet havde båret det lille rumfartøj op i luften, men der er ingen oplysninger om, hvilken højde adskillelsen skete i. Whiteknighttwo landede efterfølgende sikkert.

Moderskibet er designet til at bære Spaceshiptwo op til 15 kilometer, hvor det bliver frigjort. Kort derefter skal det tænde sine raketmotorer. Det var under den manøvre, at den katastrofale fejl indtræf.

Ifølge Spaceflightnow var det Spaceshiptwos 35. frie flyvning. Det var fjerde gang, at rumskibet skulle affyre sin raketmotor under en testflyvning, men det er ikke sket siden januar.

Siden da er Scaled Composites, et datterselskab af flyproducenten Northrop Grumman, der sammen med Virgin Galactic bygger Spaceshiptwo, skiftet til et nyt brændstof, der er plast-baseret, skriver det amerikanske rummedie.

Spaceshiptwo er den kommercielle version af rumflyet Spaceshipone, som i 2004 blev det første privatbyggede fly til at nå ud i rummet. Rekordflyvningen nåede ifølge Wikipedia ud i en højde af 114,6 kilometer, og Spaceshipone vandt den såkaldte X Prize for at sende tre personer ud i rummet.

Iværksætterikonet Richard Branson købte derefter rettighederne til designet, og han har satset benhårdt på at benytte Spaceshiptwo til at give turister en to timers flyvning ud i rummet, herunder nogle få minutter i vægtløshed. Over 700 har betalt 200.000 dollars for at reservere en plads om bord.

De seneste planer lød på, at de kommercielle rejser ud i rummet skulle begynde i 2016.

Der er plads til seks passagerer foruden de to piloter om bord.

Læsere, der har flere eller opdaterede oplysninger om styrtet, er mere end velkomne til at bidrage i debatten under artiklen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Kondolerer. Det ER farligt at komme ud i rummet!!! Men div. "Rumferie udbydere" skal blive ved med at bryde barriererne og fortsætte udviklingen. Det er den eneste vej....

 • 9
 • 3

For 111 år siden lettede det første fly. Og tiden, både op til og efter, har krævet ofre! Folk undrede sig, og vidste ikke hvad man skulle med et sådan. Dog vandt det frem, men mest som show og fragtfly. I dag kan vi vel ikke forestille os en verden uden... Jeg kan se en parallel, kan andre følge mig??

 • 17
 • 4

Det var jo netop en test flyvning, og det vigtigste nu er, at de lærer af udfaldet, så de kan blive bedre. Det bliver interessant at se, hvad de konkluderer.

 • 3
 • 0

Som jeg kan se på artiklen, er ændringen i den test tur ny type brændstof. "skiftet til et nyt brændstof, der er plast-baseret." Kun gætteri: Kan det være det pålidelige men dyrere brændstof, som er skiftet ud med et billigere type brændstof?

 • 0
 • 0

Jep. Som i flyvningens ungdom. Og sikke en udvikling vi kan vente os, hvis rumflyvning bare følger lidt den samme udvikling ...

 • 3
 • 1

Der er masser af kommentarer (og spekulationer) på NASAspaceflights forum. Jeg er temmelig sikker det er på den gratis del at sitet, kig under: Commercial and US Government Launch Vehicles »Commercial Space Flight General hvor der er to eller flere tråde: FAILURE: Space Ship Two Test Flight - UPDATES - Oct. 31, 2014 Space Ship Two - General Thread

 • 2
 • 0

En tragisk ulykke, som forhåbentligt kan have effekt som dyre lærepenge. Jeg håber fortsat at det vil lykkes for den private rumindustri, men hele konceptet har en del problemer.

Jeg faldt over en interessant og velskrevet artikel, som tilfældigvis blev udgivet dagen før ulykken og giver en glimrende gennemgang af nogle af de problemer den private rumfartsindustri slås med.

http://www.parabolicarc.com/2014/10/30/apo...

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten