Vinteren kommer i Game of Thrones ... Kan klimamodel sige hvornår?

23. december 2017 kl. 14:003
Vinteren kommer i Game of Thrones ... Kan klimamodel sige hvornår?
Sådan er kontinenterne placeret på Game of Thrones-jordkloden. Den lyseblå farve er havet, og farveskalaen over kontinenterne viser højden af bjerge og landskabet i øvrigt. Informationen er nødvendig til klimamodellen, fordi overfladens udformning har stor indflydelse på blandt andet vind og temperatur. Illustration: Dan Lunt, University of Bristol.
Metangas fra drager kan give global opvarmning, og klimaet ved Muren minder om det i Lapland. Tre britiske universiteter har rettet deres klimaøjne mod fantasyuniverset i tv-serien Game of Thrones.
Artiklen er ældre end 30 dage

Seermagneten Game of Thrones på streamingtjenesten HBO tryllebinder verden med sit spektakulære plot, hvor også årstiderne spiller en rolle – især vinteren, der er lig med ondskab.

Fantasyserien foregår i et middelalderligt miljø, der bygger på forfatteren George R.R. Martins bøger, og det handler om kampen mellem det sådan rimeligt gode og det frygteligt onde – og den nådesløse jagt på magt centreret om familien Stark, der regerer i Norden.

Serien har foreløbig kørt i syv sæsoner, og sætningen 'Winter is coming' indikerer både, at fjenden kommer, at vinteren bliver hård, kold, mørk og lang og vil koste menneskeliv samt en tilbagevenden af white walkers; en slags gammel menneskelignende race af isskabninger med blegblå livløse øje, der dukker op ud af det iskolde hvide og slår mennesker ihjel. De hvide vandrere bor i ødemarken afskåret fra kontinentet Westeros af en enorm mur.

Men for at vende tilbage til årstiderne, så er de altså lidt mærkelige i Game of Thrones-verdenen. Deres længde er variabel, og ved historiens begyndelse har det været sommer i en uendelig årrække – men nu nærmer vinteren sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De sære klimaforhold har forskere fra tre britiske universiteter – i Bristol, Cardiff og Southampton – nu anvendt en klimamodel til at simulere og udforske i forbindelse med klimaprojektet SWEET, skriver University of Bristol.

Fra Lapland til Houston

Området ved Muren har et klima om vinteren, der ligner det i Lapland, mens Casterly Rock – Lannister-familiens højborg – har et klima, der ligner Houston i Texas og Changsha i Kina.

Læs også: Ny klimamodel: Hedebølger bliver livsfarlige for millioner af mennesker

Vindhastighed og -retning forudsagt af klimamodellen forklarer fænomener som dominansen til søs af krigsskibene i 'Jernflåden' fra House Greyjoy, angrebsplaner for invaderende dragehorder fra Essos samt handelsruter mellem Westeros og Frie Byer tværs over havet Narrow Sea, der adskiller kontinenterne Westeros og Essos.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Oveni forklarer klimamodellen ud fra 'sommertemperaturerne', hvorfor white walkers, der trives med iskoldt klima, ikke er blevet set I mange år: De er simpelthen gået i dvale. Men netop dét, at de er set igen, varsler snarlig vintertid.

De forlængede årstider kan samtidig forklares ved, at den samme halvkugle altid vender skråt i retning mod Solen – f.eks. hvis Jordens aksehældning blev tiltet lidt.

Professor Dan Lunt fra fra School of Geographical Sciences and Cabot Institute på University of Bristol siger til Ingeniøren, at han forestiller sig, at årstiderne kan skifte hvert femte år, i forbindelse med, at kloden tipper den anden vej:

»Det kunne være på grund af en komet, der passerer tæt forbi – eller bare på magisk vis.«

Her viser (a), hvordan den 'rigtige' jord kredser om Solen med en konstant vinkel på aksens hældning, hvilket giver de velkendte fire årstider om året. (b) viser, hvordan Game of Thrones-jordens bane omkring Solen kan give lange årstider, fordi hældningen er ændret, så den samme halvkugle peger mod Solen året rundt. Illustration: Dan Lunt, University of Bristol.

Dragerne udløser global opvarmning

Nu foregiver Game of Thrones jo at foregå i en middelalder-lignende tid uden industrialisering.

Læs også: Sådan bliver Kina uafhængig af kul på 35 år

Men hvis vi forestiller os, at global opvarmning skulle opstå dér, kræves der ifølge klimamodellen en fordobling af koncentrationerne af drivhusgasser i atmosfæren. F.eks. ved en stigning i udledningen af kuldioxid og metangas fra dragerne og fra krigsslag, hvor man udnytter 'wildfire' – en grøn, magisk substans, der brænder ukontrollabelt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det bliver blandt andet brugt i slutningen af anden sæson i slaget ved Blackwater.

Faktisk ville kuldioxidudledningen i Game of Thrones betyde en temperaturstigning på 2,1 grader celsius, og det ligger inden for det interval, som FN's klimapanel har forudsagt for vores egen 'virkelige verden' på 1,5 til 4,5 grader celsius frem mod år 2100.

Udgivet til både os, nomadefolk og dragefolk

Forskningsresultatet er offentliggjort af Bristol University, som kækt oplyser, at forskningen tilmed er udgivet på Dothraki (det sprog som nomadefolket Dothraki taler i Game of Thrones – men som ikke findes på skrift, for folket er analfabeter!) samt High Valyrian (tales og skrives af dragefolket.)

Som endnu en gimmick har SWEET-klimaprojektet oprettet en Twitter-profil kaldet @ClimateSamwell (se nederst i artiklen), der tilhører den fiktive person Samwell Tarly, der spiller med i Game of Thrones. Ifølge pressemeddelelsen studerer han for at blive maestro i fæstningsbyggerier i Oldtown; den næststørste by i Game of Thrones-universet.

Det passer fint med selve historien, hvor han er medlem af Night's Watch, der bevogter Muren, men han er boglig og dur ikke til at kæmpe, så i stedet passer han 'kontoret'. I øvrigt er han bedste ven med en af hovedpersonerne, Jon Snow.

Mulighed for at nå et større publikum

Dan Lunt arbejder til dagligt med klimamodeller for at simulere og forstå Jordens klima 10 millioner år tilbage i tiden. Mange af de tidsperioder var meget varme på grund af høje koncentrationer af kuldioxid og andre drivhusgasser i atmosfæren.

Dengang så kloden slet ikke ud som i dag, idet kontinenterne og bjergkæderne var placeret meget anderledes på grund af pladetektonik.

»Så at bruge tid på at flytte kontinenter fra fantasiverdenen i Game of Thrones rundt i klimamodeller var ikke noget stort skridt. Og det var samtidig en mulighed til at kommunikere klimavidenskab til et bredere publikum end normalt,« siger Dan Lunt.

Men hvornår kommer vinteren?

Denne 'forskning' er jo lidt for sjov, men det illustrerer nytten af klimamodeller, mener universiteterne.

Læs også: Dyster klimaprognose: 1 procent chance for at holde global opvarmning på 1,5 grader

»Eftersom klimamodeller er baseret på grundlæggende videnskabelige processer, kan de både simulere klimaet på den moderne jord, men også tilpasses til at simulere enhver planet – rigtig eller fiktiv, så længe man kender de grundlæggende data; det vil sige ved, hvordan 'verden' er opbygget med kontinenter, højder og havdybder,« forklarer professor Dan Lunt.

Til sidst svar på det store spørgsmål, som Ingeniøren naturligvis har været nødt til at stille professor Dan Lunt:

Kan klimamodellen reelt sige, hvornår vinteren rammer Game of Thrones?

»Desværre ikke ...« lyder professorens svar.

Til orientering for læsere uden kendskab til Game of Thrones ramte vinteren i sidste afsnit af sæson 6, og i 7. sæson var fjenden på vej mod nord, og sneen lagde sig meterhøjt.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
25. december 2017 kl. 11:34

I GoT

2
24. december 2017 kl. 15:28

Jeg troede ingeniøren var et fagblad, hvad ønsker i at opnå af faglig relevans ved at spekulere i et fiktions univers? Jeg forstået ikke hvad historien er i denne "nyhed" er,

kan i uddybe..?

1
23. december 2017 kl. 22:17

Måske klimamodeller passer bedre ind i en fiktiv verden end i den reelle verden? Er klimamodellernes verden i virkeligheden en avanceret serie eller en kunstigt opfundet verden? De kan jo stadig ikke forestille sig opvarmning og afkøling uden sammenhæng med CO2, selvom der er masser af observationer der viser at sammenhængen er meget svag.