Vinter-OL: VR bringer skadet skiløber i form
Når den amerikanske alpinskiløber Laurene Ross stiller op til start i to OL-discipliner i Sydkorea sker det på en usædvanlig træningsbaggrund. Men vel at mærke en usædvanlig træningsbaggrund som spår at blive mere almindelig blandt hendes konkurrenter i skiløb og andre idrætsgrene.
I de seneste tolv måneder har Laurene Ross tilbragt langt mere tid med at øve sig på nedløb set gennem virtual reality-videoer end at foretage de ægte af slagsen på knasende sne ved en pittoresk pistetop.
De olympiske lege er blevet klodens største udstillingsvindue for ny teknologi. Læg dertil at optimering indenfor materialeteknologi og dataanalyse spiller en større og mere afgørende rolle for, hvorvidt OL-drømmen ender med en medalje.VINTER-OL 2018
Læs bl.a. om:
Åbningsstadion skal bruges fire gange og så rives ned
Civilingeniør: Min uddannelse var med til at kvalificere mig til OL
5G debuterer i Sydkorea
OL-ingeniør: Sådan får du toptræning ind i hektisk hverdag
OL-fysik: Overraskende forklaring på curlingstens karakteristiske ‘curl’
»Virtual Reality er et præstationsværktøj tit anvendt af vores atleter, inklusiv de som har kvalificeret sig til OL,« siger Troy Taylor, som har titel af sportscientist og high performance director for USA’s skilandshold til IEEE Spectrum.
Læs også: OL-atlet: Civilingeniør-uddannelse var med til at kvalificere mig
»Selvom jeg ikke har stået meget på ski over de sidste otte måneder, husker min krop. Mit sind husker, mine muskler husker. Mit skiløb er stadig der.. mit flow og tillid er dét, jeg søger efter nu, «skrev Laurene Ross på sin træningsblog i december sidste år
På det tidspunkt skulle Laurene Ross til at deltage i de afgørende kvalifikationsløb til OL i Sydkorea. Et kvalifikationsløb som hun opnåede fine placeringer i, hvorfor VR-træningen har været med til at bringe hende til legene i disse dage i Pyeongchang.
Laurene Ross ville dog have foretrukket den ægte vare. Men en slem skade i afslutningen af 2016-2017 sæsonen og efterfølgende operation holdt hende væk fra pisterne, før hendes comeback i december sidste år.
Og her er træningen i otte måneder altså foregået på et balancebræt med en mobiltelefon spændt ud for øjnene visende et godt nedløb sammen med holdkammeraterne på pisten med sne og ski under fødderne.
Ultra-simpel VR til sportsfolk
VR-træningen er sket sammen med STRIVR - et Stanford University spinout.
Resultaterne fra samarbejdet mellem US Ski & Snowboard og STRIVR er mindre som videospil, hvor spillerne typisk har en vis bevægelsesfrihed, men mere som de 360-graders videoer, du eksmpelvis kan se på YouTube.
Læs også: Nye teknologier bæres ind til OL
Disse videoer kan man jo se med VR-headset såsom Oculus Rift, men atleter vil ofte foretrække enklere smartphone-baserede VR-hovedmonterede skærme, når rejser rundt til konkurrencer kloden rundt.
Alt dette kan altså lyde lidt mindre på forkant med teknologien indenfor VR- hardware og software end man skulle tro.
Men i dette tilfælde er det virkelig vigtigere at have en realistisk video af skiløb end at skabe en mere alsidig virtuel skiverden baseret på den nyeste computergrafik og teknologi, pointerer Derek Belch, grundlægger og CEO for STRIVR overfor IEEE Spectrum.
For godt nok kan atleterne ikke påvirke videosekvenserne med deres bevægelser, men sammenligninger viser, at atleternes hjerner tager den videorealistiske træningserfaring bedre til sig end en VR-sekvens baseret på computergenereret billeddannelse.
Læs også: Dansk Oxford-professor: OL overskrider budgettet med gennemsnitligt 156 procent
»Grunden til at vi optager rigtig video er, at hjernen reagerer som om atleten er tilbage på bjerget, og det som ser rigtigt ud og lyder rigtigt, føles rigtigt,« forklarer Belch.
»Her opstår den rigtige læring.«.
Du kan se en af videoerne, som det amerikanske skilandshold anvender herunder:
[video: https://youtu.be/B2kXtJNGA8I]
