Vingerne kommer til at stå bomstille på Danmarks nye vindmøller
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Vingerne kommer til at stå bomstille på Danmarks nye vindmøller

Vingerne kommer kommer ikke til at snurre på tre helt nye 2,3-MW-vindmøller fra Siemens Windpower, som ellers er de første nye vindmøller, der bliver opstillet herhjemme i år.

To af møllerne, der har en højde fra jorden til vingespidserne på 126 meter, er allerede sat op i No uden for Ringkøbing, og i løbet af de nærmeste dage vil den sidste mølle også være klar.

Men vindmøllerne ejes af energiselskabet Vattenfall og den lokale investor Jens Buch, der selv bor i området. Men før møllerne får lov til at snurre, så venter kunderne på, at politikerne får forhandlet et energiforlig færdigt.

»Tilslutningen sker først, når de nye afregningsregler er på plads. Kunderne vil kende de nøjagtige vilkår, før de slutter møllerne til nettet,« siger informationschef i Siemens Wind Power Martin Olesen.

»Det viser tydeligt, at ventetiden på et nyt energiforlig går ud over mange ting. Vi er for eksempel nødt til at afvente resultaterne af de ting vi har nyudviklet på møllerne, og som er væsentlige for videreudvikling af fremtidens møller. Det har tidligere betydet, at vi har været nødt til at stille møller op i udlandet for at teste ny teknologi, hvilket jo er et forkert signel at sende til vores udenlandske kunder,« tilføjer han.

I år er der indtil videre kun opstillet seks brugte møller og en husstandsvindmølle med en kapacitet på fire promille af en stor vindmølle herhjemme. Sidste år blev der i alt opstillet ni vindmøller, hvoraf seks var nye møller på Bornholm, viser tal fra Danmarks Vindmølleforening.

Vindmøllerne er samtidig de første, som Siemens rejser i Danmark, siden den tyske industrigigant købte Bonus i Brande i 2004. Og det er de første møller, energi-selskabet Vattenfall rejser i Danmark.

Kæmpekran skal løfte møller på plads

Vingerne samles på jorden og løftes 80 meter op med en kran. De vejer med nav omkring 55 tons og løftes i ét hug.

Til det formål har Siemens lejet Europas største mobile kran fra firmaet Total-Wind i Brande. Kranen koster 52.000 kr. om dagen at leje. Projektleder Finn Pedersen regner med, at den skal være i No i to uger.

Siden 2004 er der blevet opstillet 47 vindmøller med en samlet effekt på 52 MW. I samme periode er der nedtaget 194 vindmøller med en samlet effekt på 34 MW. Det giver en forøgelse af effekten på 18 MW på knap fire år.

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Endnu en gang bør det præciseres, at grunden til at der ikke er TILSLUTTET nye vindmøller i 2007, IKKE er, at de ikke er OPSTILLET. Den er, at man forventer bedre vilkår ved at vente med tilslutningen.
Til alle journalister:
Lær da for f---- at kende forskel på begreberne:"""opstillet og tilsluttet""".
Der har været utroligt mange urigtige skriverier om det emne.

Med Venlig hilsen
Mogens Bülow, formand for SDE, som har en underafdeling, der hedder: "Naboer til vindmøller".

 • 0
 • 0

Det er tankevækkende, at det kan betale sig at vente med idrift-sættelse af vindmøllerne indtil tilskuddene hæves.
Det er næsten det samme som at konstatere, at vindmøllernes økonomi er kraftigt afhængig af den overbetaling, ejerne modtager for strømmen.
Nogle har tidligere kaldt vindmøllestrømmen for "gratis" energi!
Det overrasker mig desuden, at det er lykkedes at få "naboer til store vindmøller på land" til at gå med til opstillingen, når man nu ved, at ca. halvdelen af strømmen i snit går til udlandet pga. overproduktion fra vores ca. 5200 møller, når det blæser. Dette kan læses på www.reo.dk under "Aktuelt".
Og strømmen sælges oftest med underskud, da det er "købers marked".

 • 0
 • 0

Tak, jeg kender det meget spændende DK-kort, og det er netop fra tallene på "energinet.dk", at eksport-andelen for vindmøllestrøm er beregnet til knap 50%. - Men ekspor- (og import)-priserne kan desværre ikke ses løbende.

 • 0
 • 0

På "enertginet.dk" kan man se mængder af el, der passerer over landegrænser, men vil man se noget om priser, skal man på: "www.nordpool.dk"
Der er mange forskellige priser på el, alt efter om det handles efter forud aftale eller som "spot".
Spot-prisen er prisen på overskud/mangel-el, der handles "i sidste øjeblik" så det handles efter udbud/efterspørgsels-princippet. Altså prisen på "det uforudsigelige". Og hvad er mere uforudsigeligt end vejret, derfor også vinden og med den vindmølle-el-produktionen.
Prisen på spot-el findes ved (på nordpool) at klikke på "Spotmarked" i venstre side lige under de farvede tern. Derefter kan man selv bestemme tidspunket og valutaen. Så de 2 hjemmesider (energinet.dk og nordpool) kan give jer alle de oplysninger I efterspørger.

vh Mogens Bülow

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten