Vinduesproducenter ignorerer kritik af kolde alu-vinduer

Trods årelang kritik fortsætter flere danske vinduesproducenter med at fremstille og sælge vinduer med alumiumsrammer, der leder alt for meget kulde ind i boligerne. Problemet er, at aluminium virker som en kuldebro.

Vinduerne sælges i titusindvis på grund af deres smalle og vedligeholdelsesfrie rammer. Men kritikere i vindues- og energibranchen peger på, at vinduerne ikke bare giver et unødigt varmetab, men også kan skabe kondens og skimmelsvamp på indersiden af ruden.

»Vinduesproducenterne fremstiller vinduer, der ikke lever op til kravet i Bygningsreglementet om at undgå kuldebroer i byggeriet. Det undrer mig højlydt,« siger teknisk kundechef hos glasproducenten Pilking­ton, Carl Axel Lorentzen.

Glasbranchen er gået væk fra afstandsprofiler af aluminium mellem ruderne, netop pga. metallets varmeledende egenskaber.

Hos Danmarks største producent af facadevinduer i træ og aluminium, Velfac, er man ikke enig i, at vinduerne giver problemer med kuldebroer.

Ifølge teknisk rådgiver Jørgen Munk, Velfac, har man nemlig konstrueret sig ud af kuldebroproblemet med nye rudekanter og forbedrede vinduesrammer, og rådgiveren påpeger, at man derfor holder fast i aluminiumsrammerne, da det er et stærkt og vedligeholdelsesfrit materiale.

Ifølge den uafhængige rådgiver Energitjenesten Sjælland, der vejleder om energibesparelser, er forbedringerne dog ikke tilstrækkelige.

»De indvendige dele af vinduesprofilerne vil stadig blive alt for kolde, når der er frostgrader udenfor,« siger energivejleder Christian Oxenvad.

Ifølge Bygningsreglementet må vinduer og døre i byggeriet kun indeholde kuldebroer i 'uvæsentligt omfang', og Christian Oxenvad hæfter sig ved denne formulering, som han mener, trænger til en gevaldig opstramning, hvis lovgivningen skal have nogen effekt på kuldebroerne.

»Bygningsreglementets afsnit om kuldebroer i døre og vinduer er utrolig diffust formuleret,« siger han.

Christian Oxenvad foreslår en nedre grænse for, hvad temperaturen på de indvendige dele af et vindue må være.

Erhvervs- og Byggestyrelsen er ikke afvisende over for en stramning af Bygningsreglementet.

»Vi ser lige nu på en skærpelse af energikravene hen mod 2010, og der kunne en sådan stramning godt være en mulighed,« siger civilingeniør Ejner Jerking, Erhvervs- og Bygge­styrelsen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Udmærket artikel, som beskriver holdningen hos en af landets dominerende leverandører.....

Hvorfor siger artiklen ikke noget om producenter som rent faktisk lever op til Bygningsreglementet og har løst problemet?

Endvidere er artiklen lidt uklar på om der med begrebet "alu-vinduer" menes den aluprofil som anvendes som afstandsstykke mellem de 2 glas der tilsammen som danner termoruden eller om der er tale om de kombinerede vinduer som på ydersiden er beklædt med vedligeholdelses-lette alu-profiler og på indersiden består af træ!!

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten