Vindmøllestrøm er nu billigere end kulkraft i nogle lande
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Vindmøllestrøm er nu billigere end kulkraft i nogle lande

Vindkraftstrøm i Australien er nu billigere pr. kWh end strøm fra nye kulkraftværker. Det har Bloomberg New Energy Finance regnet ud, og tallene refereres af New Scientist.com.

Ifølge beregningerne vil strøm fra nye vindmølleparker i Australien koste mellem 45 øre og 65 pr. kWh, mens strøm fra nybyggede kulkraftværker vil koste lige godt en krone pr. kWh.

I Australien er der høje omkostninger til kulkraft på grund af en national CO2-skat, men selv uden denne afgift vil strømprisen stadig være højere - omkring 72 øre pr. kWh.

Ifølge Guy Turner fra Bloomberg New Energy er teknologien årsag til, at vindmøllerne nu er billigere end kulkraft:

»Bedre design med længere vinger og højere tårne har øget effektiviteten, ligesom parkdesignet er forbedret, således at man undgår, at turbulens fra nabomøllerne spolerer effektiviteten,« siger Turner til New Scientist.

Omkostningerne ved henholdsvis vindkraft og kulkraft varierer dog meget fra land til land.

Nye kulfyrede kraftværker er stadig relativt billige i Kina. Men når den brasilianske regering har bedt elselskaber byde på kraftværkskontrakter i de seneste fem år, så viser det sig omvendt, at nye vindmølleparker er billigere end nye kul- og gasfyrede kraftværker.

Ifølge Global Wind Energy Council i Bruxelles steg mængden af vindkapacitet på verdensplan med 19 procent sidste år og bragte den totale vindkraftkapacitet i verden op på 282,5 GW.

Guy Turner fra Bloomberg mener, at vindkraft i dag ses som en mere sikker langsigtet investering:

»Investorerne er nervøse for at bygge nye kulkraftværker. For mens vedvarende energikilder i stigende grad begunstiges af regeringerne, så står de fossile brændstoffer over for en usikker fremtid i lande, hvor man forsøger at reducere udledningen af drivhusgasser,« siger han til New Scientist.

Guy Turner tilføjer, at eksisterende kulfyrede kraftværker fortsat er billige i drift, fordi kul i sig selv er billigt. Men at opførelse af nye anlæg er en risikabel satsning.

Dokumentation

Bloomberg artikel

Bishop Hill har noget om artiklen:
In terms of wind being cheaper than combined cycle natural gas, the key assumption behind that conclusion is that new gas contract prices will rise from the $4 per GJ that most power plant are paying today, to $12 per GJ for new plant.

Desuden glemmes det, at vindkraft kræver normal reservekraft til vindstille perioder.

  • 0
  • 0

I Uruguay bygges der, til og med 2016, 1000 MW vindkraft til en fast pris på ca. 30 øre/kWh for de første 20 år. Der er ingen subsidier.

Da landet har godt 1500 MW vandkraft med en del lagerkapacitet, er vinden et rigtig godt kompliment, da landets årlige elforbrug stiger med 3½ %. Der er således ikke behov for reservekraftanlæg i Uruguay.

Mvh fra Sydamerika

  • 0
  • 0