Vindmølleformand: Skov omkring testcenter gør det til verdens bedste

Til efteråret går arbejdet med at rydde skoven i Østerild i Thy i gang, så der kan etableres et testcenter for syv kæmpevindmøller på en nord-syd gående linje.

Først skulle 1500 hektar skov fældes, men i den endelige aftale er man i et bredt politisk forlig landet på 450 hektar.

Og skoven, der i starten kun gav problemer, giver nu unikke muligheder, lyder det fra Vindmølleindustrien.

Størstedelen af den skov, der bliver stående, kommer nemlig til at stå i vindfeltet foran de to sydligste testmøller,

»De to sydligste møller lader mest mulig skov stå, så vi kan teste prototypemøller både med og uden skov, således at vi formentlig har verdens bedste testfaciliteter,« siger direktør i Vindmølleindustrien Jan Hylleberg til ing.dk og fortsætter:

»Der er et meget stort ønske om netop at opstille møller i skov, fordi det giver nye muligheder for at placere vindkraft.«

Han fortæller, at både Siemens og Vestas, der har udsigt til at få mindst to testpladser hver, begge har ansøgt om en enkelt af de to sydligste pladser.

For med udsigt til at markedet for skovvindmøller vokser, blandt andet i Sverige, kan de to sydligste testpladser være med til at sikre, at danske producenter bliver førende på området.

Dermed mener han ikke, at det endelige testcenter er ringere end det, der oprindeligt var planlagt.

»Nej, overhovedet ikke. Tværtimod får vi et testcenter, der giver øgede testmuligheder under forskellige forhold. Skoven giver mere turbulens, end du normalt arbejder med, og derfor har vi valgt at sige, at vi hellere vil have en udfordring i at teste teknologien under kraftigere vindforhold,« siger Jan Hylleberg, der mener, at det også åbner muligheder for Risø DTU, når der skal laves nye standarder for store vindmøller.

Men skoven medfører også udfordringer.

Ruheden i skoven er højere end i åbent landskab, og det medfører mere turbulens og en hårdere belastning af møllerne, og den øgede turbulens gør det samtidig vanskeligt med eksisterende teknologi at foretage målinger af møllernes effektkurver, som kan godkendes internationalt.

Det problem kan formentlig løses med ny måleteknologi, lyder det fra Jan Hylleberg, eller ved at effektkurvemålingerne udføres på en tilsvarende mølle opsat på en af de andre mølletestpladser, der ikke har skov stående i vindfeltet.

»Den eneste udfordring er, at der skal udvikles noget yderligere teknologi og kalibreringer af området, således at man får det nødvendige grundlag for at lave effektkurve-målinger,« siger han.
Det har på grund af ferie ikke været muligt at få en kommentar fra Risø DTU, der kommer til at drive centeret.

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Neeej, det duer da ikke!" "Jaaaa, det er bare verdens bedste"

Det næste bliver vel at det var helt unødvendigt at fælde noget som helst af skoven, og at nye træer i stedet skal plantes.

 • 0
 • 0

Hvor er det bare usagligt, når Vindmølleindustriens direktør Jan Hylleberg nu i direkte modstrid med tidligere tilkendegivelser siger, at tilstedeværelsen af nogle af skovarealerne ved de sydligste testvindmøller i Østerild er godt !?

Hvor det tidligere var et klart krav og en forudsætning for placering af testcenteret ved Vigsø Bugt at kunne teste vindmøllerne "efter anerkendte internationale standarder", bliver dette nu fuldstændigt fraveget ?

Der savner stadig en klar videnskabelig behovsanalyse for testcenteret, ligesom hele begrundelsen for at ødelægge unikke danske naturområder med et højt indhold af biodiversitet hviler på løgne og fortielser og tilsidesættelse af fundamentale beskyttelseshensyn overfor mennesker og dyreliv samt de landskabelige værdier i området.

I en tid, hvor landets udenrigsminister og socialdemokratiets formand bliver vejet på en guldvægt for vurdering af, om det de siger - og det de siger de har gjort eller ikke gjort er belastende, bør også Jan Hyllebergs udtalelser vurderes på samme måde.

Det er så hyklerisk, når man efter først at have vildledt medlemmer af Folketinget til at stemme for en anlægslov, nu bagefter prøver at argumentere for nogle helt andre forhold ! Det er simpelthen en skandale, - og du burde skamme dig, Jan Hylleberg.

Denne sag er påklaget til EU og en retssag vil følge op på denne skandale. Hvis ikke at Vindmølleindustriens direktør snart finder ud af, at den danske befolkning er ved at få nok at disse overgreb fra "Vindtalibanismens Højborg" - som Vindmølleindustrien kan sammenlignes med, må vindmølleproducenter som Vestas og Siemens nok lære lektien på anden - og hårdere vis ?

Der er i løbet af forbløffende kort tid dannet så mange modstandsgrupper imod vindmølleopstilling af store vindmøller rundt om i Danmark, at politikerne ikke længere kan tillade sig at ignorere denne folkelige modstand. Der er nu etableret 45 lokale grupper imod vindmøller, hvilket kan ses på hjemmesiden www.stilhed.eu

Den fortsatte kamp imod placering af testcenteret i Hjardemål Klit og Østerild Klitplantage fortsætter - og kan ses beskrevet på hjemmesiden www.NATIONALTTESTCENTER.dk

 • 0
 • 0

Vindmøller i skove: Vindmøller og skove hjælper begge med renere luft. Vinger højt over trætoppe kan sjældent ses eller høres. Vindmølletårne fylder og ses kun lidt. Veje er ofte anlagt. VVM vurdering må være enkel. Vindmøller i fredsskov, som forsøg, der viser produktion og virkelighed, kan forhåbentligt fjerne den angst og modstand, som blot ordet fredsskov ofte kan give. Velegnet mod vindmøllefobi?

 • 0
 • 0

Imponerende! - Denne kolbøtte må være lavet i skarp konkurrence med Helle Thornings to kolbøtter. Så nu mangler vi blot, at Vindmølleindustriens JH genialt erkender, at den bedste placering af test-hav-vindmøller... er på havet.

 • 0
 • 0

»Nej, overhovedet ikke. Tværtimod får vi et testcenter, der giver øgede testmuligheder under forskellige forhold. Skoven giver mere turbulens, end du normalt arbejder med, og derfor har vi valgt at sige, at vi hellere vil have en udfordring i at teste teknologien under kraftigere vindforhold,« siger Jan Hylleberg, der mener, at det også åbner muligheder for Risø DTU, når der skal laves nye standarder for store vindmøller.

 • måske er det en "Lene Thorninge".

Men tales der udfordringer, fordi krav genererer innovation, han manden jo ret.

Det kan nemt vises, thi hvis Siemens og Vestas netop har placeret i syd, hvor turbolensen er værst, kan udsagnet tages for pålydende. Altså:

Er det der skoven er?

 • 0
 • 0

Holger SKjerning:

Der figurerer to personer på dit foto.

Hvem af dem er dig?

Iøvrigt: Enig, det burde have været placeret på havet, så kunne off shore WPindustrien også have fået en tumleplads.

 • 0
 • 0

Hvem af dem er dig?

Iøvrigt: Enig, det burde have været placeret på havet, så kunne off shore WPindustrien også have fået en tumleplads.

Holger har været på TV flere gange, så han er nem at genkende.

 • jeg er mere i tvivl, om det er Richard Østerballe vi ser i højre side af billedet. ;-)

Spøg til side.

Det har flere gange været nævnt, at målinger på havet, eller helt tæt på kysten, ikke kan bruges.

Ved lidar-målingerne, skal der være et vist niveau af turbolens, for at målingerne følger standarden, så de kan sammenlignes direkte med resultatet fra andre møller.

På havet er der for lidt turbolens, og det kan ikke skabes eller simuleres, mens træer skaber for meget turbolens.

Træerne giver for meget turbolens, men kan fjernes.

Min fornemmelse siger mig, at målestandarden efterhånden er moden til opdatering, da nogle af referencerne måles i 10m højde. Tror pokker at de forholdsvis små træer i plantagen så giver problemer, men hvor relevant er det lige, når rotoren opererer i 100m og derover.

 • 0
 • 0

Holger har været på TV flere gange, så han er nem at genkende.

 • jeg er mere i tvivl, om det er Richard Østerballe vi ser i højre side af billedet. ;-)

Sært

 • det tænkte jeg også.
 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten