Vindmøllevinger er et enormt skrotproblem

10. juni 2011 kl. 09:1821
Hvert år skrotter Danmark 10.000 ton udtjente vindmøllevinger. Mængden er stigende og udgør nu et stort miljøproblem.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vindmøller er gode for miljøet, så længe de er i drift. Udtjente vindmøller og deres store vinger er derimod et stigende miljøproblem.

Vingerne kan ikke genbruges og ender derfor på lossepladsen eller i forbrændingsovne.

Miljøminister Karen Ellemann (V) siger til Børsen, at et indgreb over  for vingeaffaldet kan være på vej:

»Jeg erkender, at der her er tale om en affaldshåndtering, som vi skal have afklaret. Men der findes ikke dokumentation for, hvad der er den mest miljørigtige måde at håndtere dem på,« siger hun og oplyser, at hun har afsat seks millioner kroner til at finde den bedste løsning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Seniorudviklingsingeniør Tom Løgstrup Andersen fra Risø DTU, der gennem mange år har forsket i glasfiber og kompositter, erkender, at der i dag ikke findes konkrete metoder til genanvendelse.

Én ny MW-kapacitet = 10 ton glasfiberaffald

Danmark står de kommende ni år over for at fjerne 4.500 gamle vindmøller med 13.500 vinger. Hver gang man opsætter en megawatt- vindmøllekapacitet, får man 10 ton glasfiberaffald den dag, møllen skal skrottes.

»Jeg tror ikke, at der er det nødvendige fokus på dette,« siger Tom Løgstrup Andersen til Børsen.

Hos vingeproducenten LM Windpower erkender man, at man skal medvirke til at løse problemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er vores mål at kunne tilbyde vindmølleejere en miljørigtig skrotning af vinger inden udgangen af i år,« siger pressechef Helle Larsen Andersen.

Lille firma: Vi har løsningen

Den danske virksomhed Refiber håber at have en løsning og håber, at skrotproblemet kan blive til et erhvervseventyr.

Virksomhedens direktør, Erik Grove-Nielsen, fortæller til Børsen, at Refiber har udviklet en teknologi, der kan trække oliedelene ud af vingerne, som derefter kan forgasses og afbrændes i energiforsyningen.

Resten af materialet kan bruges til isolering, mener Erik Grove-Nielsen.

»Vi har produceret prøver på isoleringsplader, som har vist sig at isolere lige så godt som andre typer isolering,« siger han.

Der findes dog endnu ingen store kommercielle anlæg til genanvendelse, og derfor kan det i dag bedst betale sig at smide vingerne på lossepladsen eller at kværne dem om til granulat, som kan brændes af.

21 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
20. december 2020 kl. 17:37

At der ikke mere ligger masser af brugte vinger på markerne rundt om Lem mere. Nu ligger der kun kasserede vinger på marken vest for Vestas farikker i Lem. Anvendelse som støjskærme må siges at være genialt.

1
20. december 2020 kl. 14:56

Det er rystende at se billeder af nedgravede møllevinger. Magen til fantasi-forladthed skal man lede længe efter .. og så i den tid vi lever i! Måske er det den pludselige erkendelse af, at det ikke er miljøbevidste administratorer der leder slaget, men slet og ret penge på bundlinjen under alle omstændigheder .. og bevidstheden om, at vi jo har et samfund som kommer og fikser problemet, hvis det skulle vise sig at være nogen. Siden jeg oplevede skib efter skib, top-lasted med plastik til sikker afbrænding på Aalborg Portland har jeg da følt at der ér en løsning, selv om det ikke nødvendigvis er den fornuftigste. Et googl på "glasfiber nedbrydning" viser et første link som en virksomhed der genoparbejder glasfiber. Med foreliggende rygrads-handlinger bliver klima-omstillingerne laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaangsomme

5
24. juni 2011 kl. 13:14

Hvad indeholder vingerne?

For hvis de ikke indholder noget direkte giftigt så er det vel lige til at genbruge dem til et utal af ting.

De kan vel ses som flag skibe for en helt ny energi sektor og som sådan allerrede havde en værdi i sig selv. En historie som er vær at fejre

5
10. juni 2011 kl. 19:00

Problemet er delvis selvskabt, som et resultat af politikernes iver efter at fremme vindmølleindustriens indtjening. Loven om fremme af vedvarende energi præmierer skrotning af ældre vindmøller, der er betalt og producerer billig energi. Hvorfor? For at vindmølleindustrien kan sælge nye kæmpevindmøller til erstatning af de "gamle". De nye kæmpevindmøller betales for to trediedels vedkommende af elforbrugerne over posten "offentlige forpligtelser" og producerer derfor meget dyr energi, set fra elforbrugerens synspunkt. Taberne er el-forbrugerne og miljøet.

5
10. juni 2011 kl. 15:00

@ PHK og Flemming

Mølle vinger er hule og kunne fyldes med sand ifald man ville bruge dem som rev eller høfder. Og hvis så, så tror jeg de bliver liggende, hvor de bliver lagt :o)

Man kunne også flække dem og anvende dem som tag over cykkelstier,

5
10. juni 2011 kl. 14:51

@Jens Lindhard

Der er et Portugisiskt firma, som søger efter vinger, der kan gå i asfalt. Så problemet er ikke større.

Interessant, hvad hedder firmaet? Har du et link?

5
10. juni 2011 kl. 13:44

Der er et Portugisiskt firma, som søger efter vinger, der kan gå i asfalt. Så problemet er ikke større.

Jens Lindhard

5
10. juni 2011 kl. 12:26

En anden god mulighed ville være at bruge vingerne til at forbedre det marine miljø med kunstige rev. Vingerne vil kunne deponeres i meget lang tid og vil let kunne hejses op igen, hvis man på et tidspunkt syntes man har fundet den ideelle anvendelse, der er bedre end kunstige rev.

Kunne man ligefrem bruge dem som ballast til nye havmøllefundamenter?

5
10. juni 2011 kl. 11:52

Så store strukturer må kunne genbruges til sjovere formål, end blot at brænde dem af. Jeg vil godt bestille 50, som kan deponeres til en billig pris hos mig. Umiddelbart projekt er en tipi - fx 30 meter høj, skabt ud af en cirkel af opretstående møllevinger. Kortere stumper af vingerne må passende afskårne kunne bruges til gulv og lofter. Eller som gangbroer - er der bedre bud derude, hvad er realistisk?

5
10. juni 2011 kl. 11:46

Det er vel et problem at man ikke vil/gider/evner at genbruge materialet fra vingerne. En holding at vi brænder det bare af, eller lader det ligge/smider det i vandet (ude af syne ude af sind) finder jeg da problematisk. Den højt besungende grønne vind energi bliver jo så til en ganske beskidt og grådig energi form. At Glas fiber ikke er helt ugiftigt er vel velkendt og ingen ved hvad der sker ved langtids deponering, og er det ikke lidt ude af tanken om grøn energi at svine på den måde? Men hvad de venter vel til der kommer statsstøtte til det også.

5
10. juni 2011 kl. 11:14

Gad vide om problemet bliver betegnet som "stort" fordi Ingeniøren er igang med en holdningskampange om at vi skal have A-kraft til Danmark? Bare læs lederen...</p>
<p><a href="https://ing.dk/artikel/119930-leder-forbyd-boennespirer-og-red-de-tyske…;

Som akrafttilhænger synes jeg ellers at ing.dk plejer at skrive positivt om vind og negativt om akraft. At vi i dag ser det omvendte er chokerende.

Generelt kan journalister jo godt lide at gøre alting til et problem IMHO. Problem = interessant nyhed

Mvh Steen

5
10. juni 2011 kl. 10:57

[quote]</p>
<p>En anden god mulighed ville være at bruge vingerne til at forbedre det marine miljø med kunstige rev.</p>
<p>

Det tror jeg de har for lav vægtfylde til ?

Poul-Henning[/quote]

Det skal såmænd nok gå - massefylde ligger på ca 1.8 (afhængig af forhold mellem fiber og filler) - så hvis der bare er dybt nok, skal de nok ligge stille - og i modsætning til skrækcasen med bildæk i Florida, kan livet godt fæste på glasfiber - spørg blot bådejerne ;o)

  • men ellers enig i, at problemet nok ikke er et ENORMT miljø problem

mvh Flemming

5
10. juni 2011 kl. 10:28

Gad vide om problemet bliver betegnet som "stort" fordi Ingeniøren er igang med en holdningskampange om at vi skal have A-kraft til Danmark? Bare læs lederen...</p>
<p><a href="https://ing.dk/artikel/119930-leder-forbyd-boennespirer-og-red-de-tyske…;

..gad vide om du skriver dette fordi du har investeret i grøn energi? - nej vel, hvis vi hele tiden skal ævle om bevæg grunde kommer vi aldrig videre...

5
10. juni 2011 kl. 10:25

De fleste i industrien håber at kunne skifte til Thermoplastiske kompositter som fuldt ud kan recirkuleres, men denne forventede og forhåbentlige udvikling løser selvfølgelig ikke problemet med de møller, der aktuelt står foran skrotning..

Jeg har arbejdet en det med termoplastiske kompositter. Det er en drøm at disse nogen sinde kan genanvendes i et high performance produkt. Det er ganske simpelt ikke teknisk muligt da man i et (ideelt) genoparbejdet produkt ikke vil have styr på fiberrethed, fiberorientering eller fibertæthed. I den ikke ideelle verden ved man and ikke hvad udgangsmaterialet er. F.eks. vil materiale fra en brugt møllevinge indeholde maling, UV nebrudt materiale osv der gør at materialet ikke er veldefineret nok til at indgå i en produktion af et krævende produkt.

Ellers giver jeg dig ret. Problemet er ret beskedet og kan løses - bare ikke med genbrug.

5
10. juni 2011 kl. 10:23

En anden god mulighed ville være at bruge vingerne til at forbedre det marine miljø med kunstige rev.

Det tror jeg de har for lav vægtfylde til ?

Poul-Henning

5
10. juni 2011 kl. 09:44

De fleste i industrien håber at kunne skifte til Thermoplastiske kompositter som fuldt ud kan recirkuleres, men denne forventede og forhåbentlige udvikling løser selvfølgelig ikke problemet med de møller, der aktuelt står foran skrotning.

Hvorfor problemet skal tituleres som stort forstår jeg dog ikke. Det er en rimelig løsning at granulere og brænde glasfiberaffald på forbrændingsanlæg, hvor det jo bliver til fjernvarme og i sammenhængen harmløst aske.

En anden god mulighed ville være at bruge vingerne til at forbedre det marine miljø med kunstige rev. Vingerne vil kunne deponeres i meget lang tid og vil let kunne hejses op igen, hvis man på et tidspunkt syntes man har fundet den ideelle anvendelse, der er bedre end kunstige rev.