Vindmøller bryder i brand ti gange oftere end de officielle tal viser
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Vindmøller bryder i brand ti gange oftere end de officielle tal viser

Arkivfoto af en brændende Vestas-mølle i Holland. Illustration: Wind Action

Det lyder umiddelbart voldsomt, når forskere fra Imperial College London, Edinburgh University og SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i en kortlægning kommer frem til, at ti gange flere vindmøller bryder i brand, end de officielle opgørelser viser.

Ifølge en ny rapport, som britiske The Engineer refererer, sker det omtrent 117 gange om året, at en vindmølle bryder i brand. De officielle opgørelser viser ifølge The Engineer kun 11,7 årlige brande i vindmøller på globalt plan i gennemsnit.

Læs også: Vindmølle brændt ud syd for Ribe

Forskellen skyldes, at de fleste brande ikke bliver indberettet, og mange kommer slet ikke til offentlighedens kendskab. Så for at komme frem til det fulde omfang, trawlede forskerne sig blandt andet gennem myndighedsrapporter, nyhedsartikler og data fra lobbyorganisationer mod vindkraft.

De 117 årlige brande er dog ifølge forskerne stadig småting, både i betragtning af, at der estimeres at være 200.000 vindmøller i drift i hele verden, og at olie- og gasindustrien døjer med tusindvis af brande hvert år.

Læs også: Teknikere dræbt under brand i Vestas-vindmølle

Ikke desto mindre kan den økonomiske betydning være stor. Vindmøllerne er vanskelige at komme til og står afsides, så 90 procent af brandene medfører markant nedetid, eller at vindmøllen bliver totalskadet.

En typisk landmølle koster ifølge forskerne otte millioner kroner, mens en moderne mølle til havs kan være mange gange dyrere. Derfor er der ifølge forskerne god grund til at sikre møllerne bedre mod brand.

Læs også: Løs forbindelse satte ild til Vestas' supermølle

Lynnedslag er en af hovedårsagerne til vindmøllebrande. Derfor opfordrer forskerne til mere omfattende systemer til lynafledning på møllerne. Desuden kan producenterne gå over til hydraulik- og smøreolie, som ikke kan brænde. Og endelig mener forskerne, at det i nogle tilfælde kan betale sig at installere sprinklere eller andre slukkesystemer i møllerne.

Læs også: Vestas-mølle omdannet til ildkugle – sådan gik det galt

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis det er lynnedslag der er den primære årsag bør det hyppigheden vel i ubetydelig grad relateret til alder.

Mon ikke de nye møller trods det klarer sig bedre end de gamle... altså producenterne kontinuerlig forbedre møllerne modstanddygtighed overfor lyn? De tilfælde jeg husker at have hørt om, har i hvert fald været ældre installationer.

Og måske man ville komme frem til et andet resultat med en undersøgelse blandt danske møller. Tvivler på at der er skjulte brande i DK med det fokus det plejer at få i medierne.

 • 3
 • 0

Billedet viser ikke kun en moelle der braender. Der var ogsaa en tekniker oppe i moellen der ikke kom ned! Det gjorde makkeren, desvaerre ved hjaelp fra tyngdekraften og omspaendt i flammer. De var 19 og 21 aar. De var oppe i en fejlmeldt moelle og dermed paa en opgave af uforudset karakter. Maaske havde de overlevet som deres to kolleger (der "kun" skulle hoppe gennem flammerne fra braendende olie) hvis der var krav om bedre evakueringsmuligheder. Det er alene pengene der afgoer den sag. Branchen traenger til en ministereftersyn, for den goer jo intet selv!

 • 1
 • 10

Maaske havde de overlevet som deres to kolleger (der "kun" skulle hoppe gennem flammerne fra braendende olie) hvis der var krav om bedre evakueringsmuligheder. Det er alene pengene der afgoer den sag. Branchen traenger til en ministereftersyn, for den goer jo intet selv!

En vindmølle er desværre en farlig arbejdsplads, men jeg vil ikke sige at branchen ikke gør noget, men spørgsmålet er om det er nok.

Stort set alle design beslutninger går på at opveje vægt, transport, installation, og serviceability op mod hinanden. Der bliver brugt mange resurser på at undersøge at der er plads til at foretage service og evakuering.

Krav til transport begrænser de ydre dimensioner, derfor kommer en nacelle let til at lige en ubåd indeni.

Der er krav om at en vindmølle skal have flere flugtveje, og den pågældende mølle have tre.
Gennem tårn, gennem bund i bagenden af nacellen, og op gennem en tagluge i forenden af nacellen.
Problemet er at for de to sidste skal man bruge nedfirings udstyr.
Dette udstyr tager minimum 2 minutter at rigge til, og der er desværre situationer hvor man ikke har denne tid tilrådighed.

En af de største fare er at skinne sektionen har kortslutnings niveauer op på 50 kA, hvis der sker en kortslutning her, så brænder lysbuen gennem kapslingen som en skærebrænder.

 • 7
 • 0

...og leverer hundrede gange saa meget energi som vind

...og Verdens vigtigste industrielle råstof som bliver til plastik, asfalt, maling, tekstiler, smøremidler, medicin, gødning, pesticider osv.

 • 1
 • 3

Jeg har arbejdet for et dansk firma der nu er på amerikanske hænder. Vi solgte lysbue detektion til blandt andet Vestas udenlanske afdelinger. Det udstyr vi solgte primært til Vestas møller var meget gammelt design. Det virkede, men det lever slet ikke op til nye standarter. Da jeg forlod firmaet for ca. 1,5år siden, der var modernisering af udstyret i gang med meget bedre teknologi. Jeg vil sige det bedste på markedet, hvilket man vil se hvis man har set nogle af de test der er blevet lavet blandt andet af de mexikanske myndigheder med det udstyr og konkurenternes. Det var det eneste udstyr der virkede optimalt og kunne overleve og stadig virke ved 10MW lysbue.

Jeg nåede også lige at udvikle test udstyr til det inden jeg forlod reden. Iøvrigt en dejlig arbejdsplads, i hvertfald indtil det kom på amerikanske hænder...

 • 1
 • 1

At det er efter min opfattelse ikke noget vindmølle branchen tager særligt seriøst officielt. Grunden til det er at det for dem er meget dyrt at omdesigne møllerne med nyt udstyr og søge nye godkendelser osv...

Det er i hvertfald den begrundelse de bruger "u"officielt...

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten