Vindmølledirektør: Landmølle-loft modarbejder udskiftning af gamle vindmøller

Illustration: Siemens Gamesa

Dansk Folkepartis ultimative krav om fuldt stop for flere landvindmøller blev i den sidste fase af forhandlingerne om en ny energiaftale ultimo juni forvandlet til en passus om, at antallet af landmøller skal reduceres fra dagens cirka 4.300 til 1.850 i 2030.

Læs også: Antallet af landmøller skal halveres

Det er Energistyrelsen, der ifølge aftalen skal udarbejde en mekanisme, der skal sikre, at landmølle-antallet skrumper – ellers skal udbud af ny kapacitet udsættes. Men allerede nu ser branchen store problemer med loftet, som direktør i Danmarks Vindmølleforening (vindmølleejernes interesseorganisation), Christian Kjær, kalder ’et fjollet initiativ’:

Danmarks Vindmølleforenings Christian Kjær advarer mod energiaftalens landmølleloft. Illustration: Danmarks Vindmølleforening

Læs også: Energiforlig: Her er reaktionerne i branchen

»Alle er enige om, at det er fornuftigt at få udskiftet de mange, små og gamle vindmøller med færre og større vindmøller. Det sker i dag, men dén udvikling risikerer man at blokere med det nye loft,« siger han.

Kan køre uendeligt ved 25 øre

Han forklarer, at den tekniske levetid for en vindmølle i dag er langt længere end de 20 år, man tidligere har regnet med, fordi man kan renovere og udskifte dele, så længe elprisen er nogenlunde høj:

»Derfor bliver gamle vindmøller med den nuværende elpris typisk kun taget ned, fordi nogen har brug for pladsen til nye vindmølleprojekter. Men når der fremover bliver tale om udbud af ny VE-kapacitet, så kan en developer ikke mere være sikker på at vinde udbuddet og kan derfor heller ikke lave konkrete aftaler om skrotning af gamle vindmøller,« påpeger han.

Læs også: 261 vinger fra havmøller skal til Aalborg og have ny forkant

Christian Kjær tilføjer, at det derfor reelt bliver svært at få skrottet de gamle vindmøller – og at der derfor heller ikke kommer nye op med energiaftalens landvindmølleloft.

»Udviklingen i antallet af vindmøller kommer til at hænge meget tæt sammen med elprisen, og med en elpris på 25 øre pr. kWh kan det i princippet betale sig at blive ved med at reparere på vindmøllerne uendeligt længe,« påpeger han.

Opkøber gamle landvindmøller

Vindmølleforeningen har – på baggrund af tal fra en rapport fra Energinet fra 2016 – beregnet, at hvis vindmøllerne lever 29 år, så vil der være 1.050 vindmøller tilbage i 2030 og dermed plads til 800 nye og større vindmøller frem mod 2030.

Figur fra rapporten fra 2016, der beskriver tre scenarier for udfasning af de gamle landvindmøller, opstillet før 2008. Rapporten beskriver udviklingen i MW. Illustration: Energinet

Men forlænger høje elpriser levetiden til 31 år, så bliver 1.843 vindmøller stående, og så er der kun plads til 7 nye vindmøller frem mod 2030.

Som nævnt udgav Energinet i 2016 en baggrundsanalyse om den forventede levetid på landvindmøller i Danmark. Her konkluderer man, at de gamle vindmøller vil fortsætte langt ud over de 20 år, og at cirka halvdelen af vindmøllerne fra før 2008 vil snurre i 2025 og formentlig en tredjedel i 2030.

Ifølge analysen har der for eksempel været en tydelig tendens til, at gamle møller bliver opkøbt og konsolideret i mindre og mellemstore professionelle selskaber, der har specialiseret sig i at drive gamle møller.

Disse selskaber har ofte deres egne servicefolk og god adgang til billige, brugte reservedele fra nedtagne møller og kan derfor typisk drive de gamle møller langt billigere end landmanden eller det lille møllelaug, der ejer en enkelt eller ganske få møller.

Høje elpriser giver langsom udfasning

Ifølge analysens hovedforløb vil der i 2030 stadig være 1.021 gamle landvindmøller tilbage i Danmark fra før 2008. Tillagt mængden af landvindmøller, opstillet efter 2008 på i alt 721, bliver den totale mængde 1.722 landvindmøller i 2030. Dette antal kolliderer altså ikke med aftalens loft på 1.850.

Hvis man bruger analysens tal for en langsommere udfasning af de gamle landvindmøller, så vil der være 1.662 tilbage af dem i 2030 plus 721 nye, hvilket giver 2.383 stk., hvilket så ikke rummer plads til flere nye landvindmøller.

Energinet kategoriserer de gamle landvindmøller i fire grupper hvad angår levetid, baseret både på placering (produktion) og størrelse. Illustration: Energinet

Analysen blev lavet i en tid med udsigt til meget lave elpriser. I dag ligger elmarkedsprisen noget højere (fra 23 øre pr. kWh i januar til 39 øre i juli), og spørger man analysens forfatter, Carsten Vittrup fra Energinet, så vurderer han, at de gamle landvindmøller måske vil stå endnu længere end vurderet i analysens hovedforløb:

Læs også: 2017 var rekordår for dansk vindenergi

»Vi lavede analysen, fordi landvindmøllernes forventede levetid er vigtig i forhold til en fremadrettet planlægning af el-infrastruktur og forsyningssikkerhed. Analysen pegede på, at så længe afregningsprisen kan betale løbende vedligehold, udskiftning af centrale sliddele og forrentning, kan de større, gamle landmøller formentlig fortsætte i rigtig mange år – hvis de ikke bliver købt op for at give plads til nye møller,« påpeger han.

Forudser komplicerede processer

Af energiforligsteksten fremgår det som nævnt, at de planlagte vindmøllerudbud (læs: teknologineutrale udbud) skal udsættes, hvis ikke antallet af vindmøller er bragt ned.

Om det så betyder, at udbuddene reelt kun bliver for solceller, biomasse og biogas – det melder historien ikke noget om.

Læs også: Regering: Teknologineutrale udbud skal skaffe de næste 1000 MW

Christian Kjær ser også en risiko for, at det bliver sværere at byde ind med vindkraft end med andre VE-teknologier i de kommende teknologineutrale udbud, fordi man ikke kan være sikker på at få lov at stille vindmøllen op, hvis der ikke er skrottet tilstrækkelig mange gamle vindmøller:

»Det giver nogle meget komplicerede processer, som gør markedet mere usikkert for vindmøllefirmaerne,« siger han.

Han peger også på, at det er et åbent spørgsmål, om aftalens landmølleloft skal medføre, at private og virksomheder ikke må opstille en vindmølle på egen jord, hvis de ikke kræver tilskud til vindmøllen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det virker da fjollet at have et loft. Der er vist tidligere beregnet, at ca 2000 kan levere mere end de nuværende møller ja. Men der må da vel være fornuft i at lade udskiftningen ske i forhold til driftparametre ikke et fjollet politisk loft? Eller erkender man allerede nu, at der er et loft over den totalt installerede kapacitet inkl. off-shore møller?

 • 5
 • 5

Jeg er helt enig i at det er tosset med et politisk bestemt loft, men helt ærligt... Man skal ikke lave prisvurderingen ud fra data i et tørår, som ingen forventer at vi igen vil opleve før om 5-8 år... Sidste år var et meget vådt år, så der var den norske elpris mellem 5-10 øre/kWh, da de havde valget mellem at lede vandet igennem generatorerne eller udenom... De burde måske vurderer prisen over en lidt længere periode...

Analysen blev lavet i en tid med udsigt til meget lave elpriser. I dag ligger elmarkedsprisen noget højere (fra 23 øre pr kWh i januar til 39 øre i juli), og spørger man analysens forfatter, Carsten Vittrup fra Energinet, så vurderer han, at de gamle landvindmøller måske vil stå endnu længere end vurderet i analysens hovedforløb:

Levetiden er helt klart blevet længere end forventet, det kan ingen være i tvivl om. Så bare derfor er loftet en tåbelig ide...

 • 2
 • 2

... Fra Dansk Folkeparti... De vil hellere have dyrere strøm for os alle. Ja, jeg kan forstå at nogle syntes at vindmøller er grimme. Det er biogasanlæg og store kraftværker også. Men førstnævnte er landbrugsstøtte og sidstnævnte var der allerede da de voksede op, så de er blinde over for dem.

 • 7
 • 7

@Anders Würtz hvad er så garanterede mindstepriser på vindmølle strøm? betaling af kabler, transformere m.m betalt af alle elkunder for at vindmøllerne kan komme af med strømmen? Hvad er diverse lovindgreb for at placere vindmøller uanset hvad naboerne til dem siger, diverse skatte fiduser osv...

Inden man råber op om statsstøtte så skulle man måske se på hvem der har betalt så rigeligt i støtte i ufattelig mange år til vindmøllerne

Desuden må det jo være mere miljørigtigt at holde gamle møller kørende i stedet for at bruge ressourcer på at bygge nye.. Vil man have mere vindenergi så sæt dem til søs så langt ude at vi ikke kan se dem ELLER sæt dem tæt på forbrugerne dvs. tæt på byer og industri så vi ikke skal flytte strøm på tværs af landet.

 • 6
 • 9

Inden man råber op om statsstøtte så skulle man måske se på hvem der har betalt så rigeligt i støtte i ufattelig mange år til vindmøllerne

Når man tænker på at der globalt bliver brugt om 6,5% BNP på at subventionere fossile brændstoffer, så skal vi vist forhøje støtten til vedvarende energi og reducere rabatter og tilskud til den fossile industri.

Mærsk fik forhandlet nogle gode skattelettelser hjem på deres olie og gas aktiviteter i Nordsøen. Bagefter var de så smarte og solgte det hele.

Fossil fuel subsidies are a staggering $5 tn per year | John Abraham | Environment | The Guardian https://www.theguardian.com/environment/cl...

 • 3
 • 5

og betjene fremtidens elektriske køretøjer. Så kan alle nemt forstå teknologien og hvorfor det er billigt at tanke i dag. Det kunne være bilfabrikanterne der satte dem op og tilbød deres kunder rabatter og grøn lynladning.

Motorveje er så Zzz snork kedelige at køre på, vindmøller kan kun være et positivt synsindtryk på en motorvej.

 • 2
 • 1

Held og lykke med et borgerforslag om flere landmøller. De fleste almindelige borgere - mig inklusiv - så nok helst at tallet var 0. Lav et borgerforslag om at alle møller skal på havet og uden for synsvidde, det ville nok give højere succes rate... :)

Hvis nu alle landvindmøller var ejet af de lokale borgere, så ville modstanden sikkert hurtigt forsvinde.

Netop i Tyskland har det været en kæmpe succes at de fleste tiltag til vedvarende energi er ejet af borgerforeninger. Det har politikerene så ikke været helt tilfreds med, for hvad skal der så blive af de store gamle el producenter. Så de har nu ændret reglerne så det næsten kun er muligt for store virksomheder at investere i vedvarende energi, for det kan da ikke gå at det er borgerne der ejer og driver energi forsyningen.

 • 4
 • 3

Med 16tons CO2 pr indbygger pr år er vi danskere nogle af de værste syndere i verden. Vi har både brug for, at de gamle møller holder så længe som muligt - samt at få sat mange flere møller op. Man kunne jo spørge: hvad er grimmest - en masse vindmøller eller en verden, som går under?

 • 2
 • 2

Nej det vil ikke hjælpe da de lokale i DK også har andet at tage hensyn til som f.eks touristerne fra byerne.. du ved dem der der SÅÅÅ gerne vil have vindmøllestrøm men ikke vil have vindmøller nær dem selv. Skal der være noget lokalt over vindmøller så skal det være at strømmen de producere skal bruges lokalt dvs. kom i gang med at plasterer byerne til med vindmøller og gæt lige hvordan folk i liguster haverne vil se på den sag når de er omringet af vindmøller...

 • 1
 • 4

Nej det vil ikke hjælpe da de lokale i DK også har andet at tage hensyn til som f.eks touristerne fra byerne.. du ved dem der der SÅÅÅ gerne vil have vindmøllestrøm men ikke vil have vindmøller nær dem selv.

Det kan også understøtte tourismen - testcentret i Østerild er en af de største attraktioner i Thy kommune, og der er jævnlig ture organiseret til Middelgrundens vindmøller. Og sidst jeg var der, var Hvide Sande fuld af turister, selv om de har de tre store Vestas møller stående meget synligt på kysten.

 • 2
 • 1

dog ikke når de lægger til ved Københavns havn !? vindmøller...en hel flok af dem så tæt på. Og hvor må de dog lide dem der har købt ejendomme i det nye nordhavn med hav udsigt+vindmøller. Det må være meget hårdt at bo der. Og alle strandgæsterne i år...stakkels mennesker. Jeg har selv brugt meget tid på brøndbystrand i år og været tvunget til at kigge på de 3 vindmøller...puha det var hårdt...alle de tanker der gik igennem mit hoved.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten