Vindmøllebranchen vokser i udfordret marked

Det går godt i den danske vindmøllebranche. Det lyser ud af Vindmølleindustriens Branchestatistik 2016, som netop er udkommet.

Beskæftigelsen steg med 6,2 pct., omsætningen er vokset med knap 11 pct., og eksporten er igen stigende efter et dyk i 2015. I hårde tal beskæftigede branchen 32.898 fuldtidsmedarbejdere, omsatte for 118 mia. kr. og eksporterede for 56 mia. kr. i 2016. Tallene inkluderer energiselskabernes vindaktiviteter.

Læs også: Vindmøllebranchen tilbage på sporet efter krisen

Adm. direktør i Vindmølleindustrien Jan Hylleberg er superglad for tallene, og for at virksomhederne har så meget at rive i - men han understreger også, at man bestemt ikke er kommet sovende til sådan et resultat.

Illustration: MI Grafik

»Konkurrencen på vindmøllemarkedet er benhård og voldsomt tiltagende, i takt med at mange store spillere er i gang med at konsolidere sig i nye samarbejder,« siger han.

Fusioner presser leverandører

Jan Hylleberg nævner fusionerne af Siemens Wind Power og Gamesa, af GE og Alstom samt af Nordex og Acciona som eksempler og påpeger, at når der er tale om fusioner i toppen af værdikæden, vil det automatisk medføre en hård konkurrence mellem de to hold underleverandører, der plejede at levere til hver af de to virksomheder:

»De danske underleverandører får populært sagt nye konkurrenter ind ad bagdøren fra hele verden, og så skal der knokles for at bevare ordrerne. Men indtil nu er de heldigvis sluppet rigtig godt fra det,« siger Jan Hylleberg.

Læs også: Dansk firma sætter prisbelønnet selvhejsende kran i serieproduktion

At også eksporten er steget efter sidste års fald skyldes først og fremmest, at der igen er kommet gang i leverancerne til offshore-parker i 2016 efter et 2015 med meget mindre aktivitet til søs.

Samtidig glæder Jan Hylleberg sig over, at eksporten i 2016 er fordelt på flere lande end tidligere, og at der således er tale om et bredt træk på især mange onshore-markeder:

Læs også: Branchen efter fald i energieksport: Fortsat førerposition kræver drastiske investeringer

»Men det er jo et problem for branchen, at vi på offshore-markedet er så projektafhængige, og at der pludselig – som en sum af tilfældigheder – kan forsvinde eksport for 6-8 mia. kr.,« siger han.

Forudsigeligt marked ønskes

Jan Hylleberg forklarer, at problemet berører hele vindindustrien, og at man har brugt megen tid på at diskutere løsninger på en stor vindkonference, Offshore Wind Energy 2017, der løb af stablen i sidste uge i London:

»Det er meget vigtigt, at vi kan se ind i et stabilt og forudsigeligt offshore-marked, ellers kan branchen som sådan ikke arbejde målrettet på at sænke omkostningerne ved havvind. Og derfor har Danmark, Tyskland og Belgien også netop underskrevet en aftale her på konferencen om tilsammen at sikre en stabil offshore-udbygning i Nordsøen på 4-6 GW om året,« forklarer han.

Læs også: Nyt samarbejde skal sikre 100 GW vindmøller i Nordsøen

Her har repræsentanter fra de tre lande sammen med mere end 25 CEO’er fra vindmølleindustrien underskrevet den fælles erklæring om at arbejde tæt sammen i indsatsen med at opstille mere havvind i Nordsøen og fremme udvikling af havvind i EU i det hele taget.

Erklæringen følges af en opfordring fra vindindustrien til, at der udbygges med 60 GW havvind og mindst 4 GW årligt mellem 2020 og 2030 for at sikre volumen i markedet.