Vindmøllebranchen tilbage på sporet efter krisen

Det går igen godt for den danske vindmøllebranche.

Det fremgår af industriens nyeste branchestatistik for 2014, der viser en stigning i eksporten på 16,7 pct., i beskæftigelsen på 5,2 pct. og i omsætningen på 7,4 pct.

Ifølge Vindmølleindustrien har virksomhederne efter finanskrisens hårde år gennemført en række nye strategier og omstruktureringer, som nu har bragt dem tilbage på det højeste niveau på to af tre parametre siden rekordårene 2008-2009.

Læs også: 650 får fyreseddel i Vestas' danske afdelinger

»Det er mere end flot, at vindmøllebranchen går så markant frem i 2014. Samlet set betyder tallene, at langt størstedelen af virksomhederne nu kan lægge de meget svære år som bl.a. 2013 helt bag sig,« siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Vindmølleindustrien, i anledning af statistikkens offentliggørelse.

I hele tal omsatte Vindmøllebranchen i Danmark for 84,4 mia. kr. i 2014, hvilket svarer til 2,9 mio. kroner pr. fuldtidsmedarbejder i branchen.
Da vindkraftudbygningen hovedsagelig foregår udenfor Danmarks grænser, blev 63,3 pct. af omsætningen eksporteret. Dermed tegner vindmøllebranchen sig alene for 5,2 pct. af den totale danske eksport i året.

Læs også: Kæmpedyk for dansk vindkraft: Kun 93 nye møller sidste år

Konkret viser statistikken, at 28.676 personer sidste år havde arbejde i vindmølleindustrien. Hvis man medregner energiselskaber og projektudviklere, stiger tallet til ca. 30.100.

Læs også: Der er lige så mange ansatte i energiindustrien som i politiet og retsvæsenet

Tallene viser altså, at den danske vindmøllebranche har formået at få gavn af den rekordstore udbygning med vindkraft på verdensplan i 2014. Udbygningen lå på 51,4 GW effekt – heraf rejstes de 23 GW i Kina, og dermed var der ved udgangen af 2014 opstillet 369,5 GW vindkraft globalt.

Heraf findes 4,9 GW i Danmark. – fordelt på knap 5.300 vindmøller.

Læs også: »Tordnende succes«: 39 procent af strømmen kom fra vindmøller i 2014

Da Tvindmøllen – som fredag kan fejre 40-året for byggestart – startede med at producere strøm i 1978, snurrede bare 13 vindmøller i det danske landskab med en samlet effekt på 813 kW. I hvert fald ifølge Energistyrelsens stamdataregister.

Læs også: Forsker: Tvind gav små virksomheder mod på vind

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvor alle disse medarbejdere branchen beskæftiger egentligt er ansat.

Sjovt fordi man nævner et tal som positivt, men det kommer temmelig an på fordelingen i tallet. Det er ikke særligt positivt hvis arbejdspladser er flyttet ud af landet, fordi så kan det godt være at omsætningen er steget for virksomheden, men det samme er udgifterne for samfundet.

 • 1
 • 11

Hos Siemens i Brande er der mange udlændige ansat. De bidrager ikke med ret meget til det danske samfund: Bilerne er (fortrinsvis) på tyske plader, de overnatter i værelser o.l, der efter forlydende udlejes uden kontrakter, en del er ansat på forsker-vilkår........

 • 1
 • 6

Bilerne er (fortrinsvis) på tyske plader

Det lyder som omvendt ikke som om, at det er lavtlønsjob man har hevet ind, men mere fordi man ikke kan skaffe folk nok. Lidt statistik/data/facts ville nok også være på sin plads, i stedet for at man synes der er mange tyske biler og har hørt noget om noget med kontrakter. Jeg går ikke ud fra, at der er den helt store sorte økonomi i Siemens trods halt.

 • 7
 • 0

Det skulle være på alle arbejdsniveauer lige fra lager & produktionsfolk til ingeniører og adm. chefer. Ikke stillinger der ikke burde kunne besættes af danskere, men måske mere et tegn på at virksomheden er ved at overgå til tysk personale, der på sigt vil lette en komplet udflytning fra DK. Mange arbejdspladser er allerede flyttet til Hamburg og flere følger efter udmeldinger i den lokale avis.

Told / Skat holder jævnlige razziaer mod bilerne, deraf kommer oplysninger om de tvivlsomme udlejninger, det er bare at stå hos dem imens og høre på de stoppedes (sø)forklaringer.

Reglerne siger vist, at udlændinge ansat i danske virksomheder maks. må overnatte 3 gange i træk uden at blive regnet for fastboende / tilflyttere og dermed stadig køre i deres udenlandske registerede biler, så når de samme biler ses på parkeringspladserne 5 -6 dage i træk, må der være noget om snakken.

Jeg har ikke selv kendskab til virksomheden, så lad mig stoppe her.

 • 0
 • 6

Martin Brorsen: Teori, tjo altså så længe man ikke oplyser det jeg sådanset forespørger, jamen så er det jo bare en teori ud fra det som står i artiklen.

Men man kan jo selv regne det ud hvis man har lidt indsigt i hvordan verden fungerer. Du producerer jo ikke møllen og transporterer den rundt om jorden hvor den skal bruges. Ikke når der skal bruges en hvis mængde og ud fra artiklen er det jo netop eksport. Eksport i dag dækker ikke kun over ting produceret og fragtet ud af landet i dag. Langt det meste af vores produktion idag foregår jo ikke i Danmark.

 • 1
 • 8

Langt det meste af vores produktion idag foregår jo ikke i Danmark.

Som sagt arbejder jeg i branchen, og der er ikke ved at blive flyttet arbejdspladser. Det er tydeligt at du har et gæt på hvordan verden hænger sammen, men intet reel viden. Mange arbejdspladser flytter dog efter hvor møllerne bliver opstillede, så derfor ser man en del variation år-til-år - men der er ingen generel tendens.

Er du uenig må du få nogle tal på bordet.

 • 14
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten