Vindmølle løbet løbsk på Mors

16. januar 2015 kl. 06:4614
Vindmølle løbet løbsk på Mors
Illustration: TV MidtVest.
Vingerne på en 24 år gammel vindmølle ved Nykøbing Mors løber ukontrolleret rundt og kan ikke bremses.
Artiklen er ældre end 30 dage

En 24 år gammel 40 meter høj vindmølle er løbet løbsk på Mors. Vingerne drejer ukontrolleret rundt med høj hastighed, og bremsesystemet er defekt. Det reporterer flere medier, herunder TV MidtVest og TV2 Nord.

På grund af den løbske vindmølle har politiet og beredskabet været nødt til at spærre Næssundvej sydvest for Nykøbing Mors i begge retninger, da møllen kan falde fra hinanden hvert øjeblik det skal være.

Billede fra TV2 MidtVest Illustration: TV MidtVest.

»Der kan gå ild i møllen, eller den kan blive overophedet. Vingen kan knække, eller møllen kan vælte omkuld,« siger vagtchef for Midt- og Vestjyllands Politi Bjarne Askholm til tv2.dk

Den aldrende mølle var tilsyneladende slidt op, og det var det, der fik møllen til at dreje ukontrolleret rundt.

»Den er smadret i vindmøllekransen, bremsesystemet er slidt op. Så de har ikke nogen mulighed for at styre den på nogen som helst måde,« siger Oluf Jakobsen, indsatsleder i Morsø Kommune, til TV MidtVest.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En tidligere medejer af møllen, Kristian Roslev, var ude at se på optrinnet, og han kunne forklare TV MidtVest, at møllen for nyligt var blevet serviceret.

»De var heroppe i tirsdags og se til den,« siger han,¨.

På stedet var både hjemmeværnsfolk og den tidligere medejer spændte på at se, hvornår møllen faldt fra hinanden.

For med vindstød, som i løbet af aftenen og natten blev hårdere, regnede alle de tilstedeværende med, at den ville vælte på et tidspunkt med risiko for, at dele ville blive spredt over kørebanen. Torsdag eftermiddag var forventningen derfor, at spærringen af vejen ville blive opretholdt indtil fredag formiddag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»DMI har varslet vindstød af stormstyrke i Vestjylland, og det kan godt blive kritisk. Ønskescenariet er, at vinden løjer af, så en tekniker kan få lukket vindmøllen ned, inden der sker noget,« siger vagtchef Bjarne Askholm til Ekstra Bladet.

Det er ikke lykkedes Ingeniøren at finde ud af, hvilket fabrikat eller hvilken model vindmølle der er tale om. En Ingeniøren-læser rapporterede fredag morgen, at møllen stadig snurrer.

Læsere, som har yderligere viden om den løbske mølle, må meget gerne bidrage til debatten under artiklen.

Redaktionen har modtaget denne video, optaget af læseren Martin Svenningsen fredag formiddag.

Remote video URL

14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
16. januar 2015 kl. 12:35

Det bliver ikke nødvendigt. Hele nacellen er nu knækket af.

12
16. januar 2015 kl. 11:19

"tager vinden ind fra bagsiden"

Det er ikke unormalt at mindre vindmøller har vingerne på "bagsiden" af møllen i forhold til vindretningen... Effekttabet er vist i størrelsesforhold 3-5 %, men de spare alt det udstyr der skal dreje vingerne op i vinden, nu kan den bare følge med vinden... (Jeg ved dog ikke noget om hvordan denne vindmølle er dimensioneret og om det er tilfældet her...)

11
16. januar 2015 kl. 11:11

Glemte at sige at der natuligvis er et sikkerhedsproblem mens man anbringer det første tynde reb, men man står jo trods alt i luvart og risikoen må være begrænset, hvis man arbejder med en mobil stige!

10
16. januar 2015 kl. 11:04

Når møllen nu er vendt i den forkerte retning, må man vel kunne få et rep op over nacellens bagkant. Vha. rebet kan man få trukket en trosse eller stålwire om nacellen og krøje møllen ud af vinden!

John Larsson

9
16. januar 2015 kl. 10:44

Jeg var lige forbi møllen her for en time siden. Det er helt tydeligt at møllens krøjemekanisme har fejlet. Nacellen drejer frit i vindens retning, og møllen "tager vinden ind fra bagsiden" Jeg kunne forestille mig at hastigheden på rotoren er noget lavere når vinden kommer bagfra, da vingerne jo nok er designet til at modtage vinden forfra. Det er måske med til at møllen står endnu, selv om det har blæst godt hele natten.

5
16. januar 2015 kl. 09:06

JA ! Når nu hjemmeværnet er på pletten, kan de ligesågodt brænde noget krudt af.

4
16. januar 2015 kl. 09:02

Møllen er en 175 kw mølle fra Windpower, igangsat 14-6-1989

Rotordiameter på 23 m. og navhøjde på 30,7m.

Mølleinfo fundet i Jakobs første link (ud fra koordinater)

3
16. januar 2015 kl. 08:59

Så vidt jeg husker er den, og tvillingen på modsatte side af vejen, begge af mærket DWP. Det er i hvert fald det jeg husker der står på siden af dem. Det navn er dog ikke noget som umiddelbart giver noget ved en google søgning.

2
16. januar 2015 kl. 08:42

Bomb møllen!