Vindkraft på havet: Masser af god vilje, men alt for få møller
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Vindkraft på havet: Masser af god vilje, men alt for få møller

Det bragende gennembrud for offshore-vindkraft lader vente på sig. Selvom både vind-potentialet og optimismen i branchen er stor, vil mangel på velafprøvede havmøller holde udbygningen i slæbegear nogle år endnu.

Det konkluderede flere analyser i forbindelse med en stor europæisk vind-offshore-konference i Berlin i sidste uge.

Den danske vindkraft analytiker Birger T. Madsen er helt enig:

»Offshore-udbygning kræver store mølletyper for at kunne betale sig. Lige nu er det et stort problem, at der kun er to producenter på markedet med møller over 3 MW. Og jeg vurderer, at der går tre-fire år, før offshore-møller på 5 MW og mere kan sættes ud på havet i større stil,« siger han og tilføjer, at ud over problemer med leverandørerne kan også mølleprisen i et marked med så få leverandører være et problem.

Analysefirmaet KPMG kalder i sin offshore-rapport situationen lige nu for "ekstremt problematisk" og har beregnet, at fabrikanternes produktionskapacitet allerede i 2009 vil være utilstrækkelig til at kunne forsyne de planlagte havmølleparker med turbiner.

Ifølge en rapport fra den britiske brancheorganisation Ewea vil Siemens og Vestas fortsat være ene om at kunne levere kommercielle havmøller i større stil frem til omkring 2011.

Herefter forventer organisationen, at fabrikanter som tyske Repower og Multibrid vil være klar med standard-offshore-møller, mens fabrikanter som tyske Nordex, amerikanske GE Wind, spanske Gamesa og tyske Enercon først vurderes at være klar i 2015.

Den påpegede møllemangel betyder dog ikke, at der er helt stille på havmøllemarkedet, men at den installerede effekt halter langt efter prognoserne.

Til søs snurrer vindmøller med en samlet effekt på knap 1.100 MW - primært i havene omkring Danmark og England. De 1.100 MW udgør 1,8 procent af al installeret kapacitet.

Over de næste to år vurderer eksperterne, at der sandsynligvis vil blive bygget yderligere 1.400 MW havvindmøller, primært i England, mens nu også Tyskland kommer på kortet efter mange tilløb. Men ifølge for eksempel danske BTM-Consults prognoser fra 2005 skulle der have været installeret 8.500 MW havmøller ved udgangen af 2009.

Positive udmeldinger

Offshore-konferencen var ellers præget af mange positive udmeldinger til branchen: EU lovede at sætte gang i havmøllerne med en såkaldt action-plan for offshore-vind, som skal hjælpe EU med at nå sit mål om 20 procent vedvarende energi i energiforsyningen i 2020.

På konferencen annonceredes også den første tyske havmølle-park, som bliver realiseret overhovedet - i Østersøen - med Nordex-møller. Og den tyske regering lancerede en ambitiøs klimaplan, som blandt andet indeholder øgede betalinger for havmøllestrøm, således at de tyske afregningspriser nu ikke mere halter gevaldigt efter lande som Storbritannien og Frankrig.

Den bedre betaling sammen med beslutningen fra sidste år om at lade forbrugerne betale kabler til havmølleparkerne vurderes af flere eksperter at kunne få gang i den tyske udbygning.

Også den britiske energiminister varslede i samme periode en tredje runde for tildeling af pladser til off-shore-havmølleparker i størrelsesordenen 25.000 MW. Fra Spanien forklarede Felix Avia fra VE-research centret Cener om nye og bedre afregningsregler for offshore-vind, som skal bane vejen for store mængder vindkraft til havs.

Ifølge en analyse fra Cener er potentialet meget stort: 10.000 MW havmøller kan realiseres i løbet af få år, hvis en række problemer omkring nettilslutning og fundering på store havdybder løses.

Den europæiske brancheorganisation, Ewea har, på trods af møllemanglen, store planer for offshore-vind. Lønsomme investeringer

Ifølge brancheorganisationen vil offshore-vind kunne bidrage med fire procent ud af de 12 procent, der er vindkraftens rolle i EU?s 2020-plan.

De fire procent svarer til 40.000 MW, hvilket svarer til omkring 200 havmølleparker på størrelse med Horns Rev 2, som skal bygges i løbet af de næste 13 år.

»Industrien skal vokse på baggrund af stabile markedsvilkår, som først og fremmest handler om at få strømlinet myndighedsbehandlingen af havmølleprojekter. Kun således kan investorer og industri tro på, at det er lønsomt at investere i udbygning af produktionskapaciteten eller i nye vindmølleproducenter, siger chefkonsulent Jakob Lau Holst fra Vindmølleindustrien.

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten