Vindenergieksperter forudser 150 meter høje offshore-møller i 2035

Ifølge et studie af eksperter i vindmøllers forudsigelser for industrien, ser fremtiden lys ud, både hvad angår mølledesign og -effektivitet. Illustration: Siemens Gamesa

Det amerikanske forskningslaboratorium for vedvarende energi, NREL, har stået i spidsen for et stort studie, hvor 140 forskere i vindenergi er blevet bedt om forudsige vindmølleudviklingen 15 år frem.

Ifølge eksperterne vil der ske større fremskridt end tidligere antaget, og der er generel enighed om, at enkelte møller kun vil blive større.

Gennemsnittet af de adspurgte forudså en landvindmøllehøjde (målt fra jorden til nacellen) på 130 meter og offshore-møller på 150-160 meter inden 2035.

Det er et ganske anderledes resultat end tidligere lignende undersøgelser, for eksempel et studie af 163 eksperter fra 2015, der spåede om onshore-møller på 115 meter samme år.

Det forventes ligeledes at gå fremad for vindmølleanlæg, der også vil kunne placeres på mere og mere udfordrende lokationer.

De adspurgte forventer faste offshore-anlæg på 1.100 MW og flydende anlæg på 600 MW i 2035, og med et korrekt valg af fremtidige designmuligheder, ville det være muligt at sænke energiproduktionsomkostningerne med 27 procent for onshore-vind og med 17-35 procent på offshore-området.

Inden for de næste 15 år skulle vindmølleanlæg også have god mulighed for fleksibelt design gennem batteriteknologi og samarbejde med brintproduktion, som det for eksempel er planen med et planlagt offshore-testsite ud for Frederikshavn.

Det amerikanske studie er udført i samarbejde med Lawrence Berkeley National Laboratory og det amerikanske energiministerium.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Gad vide hvornår det stopper?

Lidt tyndt at redaktionen ikke i det mindste linker til en af de bedste blogs på sitet. Et eller andet om Square-Cube loven siger at det burde stoppe. MEn som Stiesdahl selv skrev så bliver man overrasket.

I denne, første del af analysen ser vi på selve skaleringsreglerne. I næste del ser vi på, hvad de betyder for økonomien.

Ved skalering af vindmøller spiller den såkaldte square-cube lov en væsentlig rolle. Denne lov, som man måske snarere skulle kalde indsigt, er første gang beskrevet af Galilei i 1638. Man holder i øvrigt aldrig op med at blive imponeret af renæssancens multitalenter ;-)

https://ing.dk/blog/bliver-vindmoellerne-v...

  • 16
  • 0

Jeg vil da hellere høre hvor mange MW de kan producere pr. mølle i fremtiden, det er vel det der har den største betydning i det her spil?

I øvrigt synes jeg vi skal til at tale om Gigawatt i stedet for Megawatt, for det lyder så stort og flot når man taler om faste offshore-anlæg på 1.100 MW, men egentligt er det jo kun 1,1 GW.

Men jeg glæder mig til den dag vi får 1000 GW fra nordsøen, så synes jeg vi begynder at tale business & ambitioner og så kan vi jo begynde at tale i terrawatt i stedet.

  • 0
  • 14
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten