Vindbranchen jubler over Lindø-center for vedvarende energi

Når de sidste store skibe er bygget på Lindøværftet i 2012, er der udsigt til, at et nyt og langt mere miljøvenligt eventyr kan begynde på det gamle skibsværft.

Regeringens redningsplan for området indbefatter nemlig støtte til et nyt center for forskning og udvikling af vedvarende energi, der skal finansieres gennem regeringens vækstpuljer.

En af de virksomheder, der allerede nu har meldt som på banen som mulig investor, er vindmøllefirmaet Skykon, der i øjeblikket er i forhandlinger med A.P. Møller - Mærsk. Administrerende direktør fra Skykon, Jesper Øhlenschlæger, forventer at kunne skabe 350 nye job inden for produktion og overvejer samtidig at samle virksomhedens udvikling på Lindø-grunden.

»Vi vil gerne være bannerfører for et videncenter inden for blandt off shore-energi, men det kræver, at regeringen hjælper til. Vi står midt i en finanskrise og har ikke nem adgang til kapital. Hvis Danmark skal bevare sin førerposition inden for vindkraft, er der behov for den type videncentre,« siger Jesper Øhlenschlæger.

Lindøs geografiske placering ved havet vil gøre det muligt at teste offshore-teknologi. Samtidig gør værftets store faciliteter inden for metalbearbejdning stedet attraktivt for Skykon, der ifølge Jesper Øhlenschlæger også er i kontakt med andre interesserede virksomheder.

Ifølge Epn.dk har blandt andet Danfoss vist interesse for at købe sig ind i Lindø med et projekt for bølgeenergi ved navnet Wave Star.

Også hos Risø DTU bliver ideen om et nyt center for vedvarende energi positivt modtaget.

»Vi bidrager gerne til aktiviteter på Lindø, der kan give Danmark en god position inden for vindkraft og indgår gerne samarbejder indenfor forskning og udvikling,« siger Peter Hauge Madsen, leder på Risø DTUs vindenergiafdeling.

Indtil videre er der dog ikke diskuteret konkrete planer om Risøs eventuelle aktiviteter på Lindø.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Om Nordfyns fortsatte velfærd skal komme fra Nordsøens olie eller Dansk statskasse er åbenbart ret ligegyldigt.Var det ikke snart på tide at mølleriet tjente pengene til fortsat udvikling selv?

 • 0
 • 0

Super ide med videnscenter for C02-fri energi.

Opførelse af center for VE med ex. vind og bølge.

Opførelse af kernekraftværk, der kunne afløse de fossile brændsler på det meste af Fyn med levering af masser af billig el og fjernvarme. Denne billige energi vil også tiltrække en masse anden industri. Kombinationen af kk med fjernvarme og styringen af denne vil meget vel blive en af DKs største eksportartikler.

Udvikling af ny C02-frit maskinel til skibe, både til nye og måske også til ældre. Hele transportflåden bidrager med en meget stor del af C02-udledningen. Om der skulle være tale om atomreaktorer på de største containerskibe kunne være et kvantespring i forhold til de nuværende muligheder.

Men tør vi eller skal vi blot fortsætte snakken.

 • 0
 • 0

Jeg troede vind- og bølgeenergiindustriens største problem var manglen på en ny prøvestation.

Den skal forhåbentlig ikke ligge ved Odense.

Så hellere Hanstholm. Der er allerede planer om et bølgeenergicenter på havneområdet

men derfor kan produktionen godt ligge ved Lindø. så kan man også sejle produkterne derfra istedet for at chikanere trafikken på de jyske landeveje

 • 0
 • 0

Med hensyn til at chikanere trafikken, er det oplagt, at Westas på Langeland også flytter til Lindø. For medarbejderne på Langeland bliver det ingen problem med at flytte arbejdspladsen, idet en firma-bus kan indsættes fra Rudkøbing og lynhurtigt være på Lindø via den nye motorvej fra Svendborg til Odense.

Sidegevinsten bliver også, at den skrøbelige Langelandsbro bliver skånet væsentligt når de tunge transporter med mølletårne ophører.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten