Illustration: Siemens
Efter pres fra Vindmølleindustrien sender regeringen og Dansk Folkeparti flere penge efter testmøller uden for testcentrene. Pengene tages fra puljen til teknologineutrale sol- og vind-udbud.

Regeringen og Dansk Folkeparti har – efter konstruktiv dialog med branchen, som det hedder i pressemeddelelsen – aftalt at udvide puljen til støtte af elproduktion fra vindmølle-prototyper, som opstilles uden for de nationale testcentre.

Puljej bliver på 210 mio. kroner, hvoraf 160 mio. kroner tages fra puljen til de to teknologineutrale udbud af vedvarende energi.

Læs også: Her er tallene: Ny aftale mere end halverer udbygningen af sol og vind på land

Dette udbud blev vedtaget i 2017 af de samme to parter og skal efter planen løbe af stablen i 2018 og 2019.

Pulje barberes med 15 pct.

De 160 mio. kroner svarer til en reduktion af den oprindelige pulje på 1,015 mia. kroner på godt 15 pct. og må dermed også reducere den kapacitet, man kan få ud af udbuddet med samme faktor.

Ifølge aftalen om de teknologineutrale udbud forventer man at få mellem 175 og 235 MW VE-kapacitet ud af udbuddet, alt efter om buddene ender på 11, 13 15 øre pr. kWh grøn strøm (effekten er omregnet til landvindmølleækvivalenter).

Læs også: Politisk aftale tryller solcellepulje om til et nyt udbud

Vindmølleindustrien roser klart nok regeringen og Dansk Folkeparti for at imødekomme branchens behov og ønsker:

»Med ændringen af stemmeaftalen kommer de danske test- og demonstrationsmuligheder op i den globale superliga, hvor vi hører hjemme,« siger Jan Hylleberg, adm. direktør for Vindmølleindustrien i en pressemeddelelse.

Hellere haft nye penge

Politik- og analysechef i Vindmølleindustrien Martin Risum Bøndergaard anerkender dog, at pengene bliver taget fra udbudspuljen, som jo også skal støtte udbygning med vindkraft (og solceller):

»Vi ville selvfølgelig hellere have haft nogle nye penge, men vi er glade for aftalen, selvom udbudspuljen barberes,« siger han.

Læs også: Minister og vindmølleindustri i bitter talkrig

Midlerne i den nye pulje til testmøller kan søges efter først-til-mølle-princippet.

Forsøgsmøller, der opnår tilsagn om støtte i 2018, vil blive tildelt 11 øre/kWh i støtte i 20 år, mens forsøgsmøller, der opnår tilsagn om støtte i 2019, opnår gennemsnittet af de vindende bud fra første udbudsrunde i de teknologineutrale udbud.

En oprindelig særordning for testmøller forbeholdes vindmøller, der opstilles inden for de nationale testcentre.

Relaterede job