Business case!
Hvorfor skal vindmøller fra Vestas, MHI Vestas og Siemens Gamesa operere med forskellige tårndiametre, forskellige landingsystemer for servicebåde, forskellige svejsespecifikationer til de samme opgaver, forskellige transportsystemer, forskelligt fundamentsdesign og -interface offshore – og så videre og så videre?
Det spørgsmål har de tre store vindmølleproducenter og konkurrenter, Vestas, Siemens Gamesa og MHI Vestas (offshore vindmøller) stillet sig selv og åbenbart ikke kunnet finde et godt svar på – ikke mindst i lyset af, at konkurrencen og prispresset på vindkraft vokser.
Derfor har de tre nu udarbejdet en lang ’hot and not’ liste over områder, hvor de vil invitere til samarbejde med underleverandører og resten af branchen om at standardisere så mange af disse områder som muligt.
Initiativet blev præsenteret på vindmøllebranchens konference Wind Energy Denmark tirsdag, afholdt i samarbejde med Dansk Forskningskonsortium for Vindenergi.
»Vi vil rigtig gerne samarbejde med alle og alle ideer er velkomne,« sagde CTO for MHI Vestas, Torben Hvid Larsen, på konferencen.
Hvad de tre store fabrikanter derimod ikke vil samarbejde om, er blandt andet design og produktion af vinger, nav, nacelle, styring samt installationer over top flangen på tårnet. Ikke mindst fordi de tre fabrikanters produkter i forvejen adskiller sig ved at nogen anvender et gear, mens andre klarer sig uden.
Konkret skal samarbejdet køres i regi af det tidligere Offshore Center Danmark, nu Energy Innovation Cluster i Esbjerg. Organisationen skal organisere projekterne, baseret på input fra virksomhederne.
De tre store producenter vil dog også gerne modtage forslag og ideer direkte.
Det fremgik af debatten, at producenter og underleverandører tidligere har diskuteret standardisering, men at der åbenbart ikke rigtig er sket noget. En udfordring, som Vestas og Siemens Gamesa havde sat sig ned for at gøre noget ved for fire måneder siden:
»Vi var enige om, at nu skal der ske noget, og derfor fik vi analysere lovgrundlaget for sådanne projekter i relation til EUs konkurrencelovgivning, så vi ikke kan risikere noget dér. Derfor bliver de fælles, nye komponenter og metoder ’open source’, hvilket vil sige, at ingen kan tage patent på resultaterne,« sagde senior standardiserings-specialist Agner Gudmundsson fra Vestas.
Han tilføjede, at for ham var det også nyt at skulle arbejde så tæt sammen med konkurrenterne om den før omtalte liste.
En oplevelse, som forskningsleder Per Hesselund Poulsen fra Siemens Gamesa kunne bekræfte:
»Det vil bestemt tage tid at vænne sig til, at vi skal arbejde sammen med vores nærmeste konkurrenter,« sagde han.
Ifølge Torben Hvid Larsen fra MHI Vestas ligger forskellen også i, at det nu er personer på andre niveauer i de tre virksomheder, der bakker op om samarbejdet.
Invitationen fik en lidt blandet modtagelse hos de deltagende underleverandører på konferencen.
Nogle havde lidt svært ved at se en bussines-case for deres virksomheden i den skitserede model.
Andre kunne godt se mulighederne i at gå sammen om fælles løsninger, som man så til gengæld kunne sælge til alle tre fabrikanter.
Business case!
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard