Vind-giganter vil sikre billigere vindkraft med ens tårne og fundamenter

Dette er ét af mange fundaments-koncepter. Dele af branchen vil gerne ensrette designet. Illustration: Sanne Wittrup

Hvorfor skal vindmøller fra Vestas, MHI Vestas og Siemens Gamesa operere med forskellige tårndiametre, forskellige landingsystemer for servicebåde, forskellige svejsespecifikationer til de samme opgaver, forskellige transportsystemer, forskelligt fundamentsdesign og -interface offshore – og så videre og så videre?

Det spørgsmål har de tre store vindmølleproducenter og konkurrenter, Vestas, Siemens Gamesa og MHI Vestas (offshore vindmøller) stillet sig selv og åbenbart ikke kunnet finde et godt svar på – ikke mindst i lyset af, at konkurrencen og prispresset på vindkraft vokser.

Læs også: Giganterne dyster i verdens største havmøllepark

Derfor har de tre nu udarbejdet en lang ’hot and not’ liste over områder, hvor de vil invitere til samarbejde med underleverandører og resten af branchen om at standardisere så mange af disse områder som muligt.

Inviterer alle ind

Initiativet blev præsenteret på vindmøllebranchens konference Wind Energy Denmark tirsdag, afholdt i samarbejde med Dansk Forskningskonsortium for Vindenergi.

Torben Hvid Larsen fra MHI Vestas ( i midten) forklarer, at priserne på vindkraft er faldet med 50 pct. på ganske få år, og at samarbejde om standardløsninger er vejen til at reducere prisen yderligere. Underleverandørerne Thorsten Jalk (th) fra installationsfirmaet Ziton og Morten Mørk fra maskinfabrikkken Nordmark (tv). Illustration: Bent Nielsen.

»Vi vil rigtig gerne samarbejde med alle og alle ideer er velkomne,« sagde CTO for MHI Vestas, Torben Hvid Larsen, på konferencen.

Læs også: Vindmølleindustriens danske underleverandører vokser ud i verden

Hvad de tre store fabrikanter derimod ikke vil samarbejde om, er blandt andet design og produktion af vinger, nav, nacelle, styring samt installationer over top flangen på tårnet. Ikke mindst fordi de tre fabrikanters produkter i forvejen adskiller sig ved at nogen anvender et gear, mens andre klarer sig uden.

Konkret skal samarbejdet køres i regi af det tidligere Offshore Center Danmark, nu Energy Innovation Cluster i Esbjerg. Organisationen skal organisere projekterne, baseret på input fra virksomhederne.

Læs også: Vindmølleindustrien slår alarm: Vi lider under sanktioner

De tre store producenter vil dog også gerne modtage forslag og ideer direkte.

Løsninger bliver open source

Det fremgik af debatten, at producenter og underleverandører tidligere har diskuteret standardisering, men at der åbenbart ikke rigtig er sket noget. En udfordring, som Vestas og Siemens Gamesa havde sat sig ned for at gøre noget ved for fire måneder siden:

Læs også: Vindgiganter finder talentfulde ingeniører på sommerskole

»Vi var enige om, at nu skal der ske noget, og derfor fik vi analysere lovgrundlaget for sådanne projekter i relation til EUs konkurrencelovgivning, så vi ikke kan risikere noget dér. Derfor bliver de fælles, nye komponenter og metoder ’open source’, hvilket vil sige, at ingen kan tage patent på resultaterne,« sagde senior standardiserings-specialist Agner Gudmundsson fra Vestas.

Læs også: Vindmøllepioner: ’Open source’-tilgang kan give førerposition på havmøllefundamenter

Han tilføjede, at for ham var det også nyt at skulle arbejde så tæt sammen med konkurrenterne om den før omtalte liste.

Blandet modtagelse

En oplevelse, som forskningsleder Per Hesselund Poulsen fra Siemens Gamesa kunne bekræfte:

»Det vil bestemt tage tid at vænne sig til, at vi skal arbejde sammen med vores nærmeste konkurrenter,« sagde han.

Læs også: Energi: Store forandringer på vej i energibranchen

Ifølge Torben Hvid Larsen fra MHI Vestas ligger forskellen også i, at det nu er personer på andre niveauer i de tre virksomheder, der bakker op om samarbejdet.

Invitationen fik en lidt blandet modtagelse hos de deltagende underleverandører på konferencen.

Læs også: Dansk firma sætter prisbelønnet selvhejsende kran i serieproduktion

Nogle havde lidt svært ved at se en bussines-case for deres virksomheden i den skitserede model.

Andre kunne godt se mulighederne i at gå sammen om fælles løsninger, som man så til gengæld kunne sælge til alle tre fabrikanter.