Vind 42 mio. kroner på medicinsk Star Trek-scanner

17. januar 2012 kl. 16:202
Byg et apparat, som kan scanne 30 patienter for 15 sygdomme på tre dage, og vind 42 millioner kroner.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det amerikanske elektronikfirma Qualcomm har udlovet en pris på 42 millioner kroner til det firma, der kan udvikle en medicinsk scanner, svarende til den medicinske Tricorder, som benyttes i 'Star Trek'-filmene.

Den nye Qualcomm Tricorder X-pris er samlet set på lige under 60 millioner kroner, hvoraf de første 42 altså går til førstepladsen. Vinder-scanneren skal kunne indsamle nøgledata fra 30 patienter og diagnosticere 15 forskellige sygdomme på tre dage.

Desuden skal den levere en 'overbevisende forbrugeroplevelse,' som det hedder i konkurrencebetingelserne. Og så skal den kunne optage basale medicinske data såsom blodtryk, temperaturer og vejrtrækningsfrekvens.

Apparatet må have en hvilken som helst form, så længe det ikke vejer over 2,3 kilo (5 lb). I 'Star Trek'-serien og -filmene benyttede kaptajn Spock bl.a. tricorderen til at opspore ukendt liv på fremmede planeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Prisen blev offentliggjort i sidste uge på den årlige CES-elektronikmesse i Las Vegas, og konkurrencen løber over de kommende tre et halvt år.

Læs også: Star Treks tricorder på vej: Forskere vil udvikle universel alien-detektor

Foruden førstepræmien er der en andenpræmie på 12 millioner kroner og en tredjepræmie på seks millioner kroner.

Den slags fremtidsapparater, som Qualcomm Tricorder X-prisen jagter, er noget, som allerede gradvist er på vej. F.eks. har Apple lanceret apps og tilbehør til iPhone, som gør smartphonen til et basalt medicinsk måleinstrument.

Dokumentation

Artikel fra space.com

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
20. januar 2012 kl. 10:35

Der har tidligere her på siden været en artikel om en android app der kan måle pulsen. Nogle foreslog at udvide dette med måling af ildmætning samt at kunne advare om hjerteflimmer. Der er altså allerede nogle af de basale egenskaber på plads, ifht. konkurrencen. Dog er vi nok et godt stykke fra det egentlige Star Trek værktøj.

1
18. januar 2012 kl. 07:02

der må findes i apps til en smartphone der kan det samme