Ville spare 100 $ om dagen. Gav hel by blyforgiftning
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ville spare 100 $ om dagen. Gav hel by blyforgiftning

Soldater fra nationalgarden har de seneste dage gået fra dør til dør i byen Flint i den amerikanske stat Michigan. De har delt vandflasker, vandfiltre og instrumenter til at teste vandkvaliteten ud til beboerne. Siden 14. december har byen været undtagelsestilstand, fordi blyindholdet i drikkevandet har vist sig at være alt for højt. Der må være op til 15 ppb bly i drikkevand, men i enkelte målinger har forskere fra universitetet Virginia Tech målt en blykoncentration på 13.200 ppb.

Årsagen er, at byen i 2014 skiftede fra at få vand fra Lake Huron til den lokale flod Flint River. Byen og dens 99.000 indbyggere havde på det tidspunkt været under økonomisk administration i tre år. Administratoren besluttede i 2013 at byen skulle bygge en ny vandledning til Lake Huron, fordi det ville være billigere end fortsat at modtage vand gennem en vandledning ejet af vandselskabet Detroit Water and Sewerage Department (DWSD). Administratorens beslutning fik DWSD til at opsige kontrakten, og administratoren havde nu valget mellem at tegne en dyr leveringskontrakt med DWSD, som skulle gælde, indtil den nye vandledning var klar i 2016, eller at finde en anden vandkilde.

Læs også: Blyfyldt og radioaktivt slam opdaget i geotermianlæg på Amager

Fravalgte billig løsning

Floden Flint løber gennem byen, så administratoren valgte at bruge vand fra den og opgradere det lokale vandrenseanlæg. Problemet med den løsning var bare, at vandet fra floden er meget mere korrossivt end det vand, som byen hidtil havde modtaget. Det vidste myndighederne alt om, for allerede i 2011 havde bystyret fået undersøgt, om man kunne skifte til at bruge flodvand. Rapporten konkluderede, at der skulle tilsættes anti-korrossive midler, hvis man skulle undgå, at bly, kobber og andre tungmetaller skulle vandre fra vandrørene til vandet. Ifølge CNN ville det have kostet omkring 100 dollars om dagen at tilsætte de anti-korrossive midler, men den løsning fravalgte administratoren for at spare penge.

Fravalget fik øjeblikkeligt konsekvenser. Det lokale medie Flint M-live har samlet en tidslinje, der gennemgår sagen:

Få dage efter byen i april 2014 begyndte at bruge flodvand, strømmede klagerne ind. Vandet var uklart, rødligt og lugtede og smagte fælt.

Myndigheder benægter problemer

Vandselskabet, bystyret og de lokale myndigheder med ansvar for drikkevand benægtede alle, at der var problemer med vandet.

Læs også: Fra april skal alle nye vandhaner være fri for nikkel

I oktober stopper GM's lokale motorfabrik med at bruge vandet, fordi de frygter, at det vil forårsage korrossion i deres motorer.

Målinger viser også, at der er colibakterier i vandet - og efter der bliver tilsat klorin for at rense det - også et for højt indhold af trihalomethaner (THM).
Bystyret hyrer rådgivningsfirmaet Veolia, som konkluderer, at der er problemer med sedimentering og misfarvning, men at det er sikkert at drikke vandet.

Men i september 2015 offentliggør professor Marc Edvards fra Virginia Tech en rapport, der viser, at det korrossive flodvand frigiver bly fra byens vandledninger til drikkevandet. Bystyret og delstatens myndigheder afviser, at vandkvalitetsstandarderne er brudt, men lover at lave en plan for at reducere blyindholdet i vandet i 2016.

Læs også: Drikkevandforurening mange steder i landet nu

Børn har mere bly i blodet

Senere samme måned viser en undersøgelse fra Hurley Medical Center, at der efter skiftet til flodvand er fundet mange flere nyfødte og børn med forhøjede blyniveauer i blodet. Undersøgelsen bliver i første omgang kritiseret og den ansvarlige læge kaldt alarmist, men efter kort tid anerkender sundhedsmyndighederne, undersøgelsens hovedkonklusioner.

I månederne efter øger de lokale og statslige myndigheder indsatsen: Der bliver udsendt advarsler om blyindholdet og indkøbt flaskevand og vandfiltre, der kan distribueres gratis til indbyggerne.

Samtidig går staten med til at betale størstedelen af regningen for, at Flint igen kan få vand fra Detroit indtil den nye vandledning er klar i juli 2016.

Problemer over hele USA

I mellemtiden har krisen fået medier til at undersøge vandkvaliteten andre steder i USA. Undersøgende journalister fra blandt andet Washington Post, Huffington Post og New York Times har blandt andet fundet ud af, at vandforsyningsselskaber flere steder har skjult høje måleresultater for blyindholdet i vandet - og at de har undladt at måle steder, hvor de vidste, at der var en høj risiko for at finde et højt blyindhold.

Undersøgelserne har også vist, at flere medarbejdere hos den amerikanske miljøstyrelse, EPA, forsøgte at råbe op om problemerne. Men de blev tvunget til at tie. Offentliggørelsen af denne politik har tvunget flere opsigelser og fyringer hos de lokale miljømyndigheder og hos EPA.