

I et laboratorium på Institut for Kemiteknik på DTU fylder Nikolaj Sorgenfrei Blom to små bægre med ultrarent vand.
Han stikker to elektroder forbundet til en højspændingsforsyning ned i bægrene - en i hver - og placerer bægrene tæt ved hinanden. Når spændingen er omkring 10 kilovolt og strømstyrken på mikroampere-niveau, opstår en bro af vand mellem de to bægre.
Jeg har tidligere set billeder af dette fænomen, men det er første gang, jeg får det demonstreret. I sin enkelhed er det et fascinerende eksperiment.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Noget nyt fra forskningsfronten om dette exotiske fluidum?
I artiklen slås det fast at: "Det er uomtvisteligt, at vand på mange måder er et underligt materiale - herunder at det udvider sig, når det fryser til is."
Til listen af "underlige" materialer, skal så føjes scilicium, gallium, germanium, bismut og plutonium, som alle får mindre massefylde når de går til faststof fasen.
Det samme gælder alle stoffer som danner tetrahedrale krystalgitre i faststof.
Om det er "underligt" kan man selvfølgelig godt mene, men vi har dog vænnet os til, at is normalt flyder oven på vand, så...
Der er flere som arbejder med vandmolekylers "sære" egenskaber - ja faktisk med alle molekylers "sære" opførsel, når der påføres magnet- eller elektrostatiske felter.
For 8 år siden blev denne artikel offentliggjort i Nature: https://www.nature.com/articles/469447a
Her beskrives det hvordan vand er en blanding af to isomere med forskelligt spin. Vandet deles op i ortho-vand og para-vand, og der beskrives en metode til seperation.
Så måske de "sære" egenskaber skal søges i kvantemekaniske fænomener?