Vil bygge gigantisk geotermianlæg på Svalbard

Plus1. maj 2021 kl. 12:005
Vil bygge gigantisk geotermianlæg på Svalbard
Den seneste uge er der blevet boret et 200 meter dybt hul og foretaget tests af jordforholdene. Jordforholdene var bedre end frygtet, og det kan blive aktuelt at bore 500 af denne type brønde for at lagre solvarme og overskudsvarme. Illustration: Rasmus Bøckman.
160 meter dyb permafrost er ingen hindring: Nu planlægges 500 varmebrønde ved Longyearbyen på Svalbard.
Artiklen er ældre end 30 dage

Kulkraftværket på Svalbard har snart nået sin maksimale levetid, og den norske regering undersøger nu, om det skal erstattes af et nyt kraftvarmeværk, der kører på flydende naturgas (LNG) eller pellets.

I Longyearbyen arbejdes der derimod med, hvordan man kan få til en energiløsning på ren vedvarende energi. Svalbard har gode forhold for vind- og solenergi, men så er det nødvendigt med meget energilagring. Mens batterier kan udjævne timeudsving, er det nødvendigt, at man finder en metode til at lagre blandt andet solenergi til vinteren.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
3. maj 2021 kl. 10:03

Der er 2 aktive kulkraftværker på Svalbard, et i Longyearbyen og et i Barentzburg. Kulminen i Svae lukkede for få år siden og den eneste minedrift tilbage omkring Longyearbyen er i Gruve 7, som snart er tømt, hvorfor kul af praktiske hensyn ikke er en oplagt energikilde. Man har søgt efter gas i undergrunden, udvinding er mulig, men dyr. Derfor kigger man efter alternative energikilder, som selvfølgelig også begrundes i at det er godt for miljøet. Der er desuden vulkanske områder, som har væert aktive for nylig på øgruppen og en del varme kilder - desværre er de alle for langt fra Lonyearbyen til at kunne bruges til ægte gerotermi.

I forhold til vandkraft er alt overfladevand frosset mindst 6 måneder om året, så det er ikke en mulighed. Gletcherne omkring Longyearbyen trækker sig tilbage, så den energi, som teoretisk kunne høstes er meget begrænset. Tilgængæld er der ofte kraftig og stabil blæst, så vindkraft ville være oplagt.

4
3. maj 2021 kl. 09:30

Hmmm, Det er vel ikke noget paradoks at man udnytter kul, der hvor kullet findes. Longyearbyen er for i øvrigt opkaldt efter den person, som startede mindedriften. I øvrigt er der kun et kraftværk på Svalbard. Og det er et kraftvarmeværk, som forsyner hele Longyearbyen med varme og strøm.

Det har længe været en torn i øjet på Norsk energipolitik, at man har brugt kul på Svalbard - derfor måske det her lidt pudsige projekt.

I øvrigt er fjernvarmenettet i fin stand - og ret velfungerende.

Der er en anden kulmine på Svalbard, og det er Svea minen. Og der eksporteres en ret stor mængde kul derfra, af fineste kvalitet. Om den skal lukkes ved jeg ikke, men måske ikke. Man kan jo godt bryde kul og eksportere det - så tæller det formentligt ikke på Norges klima regnskab.

2
2. maj 2021 kl. 09:17

Både kul- og dieselkrafværket kan omstilles til naturgas, den største investering bliver et tankanlæg. LNG produceres i på Melkøya ved Hammerfest, det er "næsten" lige uden for hoveddøren.

Det har i mange år været et paradoks:

  • kulmineindustrien er grundlag for samfundet på Svalbart
  • den største kunde er kraftværkerne på Svalbart
  • kaftværket i Longyearbyen er Norges eneste kulkraftværk

På så store og bjegrige øer, må der være et potentiale for vandkraft !

1
1. maj 2021 kl. 19:51

Det er vist en fortalelse. Det drejer sig jo om at gemme varme i jorden i stedet for et damvarmelager. Og så er der lidt "suppe på en sten" i form af at lave brint og ammoniak med udnyttelse af spildvarmen. Så laver vi lige lidt mere el end vi behøver, så vi kan få noget spildvarme fra produktion af brint af den overskydende el. Peojektet virker lidt fantasifuldt.