Vil bygge gigantisk geotermianlæg på Svalbard
Kulkraftværket på Svalbard har snart nået sin maksimale levetid, og den norske regering undersøger nu, om det skal erstattes af et nyt kraftvarmeværk, der kører på flydende naturgas (LNG) eller pellets.
I Longyearbyen arbejdes der derimod med, hvordan man kan få til en energiløsning på ren vedvarende energi. Svalbard har gode forhold for vind- og solenergi, men så er det nødvendigt med meget energilagring. Mens batterier kan udjævne timeudsving, er det nødvendigt, at man finder en metode til at lagre blandt andet solenergi til vinteren.
- emailE-mail
- linkKopier link

- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Der er 2 aktive kulkraftværker på Svalbard, et i Longyearbyen og et i Barentzburg. Kulminen i Svae lukkede for få år siden og den eneste minedrift tilbage omkring Longyearbyen er i Gruve 7, som snart er tømt, hvorfor kul af praktiske hensyn ikke er en oplagt energikilde. Man har søgt efter gas i undergrunden, udvinding er mulig, men dyr. Derfor kigger man efter alternative energikilder, som selvfølgelig også begrundes i at det er godt for miljøet. Der er desuden vulkanske områder, som har væert aktive for nylig på øgruppen og en del varme kilder - desværre er de alle for langt fra Lonyearbyen til at kunne bruges til ægte gerotermi.
I forhold til vandkraft er alt overfladevand frosset mindst 6 måneder om året, så det er ikke en mulighed. Gletcherne omkring Longyearbyen trækker sig tilbage, så den energi, som teoretisk kunne høstes er meget begrænset. Tilgængæld er der ofte kraftig og stabil blæst, så vindkraft ville være oplagt.
Hmmm, Det er vel ikke noget paradoks at man udnytter kul, der hvor kullet findes. Longyearbyen er for i øvrigt opkaldt efter den person, som startede mindedriften. I øvrigt er der kun et kraftværk på Svalbard. Og det er et kraftvarmeværk, som forsyner hele Longyearbyen med varme og strøm.
Det har længe været en torn i øjet på Norsk energipolitik, at man har brugt kul på Svalbard - derfor måske det her lidt pudsige projekt.
I øvrigt er fjernvarmenettet i fin stand - og ret velfungerende.
Der er en anden kulmine på Svalbard, og det er Svea minen. Og der eksporteres en ret stor mængde kul derfra, af fineste kvalitet. Om den skal lukkes ved jeg ikke, men måske ikke. Man kan jo godt bryde kul og eksportere det - så tæller det formentligt ikke på Norges klima regnskab.
Måske mere gletsjerkraft, da meget af vandet er hårdt. Kan minde lidt om bølgekraft, enorme kræfter og meget lille bevægelse.På så store og bjegrige øer, må der være et potentiale for vandkraft !
Både kul- og dieselkrafværket kan omstilles til naturgas, den største investering bliver et tankanlæg. LNG produceres i på Melkøya ved Hammerfest, det er "næsten" lige uden for hoveddøren.
Det har i mange år været et paradoks:
- kulmineindustrien er grundlag for samfundet på Svalbart
- den største kunde er kraftværkerne på Svalbart
- kaftværket i Longyearbyen er Norges eneste kulkraftværk
På så store og bjegrige øer, må der være et potentiale for vandkraft !
Det er vist en fortalelse. Det drejer sig jo om at gemme varme i jorden i stedet for et damvarmelager. Og så er der lidt "suppe på en sten" i form af at lave brint og ammoniak med udnyttelse af spildvarmen. Så laver vi lige lidt mere el end vi behøver, så vi kan få noget spildvarme fra produktion af brint af den overskydende el. Peojektet virker lidt fantasifuldt.