Vikingeskibsmuseet hårdt ramt af stormflodsskader

Bølgerne hamrede lige ind mod Vikingeskibshallens facade, og det buldrede og bragede. Store mængder vraggods i vandet blev slynget ind mod ruderne, så syv af dem blev beskadiget, da stormen hærgede 6. december.

De fem 1.000 år gamle Skuldelevskibe forblev, til Vikingeskibsmuseets lettelse, tørre og sikre, selv om Roskilde Fjord stod flere meter over daglig vande og nåede et stykke op ad museumsbygningens sokkel. Da vandet trængte ind, blev betonkonstruktionen flere steder trykket ind, så der opstod revner, og gulve, vægge og installationer blev ødelagt.

Nu er skaderne gjort op, og ifølge Dagbladet Roskilde viser de sig at være tre til fem gange så kostbare som den første optimistiske vurdering. I stedet for to-fire millioner kroner løber den samlede regning op i 11,5 millioner kroner.

To tredjedele af skaderne er på selve Vikingeskibshallen, resten på museumsøen, siger økonomidirektør fra Vikingeskibsmuseet Claus Christiansen til Dagbladet:

»Der er store skader på hallen, hvor murene har flyttet sig, og glaspartiet ud mod vandet skal skiftes. Der er godt nok ingen vægge i op til 70 centimeters højde, og gulvene er også revet op,« siger han.

Også den utætte bygning på Museumsøen, hvor vandet trængte ind igennem facaden, skal repareres:

Til alt held slap Vikingeskibsmuseet i Roskilde for, at de gamle Skuldelevskibe fik en uønsket genforening med Roskilde Fjord. Men reparationen af museumsbygningen løber op i 11,5 millioner kroner. Illustration: vikingeskibsmuseet

»I stedet for den vindgips, der isolerede pladevæggen, får vi indsat en cementspånplade, der skulle gøre bygningen 100 procent vandtæt. Skulle der komme en ny tilsvarende storm, vil det kun gå ud over træbeklædningen på ydersiden,« siger Claus Christiansen til Dagbladet.

Hvor meget Stormrådet dækker, ved han endnu ikke. Museet har imidlertid været nødt til at sætte renoveringsarbejdet i gang, for højsæsonen begynder 1. maj.

Se Vikingeskibsmuseets video af stormfloden

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

At bygningen i sig selv (hvor smart og så videre den er arkitektonisk) allerede skal renovereres, før stormfloden, men (Y) for, at den kunne holde nogenlunde til det- med passende sikring.

Men den er bygget på et tidspunkt, hvor arkitektur og smuk udsigt- talte højest. Og bevares- arkitektur, der begravede sig i landskabet.

Måske vil det gøre sig bedre- i en anden form? Måske skulle man lave et decideret skibsmusæum- der kunne få gravet andre ting (Hjortespringbåden)- så der var en linie fra stammebåde, eger osv op til i dag. Med plads til nye fund? Et decideret skibsmusæum?

Måske Mærsk Fonden ville bidrage? Det kunne jo forblive i Roskilde- men være anderledes? En chance for ny arkitektur, sikret mod stormfloder, og rent arkæologisk. Det gamle kunne så forblive- som arbejdende værksted. Det er en pæn bygning. Men som musæum minder det om "Louisianna". (Der også er et pænt musæum! )

Der kunne være en mulighed for børn, det er jo meget populært: Hvordan levede vikingerne? Hvordan navigerede de? Og sådan noget- som både børn og voksne har glæde af. Der kan inddrages spil (lidt á lá "Kaptajn Kaper")- eller fullscreen: Nu er du på havet, der er tåge- brug vikingernes metoder til at navigere (Hov, er det nu opfindsomt? Er det ikke Flightnavigator om igen?!)- og ram Island (husk at tanke op i Skotland/Shetlandsøerne mm) Og husk at have heste, får og kvæg med og mad og vand til dem).

Hov- det lyder mere som en idé til en nordisk version af "Settlers"- og når jeg får den type ide- er det allerede opfundet.

Nå, men- det kunne være arkæologisk betinget- siden folk fra færøerne- har kvindelige formødre fra Irland- og den slags. Sejlskibsruterne fra dengang. Mvh Tine- nej nu- må jeg hellere stoppe!

 • 0
 • 0

Det er yderst relevant og en god pointe, at historiemuseer typisk er støvede og ærligt talt kedelige. Det sjoveste er museumsbutikkerne, hvilket virker noget pudsigt.

Der findes rigtigt mange computerspil der netop tager middelalderlivet som tema, men vist ikke spil med føring af vikingeskibe!? Det ville da være oplagt for dette museeum at alliere sig med en spilproducent, og sammen udvikle et sejl-et-vikingeskib-spil som museet får gratis brugsret til på små og store skærme, mens spilproducenten kan tjene på at sælge spillet. (Der skal naturligvis være diverse storme og angreb fra ulve og slemme plyndrende vikinger osv. osv.)

Potentialet er enormt som historien selv.

 • 0
 • 0

Tjah, idet med at lade børn styre et skib og kæmpe mod "fjender" er ikke ny, den kan man såmænd opleve i Disney's Arcade Studio i fx Florida - og ja, den idé holder, akkurat som alt andet der involverer - inkluderer - engagererer, fremfor blot at lade "museumsgæsten" være en passiv beskuer.... Men tilbage til dette musum, som af nogle er kaldt en arkitektonisk perle, af mig blot en øjebæ i beton - uanset hvad, så skal den jo repareres, og gøres pæn og brugbar igen, for ingen står jo desværre med penge til at realisere alle vores mange gode ideeer til at gøre dette musum endnu bedre. Det rummer jo altså nogle ganske uerstattelige skibe, som ikke bare lige kan flyttes - så lad Stormrådet eller andre dække, de kan ikke undslå sig blot fordi man gik med tanker om fornyelse - gælder da vist enhver husejer, at han gerne vil have andet og mere, uden at han af den grund nødvendigvis får det realiseret ;-)

 • 0
 • 0

Man kan sejle i replika skibe og selvfølgelig ikke blot replika af de danske vikingeskibe. Der har været bygget talrige skibe fra mange kulturkredse hvor gæster har kunnet se arbejdet skride frem. Museumsøen laver arbejdende forskning hvor de netop holder håndværket igang og lærer i praksis at forstå den kunnen vore forfædre besad.

Sidste år havde jeg panorama view over fjorden fra mit kontor og kunne hver dag betragte flokke af børn få sejlture rundt på fjorden.

Hvis man vil kan man melde sig i bådelaug og deltage i vedligehold og sejladser.

Jeg ville ønske at bygningen blev nedrevet både ud fra æstetik og ud fra driftsøkonomien.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten