Vikinger kan have navigeret med polariserede krystaller
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Vikinger kan have navigeret med polariserede krystaller

Illustration: vlastas, BigStock

Polariserede krystaller kan have hjulpet vikingerne til at krydse Atlanterhavet, når de sejlede fra Skandinavien til Grønland og retur.

Det er nemlig en gåde, hvordan vikingerne har kunnet navigere gennem Nordatlanten, der er fyldt med tåge og skydækker, der gør det umuligt at navigere efter himlen, skriver Science.

Krystaller som denne calcit kan have hjulpet vikinger med at se Solen, selvom der var overskyet. Illustration: ARNIEIN/WIKIMEDIA COMMONS

Krystallerne fungerer ved, at den bryder solens lys i to, hvor det polariserede lys knækker i en lidt anden vinkel en resten.

Men når man så holder krystallen op mod den skydækkede himmel, så kan man rotere krystallen indtil de to lysbilleder er lige stærke – og da vil man også kunne se ringene af polariseret lys omkring solen.

Læs også: Styrelse: Vikingeskibsmuseet skal renoveres

Kravene til en sådan krystal er ret specielle, og forskerne har derfor kigget på tre typer krystal: calcit, cordierit samt jern- og magnesiumrigt silikat.

Spekulation

Stephen Harding, biokemiker på University of Nottingham, der ikke selv har lavet forsøget mener, at hypotesen om solkrystaler er svær at bevise, da der ikke er fundet rester af krystaller i de originale vikingeskibe.

Han understreger dog, at disse krystaller nu alligevel sagtens kan have været brugt. Et skibsvrag fra det 16. århundrede har nemlig båret en hvidlig krystal, og flere gamle sagn taler om mystiske solsten, der var nøglen til at navigere, når himlen var overskyet.

Læs også: Milliondyr flytning skal redde vikingeskibene

»Vikingerne var fantastiske bådbyggere, men hvis du for vild, så døde du,« siger han ifølge Science.

Forskerne har med 3600 simuleringer vist, at hvis man navigerede med krystalen og tjekkede hvert tredje time, så ville 92-100 pct. af skibene komme sikkert i land, hvorimod tallet falder til 32-59 pct, hvis det er hvert fjerde time - og drastisk lavere, hvis der går længere tid mellem.

Princippet er for øvrigt blevet benyttet helt op i nyere tid. Et af navigationsinstrumenterne på SAS DC-8 fly, var netop et instrument til at pejle solen med.

  • 7
  • 0