Vigtig vejrsatellit fejler lige inden orkansæsonen

Blot en uge før orkansæsonen begynder på den amerikanske østkyst, svigtede en vigtig vejrsatellit for den amerikanske meteorologiske organisation NOAA.

Den amerikanske GOES-13 vejrsatellit var den primære vejrsatellit til at dække det østlige USA og Atlanterhavet. Tirsdag i sidste uge svigtede dens styresystem.

Vicedirektøren for NOAA's satellitter, Thomas Renkevens, oplyser til Spaceflight Now, at det ser ud til at være et problem med star-tracker-systemet, der holder øje med stjernerne. Uden star-trackeren kan satellitten ikke holde position og orientering på 75 grader vest i den geostationære bane 36.000 kilometer over ækvator.

NOAA har straks aktiveret en reservesatellit, GOES-14, og sat den i gang med at indsamle billeder. Dermed har NOAA igen realtidsbilleder af vejret over det østlige USA og Atlanterhavet.

Goes-14 befinder sig på 105 grader vest, så derfor kan den overvåge en lidt mindre del af Atlanterhavet, end GOES-13 kunne.

NOAA's fungerende direktør, Kathryn Sullivan, oplyser til Spaceflight Now, at man med GOES-14 igen har det, der hedder rapid scanning, hvilket er evnen til at tage billeder af et område med fem minutters mellemrum.

Dette blev blandt andet benyttet i forrige uge ved tornadoen i Oklahoma. GOES-14 vender tilbage til normal scanning hver 15. minut.

Thomas Renkevens oplyser, at NOAA's teknikere er i gang med at undersøge problemet med GOES-13 for at finde den egentlige årsag til, at star-trackeren fejlede, inden man forsøger at få den op og køre igen. De arbejder sammen med teknikere fra rumfirmaet Boeing, som har bygget satellitten.

Hvis problemerne med GOES-13 ikke kan løses eller tager for lang tid at løse, kan NOAA vælge at flytte GOES-14 over mod GOES-13 for at få en bedre dækning af Atlanterhavet. GOES-13 havde i tre uger sidste år en anden fejl med et af sine instrumenter, men dette blev løst forholdsvis hurtigt.

GOES-13 blev opsendt i maj 2006 med en Delta-raket og har en forventet levetid på ti år.

NOAA's forudsigelser for orkansæsonen 2013, som blev præsenteret i sidste uge, fortæller om 13 til 20 forventede navngivne storme i Atlanterhavet, Det Caribiske Hav og Den Mexicanske Golf. Orkansæsonen begynder den 1. juni.

Emner : Satellitter