Vigtig vejrsatellit fejler lige inden orkansæsonen

29. maj 2013 kl. 11:46
Amerikansk vejrtjeneste sætter reservesatellit ind for at være klar til orkansæsonen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Blot en uge før orkansæsonen begynder på den amerikanske østkyst, svigtede en vigtig vejrsatellit for den amerikanske meteorologiske organisation NOAA.

Den amerikanske GOES-13 vejrsatellit var den primære vejrsatellit til at dække det østlige USA og Atlanterhavet. Tirsdag i sidste uge svigtede dens styresystem.

Vicedirektøren for NOAA's satellitter, Thomas Renkevens, oplyser til Spaceflight Now, at det ser ud til at være et problem med star-tracker-systemet, der holder øje med stjernerne. Uden star-trackeren kan satellitten ikke holde position og orientering på 75 grader vest i den geostationære bane 36.000 kilometer over ækvator.

NOAA har straks aktiveret en reservesatellit, GOES-14, og sat den i gang med at indsamle billeder. Dermed har NOAA igen realtidsbilleder af vejret over det østlige USA og Atlanterhavet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Goes-14 befinder sig på 105 grader vest, så derfor kan den overvåge en lidt mindre del af Atlanterhavet, end GOES-13 kunne.

NOAA's fungerende direktør, Kathryn Sullivan, oplyser til Spaceflight Now, at man med GOES-14 igen har det, der hedder rapid scanning, hvilket er evnen til at tage billeder af et område med fem minutters mellemrum.

Dette blev blandt andet benyttet i forrige uge ved tornadoen i Oklahoma. GOES-14 vender tilbage til normal scanning hver 15. minut.

Thomas Renkevens oplyser, at NOAA's teknikere er i gang med at undersøge problemet med GOES-13 for at finde den egentlige årsag til, at star-trackeren fejlede, inden man forsøger at få den op og køre igen. De arbejder sammen med teknikere fra rumfirmaet Boeing, som har bygget satellitten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis problemerne med GOES-13 ikke kan løses eller tager for lang tid at løse, kan NOAA vælge at flytte GOES-14 over mod GOES-13 for at få en bedre dækning af Atlanterhavet. GOES-13 havde i tre uger sidste år en anden fejl med et af sine instrumenter, men dette blev løst forholdsvis hurtigt.

GOES-13 blev opsendt i maj 2006 med en Delta-raket og har en forventet levetid på ti år.

NOAA's forudsigelser for orkansæsonen 2013, som blev præsenteret i sidste uge, fortæller om 13 til 20 forventede navngivne storme i Atlanterhavet, Det Caribiske Hav og Den Mexicanske Golf. Orkansæsonen begynder den 1. juni.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger