Vidundermiddel med metalsalte kan erstatte klor i badebassiner

Det er snart slut med røde øjne, tør hud og astmaplager efter et besøg i poolen. I al fald hvis det står til britiske PoolSan, der har udviklet et nyt middel med metalsalte, som indtil videre har vist sig særdeles effektiv som erstatning til klor i badevandet.

Lige nu er de norske myndigheder ved at godkende produktet, og der har allerede været foretaget forsøg i flere norske svømmehaller.

»Vi har indhentet rapporter rundt om i landet, og resultaterne ser lovende ud indtil videre,« siger afdelingsdirektør Truls Krogh fra Folkehelseinstituttet, som forventer, at de træffer en beslutning om godkendelse til januar.

Han hæfter sig især ved, at klorlugten forsvinder.

»Den er mange nordmænd rigtig trætte af,« siger Truls Krogh.

PoolSan er en mættet kompleks ionisk vandopløsning, der indeholder kobber, sølv, zink, aluminum og guld, og som fungerer i to trin.

Først nedbryder de metalliske ioner i vandet DNA-strukturen i cellevæggene i alger og bakterier og ændrer enzymprocessen. Det får dem til at dø. Dernæst sørger de elektrisk ladede partikler for, at de flokker sig sammen, så de kan blive fanget af filtreringsanlægget.

Brugen af PoolSan kræver dog korrekt vandbalance, og at der i det hele taget er en lang række parametre, der er opfyldt såsom pH-værdi, calciumindhold og oxygenindhold, fortæller Lars-Anders Lorvik, der står for salget af produktet i Norge, til Teknisk Ugeblad i Norge.

Til gengæld kan vandkvaliteten med PoolSan modsat klor bidrage til at beton ikke smuldrer, siger Lars-Anders Lorvik.

»Murere bliver beskyldt for dårligt arbejde i mange bassiner, hvor det i virkeligheden er vandkvaliteten, der har forårsaget skaderne.«

På DTU falder lektor i kemi Rolf W. Berg dog ikke bagover af benovelse, da han hører om det nye produkt.

»Der er ikke meget nyt i det. Akvariefolk har brugt sådan noget længe. Ideen er her at fortynde det under grænsen, så man kan lade folk svømme rundt i det i pools og svømmehaller.«

Han tror godt, at produktet kan have en virkning.

»Spørgsmålet er selvfølgelig, om det er godt nok. Men det er rigtigt, at eksempelvis kobbersulfat kan hjælpe mod alger. Men selv om det sikkert har en vis virkning, ser ud til at være et meget dyrt produkt.«

Og det er de norske myndigheder enige med ham i:

»Metoden er for dyr til offentlige svømmehaller. Så det bliver kun særlige swimmingpools rundt om i landet, som vil få glæde af det nye middel,« siger Truls Krogh.

Dokumentation

Læs om produktet hos PoolSan

Emner : Bakterier
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"Først nedbryder de metalliske ioner i vandet DNA-strukturen i cellevæggene"

Mon ikke der istedet menes "PROTEIN-strukturen"

Mvh. Simon Gjerløv

  • 0
  • 0

Hmm...

Der står klart og tydeligt på deres hjemmeside "DNA", men jeg tror alligevel de har misforstået noget. Fremmede metalioner kan binder sig til protein og ødelægge proteinet normale struktur/funktion dette gælder slet ikke i sammegrad for DNA. I sidste tilfælde kræves der også en transport af metalionerne ind i cellen/virusen.

Mvh. Simon

  • 0
  • 0

Ja, der er i hvertfald intet DNA i cellevæggen. Den består derimod af en fedtmembran, hvori der kan være proteiner og forskellige sukkerforbindelser indbygget.

Men DNA er der ikke tale om. At det står på producentens hjemmeside gør det bare ulødigt i mine øjne/øre. Det et af de sædvanlig salgsstunts.

  • 0
  • 0

Hvorledes adskiller denne ide sig fra alle de andre, f.eks sokker med aktivt sølv, med hensyn til at fremavle resistente bakterier ?

Offentlige svømmebade forekommer mig nærmest det værst tænkelige sted at dyrke dem...

Poul-Henning

  • 0
  • 0

Hvorledes adskiller denne ide sig fra alle de andre, f.eks sokker med aktivt sølv, med hensyn til at fremavle resistente bakterier ?

Offentlige svømmebade forekommer mig nærmest det værst tænkelige sted at dyrke dem...

Poul-Henning

Det tænkte jeg også... Men hvorfor udvikler bakterier mm. så ikke resistens over for normale klor-bassiner?

  • 0
  • 0

Hvorledes adskiller denne ide sig fra alle de andre, f.eks sokker med aktivt sølv, med hensyn til at fremavle resistente bakterier ?

Offentlige svømmebade forekommer mig nærmest det værst tænkelige sted at dyrke dem...

Poul-Henning

Helt enig. Jeg undrer mig desunden over at man sådan vil blande tungmetaller i badevandet. Al giftighed er selvfølgelig et koncentrations spørgsmål, men hvis det har en effekt på mikroorganismer ringer mine alarmklokker.

  • 0
  • 0

[quote Hvorfor udvikler bakterier mm. så ikke resistens over for normale klor-bassiner?[/quote] I de offentlige bade tilsætter man så meget klor, at bakterierne ikke har en chance for at formere sig og udvikle resistens.

  • 0
  • 0

Lige til afklaring. Klor tilsættes ikke for at have en gift-virkning overfor bakterier, derfor er resistens et begrænset problem. Klor desinficerer ved at ilte og dermed nedbryde organisk stof. Og klorlugt kommer ikke af klor, men af de kloraminer der udvikles ved nedbrydning af proteiner med klor

  • 0
  • 0

Hvorfor tilsætter man ikke bare salt til pool-vandet, som f.eks. Østersø-badet på Bornholm. Der er der så vides ikke tilsat noget klor - ihvertfald er det ikke noget man kan lugte.

Saltet i sig selv kan ikke desinficere. Der er rigtig nok ikke tilsat klor, men et elektrolytisk apparat udskiller klor fra saltet. Derfor lugter det (næsten) ikke af klor.

  • 0
  • 0

Jeg tror ikke jeg taler mod bedre vidende...

Klor er bestemt giftigt overfor mikroorganismer - og giftvirkningen er ganske rigtigt iltning (muligvis også klorering) af organiske stoffer. Klor tilsættes ikke for at fjerne næringsstoffer. Klor rammer bredt på mikroorganismers stofskifte og derfor kan mikroorganismer ikke let udvikle resistens mod klor. Frit klor kan lugtes i ganske små koncentrationer - det er dog ganske muligt at "kloraminer" har en mere gentrængende lugt. Der er ikke forskel på om klor er tilsat eller dannet i vandet, men klors evne til at blive i vandet afhænger meget af pH pga. ligevægten med hypoklorit.

  • 0
  • 0

Det er fuldstændig korrekt hvad Simon Gjerløv skriver. Chlor er et så reaktivt molekyle at det ødelægger alle bakterier.

Mængden af frit chlor i et bassin justeres ved at indstille pH således at mængden af frit chlor hele tiden er tilstrækkelig.

Natriumhypochlorit er ret basisk, og der tilsættes saltsyre dels for at justere pH (til så neutral som muligt) mens også fordi chloridionen fra saltsyren indgår i reaktion med hypochloritionen og danner Cl2.

  • 0
  • 0

Hei

PoolSan brukes i dag som desinfeksjonsmiddel ved to SPA hoteller i Norge. Belastningen varierer fra 100 til 400 besøkende per dag der det største bassenget er på 240 m³. Temperaturen er på 34-38 C°.

Labolo, som er leverandør i Skandinavia, er ansvarlig for prøvedriften og har tatt regelmessige prøver av vannkvaliteten. Fra februar til i dag dokumenterer prøveresultatene en like bra eller bedre vannkvalitet enn da de samme badene ble desinfisert ved bruk av henholdsvis klor og hydrogenperoksid.

PoolSan virker og gir badende en fantastisk badeopplevelse. I diskusjonen rundt valg av desinfeksjonsmiddel bør man heller ikke glemme at klor på ingen måte gir et behagelig badevann. Samtidig er helsemessige plager relatert til klor godt dokumentert.

PoolSan medfører ingen helseplager og er ikke skadelig for bassenget eller dets tekniske installasjoner. Sammen med god vannballanse vil bassengeier kunne nyte et fantastisk badevann uten å bekymre seg over slitasjen klordesinfeksjon medfører. Reduserte kostnader til vedlikehold gjør samtidig våre produkter konkurransedyktige med klor mht. pris.

Det er hyggelig å se at våre produkter vekker interesse i Danmark og oppfordrer dere til å lese mer på våre nettsider. (www.poolsan.no)

Mvh. Borgar Lorvik Daglig leder i LABOLO

  • 0
  • 0

Det næste der skal gå op for os er så at disse ioner også virker i den menneskelige og i dyrs krop. Uden giftighed - andet end for patogenerne som trives der. Der er kun giftighed over for laverestående encellede mikroorganismer som ikke har avancerede antioxidantsystemer som højerestående organismer. Og jo, de angriber den ydre membran, de indre komponenter (enzymer) OG den vitale genpulje på en og samme tid hos mikroben. Se hvad autoriteterne på dette område, lægeforskerne på IMREF, har at sige om dette: http://tiny.cc/klF0T Ingen af studierne i sølvresistens har brugt den, ifølge lægeforskerne på IMREF, mest bioaktive form af sølv: uniform pikoskalær (konstant) oligodynamisk sølv hydrosol, UPCOSH. Typisk er der blevet benyttet sølvsalte som har lille bioaktivitet. Et andet almindelig problem er at kulturerne er blevet tilsat salte som mindsker sølvets effektivitet samt at deres natur er helt forskellig fra dynamikkerne og det kolloide stadie i levende væv. http://tiny.cc/YaQUm Nye studier konkluderer at genetisk sølvresistens er sjælden og at der ikke nødvendigvis er nogen sammenhæng mellem tilstedeværelsen af generne for sølvresistens og en reel resistens. Selv ikke bakterier med to af de tre sølvresistensgener kunne modstå sølvet. Begge studier anbefaler sølv frem for antibiotika. http://tiny.cc/nvIBF http://tiny.cc/E0ADA

Så i stedet for kun at skrige op om sølvresistens pga. sokker med sølv i skulle vi hellere se at få gjort noget ved problemerne ved at gå over til brugen af avancerede sølvioner som den foretrukne immunagent. Benytte os af at sølvresistensen ikke er let at opnå, hvis overhovedet over for den rette type sølv og at det tyder på at der ikke er nogen sammenhæng mellem sølvresistensgener og reel resistens. Sølv kan redde liv. Visse former for sølv (kovalent bundet med ilt) kan endda få bugt med HIV-virusset. http://tiny.cc/I3KMY Har vi tid til at vente 10 år?

  • 0
  • 0

Bionaid... Hmmmm... Blandt tilhængernes påstande er også Niels Henriksens, at man kan kurere aids med mirakelmidlet. Efterhånden en gammel påstand. Kan vi lige få en henvisning til et anerkendt videnskabeligt paper, som påviser bionaids virkning? Det eneste, jeg kan finde, er en konspirationsteori om, at medicinalindustrien prøver at holde midlets vidunderlige virkninger nede. Den sang har vi hørt fra snart sagt alle "alternative" helbredere. Jeg siger ikke, bionaid ikke virker, men som videnskabeligt indstillet er jeg skeptisk.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten