Videospil på recept skal afhjælpe coronasenfølger

Illustration: Business Wire/Akili

Listen over mulige senfølger ved COVID-19 bliver stadigt længere. Tab af lugtesans, søvnbesvær, koncentrationsbesvær og hukommelsestab er nogle af de følger, covid patienter oplever.

Særligt de sidstnævnte er over den seneste tid blevet beskrevet med paraplybegrebet »brain fog« - en slags hjernetåge, der dækker over blandt andet dårlig hukommelse, omtågethed, træthed og koncentrationsbesvær.

Det er netop disse symptomer en gruppe forskere nu vil forsøge at råde bod på ved at afprøve det receptpligtige videospil EndeavorRX, der oprindeligt er udviklet til børn med ADHD i aldersgruppen 8 til 12 år. Det skriver The Verge.

Videospillet er desuden blevet brugt til voksne, der har kognitive lidelser såsom depression, hvor spillet har vist sig at forbedre humøret og styrke koncentration og hukommelse.

Læs også: Nye corona-symptomer: Mange oplever høretab, tinnitus og svimmelhed

Spillet fik stor opmærksomhed sidste sommer, da det, som det første videospil nogensinde, blev optaget som godkendt medicinsk behandling af den amerikanske lægemiddelstyrelse.

Igangsat forskningsforsøg

Da neuropsykolog Faith Gunning, der forsker ved Weill Cornell Medicine i New York, hørte om senfølgerne af covid-19, der på nogle områder minder om symptomerne ved ADHD, satte hun sig for at undersøge, om spillet også kan have en positiv indvirkning på raskmeldte coronapatienter, der oplever neurologiske udfordringer efter coronasmitte.

Forskerne har ikke nogen forventning om, at videospillet vil gavne alle mennesker, der skal komme sig over coronavirus. Der er dog tilstrækkeligt data, der viser, at en stort antal mennesker oplever kognitive udfordringer som følge af COVID-19.

»Det gælder i virkeligheden ikke kun mennesker, der kommer sig over COVID-19, som oplever kognitive forstyrrelser. Vi ser det på tværs af forskellige tilstande, der påvirker hjernen. Kan vi mindske forstyrrelserne, uanset hvad der forårsager dem, kan vi forbedre deres daglige liv,« siger Faith Gunning.

Læs også: Forskere undersøger risiko for at blive gensmittet med Covid-19

Forskeren ser desuden store fordele ved, at spillet let kan udbredes til mange mennesker, uden det kræver særligt mange ressourcer.

»Vi har brug for løsninger, der kan bredes ud i samfundet. Selvom det er en lille andel af verdensbefolkningen, der har haft COVID-19, er det stadig et så stort antal mennesker, at vi har brug for løsninger, der er effektive og kan bredes ud. Vi vil ikke have arbejdsstyrken til at kunne tilbyde en-til-en kognitiv behandling af alle de mennesker, der har været syge,« siger hun.

Forskerne søger netop nu forsøgspersoner til undersøgelsen. Her vil de sammenholde to grupper af tidligere coronapatienter, hvor den ene gruppe skal spille videospillet regelmæssigt og den anden gruppe ikke skal, hvorefter de vil undersøge, om symptomerne er blevet reduceret.

Forsøgspersonerne skal være i alderen 18 til 89 år, kunne påvise tidligere infektion med coronavirus og have dokumentation på kognitive senfølger.