Videoer: Begrav dig i hundredvis af sjældne testflyvninger

NASA stod i 1984 bag et opsigtsvækkende forsøg, der skulle gøre os klogere på, hvordan brændstof brænder i forbindelse med et havari. Illustration: NASA’s Armstrong Flight Research Center.

Monteringen af de sidste dele til D-588 Skystreak-flyet helt tilbage i 1947. En Lockheed Martin SR-71 der letter i 1991. Den hypersoniske testflyvning med en ubemandet NASA X-43A i 2004.

Internettet flyder over med masser af sådanne interessante fly-optagelser takket være Nasas Armstrong Flight Research Center.

Forskningscentret er i færd med at uploade 500 af sine optagelser. Dels til centrets egen hjemmeside, dels til deres profil på videokanalen YouTube. Offentliggørelsen er led i bestræbelserne på at åbne op overfor offentligheden og oplyse om rumfartsagenturets milepæle.

Læs også: CIA løfter sløret: UFO'er, overtroiske ingeniører og spionfly på dansk jord

Indtil videre er 300 videooptagelser blevet uploadet. Blandt de første finder vi den omdiskuterede videomontage kaldet Controlled Impact Demonstration (CID). I 1984 testede NASA og de amerikanske luftfartsmyndigheder deres teorier omkring, hvordan brændstof ville brænde ved en ulykke og hvor stor sandsynlighed, der ville være for at overleve som passager. Dette skete ved, at en Boeing 720 blev fjernstyret til at flyve ind i en mur.

Resultatet var ikke helt som planlagt, og medførte en enorm eksplosion og en brand, der var langt sværere at slukke end antaget.

Det har også tidligere været muligt at se en række af videoerne via hjemmesiden for Dryden Flight Research Center, men når videoerne bliver uploadet på YouTube bliver det via Googles indeksering hel del nemmere at finde rundt i optagelserne alt efter, hvorvidt ens præference er moderne stealth-fly eller historiske flykonstruktioner.

Emner : Fly