Video: Virgin forklarer Hyperloop

24. august 2021 kl. 11:38
Video: Virgin forklarer Hyperloop
Sådan ser testbanen ud, der i november 2020 havde den første tur med passagerer ombord. Banen ligger i det nordlige Las Vegas, Nevada. Illustration: Sarah Lawson (Hyperloop).
Virgin Hyperloop projekt lover at kunne få dig hurtigere fra København til Stockholm end med fly.
Artiklen er ældre end 30 dage

Virgin har netop udgivet en ny koncepttrailer af deres Hyperloop projekt, der ifølge firmaet selv kommer til at revolutionere transportsektoren. Videoen blander animationer fra en tidligere video med en voiceover, der forklarer de tekniske koncepter bag Hyperloop - men viser altså ikke en funktionsdygtig prototype.

Videoen forklarer, hvordan vognene skal køre i et rør for at undgå vindmodstanden. Elektromagneter ligger i denne version i toppen af vognene, som skal køre i rækker uden at være koblet sammen, som man kender det fra traditionelle tog. Det betyder, at en vogn nemt kan dreje fra uden at skulle standse og kobles af.

Remote video URL

Her er videoen af Hyperloop, der ifølge Virgin kommer til at sætte den nye standard for transport i det 21. århundrede

Topfart på 1.080 km/t og stålfast tro på projektet

Projektet startede som en vild idé fra Elon Musk, der i 2012 begyndte at tale offentligt om, hvordan man ville kunne realisere det. Han udgav sågar en skitse på 57 sider, der i detaljer forklarede teknologien bag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden blev Musk opslugt af Tesla og SpaceX, og han fulgte aldrig rigtigt op på projektet. Men i 2017 tog Richard Branson så ideen op og startede Virgin Hyperloop.

Drømmen er at kunne bygge et netværk af ekstremt hurtige ruter, der samtidig skal være behagelige at køre i. Hvis det lykkes firmaet at kommercialisere projektet, hævder de at kunne klare en rute som København til Stockholm på blot 40 minutter - en tur der altså tager lidt over seks timer i bil.

Hvis det skal kunne lade sig gøre, skal Hyperloop have fart på. Ideelt set skal den udkonkurrere et fly. På Virgins egen hjemmeside praler de med en topfart på 1.080 km/t. Til sammenligning kører de japanske lyntog, Shinkansen, med en fart på omkring 300 km/t.

Læs også: Tysk storhavn vil fragte containere med hyperloop

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og der bliver gjort forsigtige fremskridt. Sidste år lykkedes det således den statsejede jernbaneoperatør i Sydkorea, Korail, at fyre en ubemandet vogn afsted i deres pendant til Virgins Hyperloop projekt med en fart på over 1.000 km/t. Næste skridt er selvfølgelig at få testet vognene med passagerer ombord, og der bliver vi nok nødt til at vente en rum tid, før vi ser hastigheder, der kan måle sig med fly.

I november sidste år kørte Virgin en bemandet testtur med deres Hyperloop. Strækningen var på 500 meter, og fartøjet nåede en topfart på 172 km/t. Testens primære formål var at bevise, at teknologien er sikker nok til at medtage passagerer, og en af medpassagerne sidestillede oplevelsen med den, man har, når man accelerer i en sportsvogn - altså egentlig en ret behagelig oplevelse.

Og Virgin er altså overbevist om, at Hyperloop nok skal blive en realitet.

»Vi har bevist teknologien ved vores DevLoop teststed. Nu vil vi tage den ud til resten af verden i et samarbejde med visionære regeringer og samarbejdspartnere, der forstår potentialet i denne teknologi, der uden fortilfælde kan forbinde byer,« skriver firmaet på Twitter.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger