VIDEO: Verdens største Foucault-pendul svinger med et øksehug

21. december 2016 kl. 15:0121
En 1,4 ton tung kugle svingede i Lindø Industriparks høje kran, da Svendborg-gruppe testede deres Foucault-pendul. Men ikke alt gik som forventet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Remote video URL

Et velplaceret øksehug skulle der til, og med ét var verdens største udendørs Foucault-pendul en realitet.

Pendulet blev testet på Lindø Industripark i en 64 meter lang wire ophængt i parkens store portalkran. Foucault-pendulet er en idé udtænkt af en gruppe ældre borgere i Svendborg, der arbejder for at opføre det på Centrumpladsen i Svendborg.

Læs også: Fynboer tester kæmpe pendul, der skal stå midt i Svendborg

Artiklen fortsætter efter annoncen

Testen af pendulet fandt sted 24. november, hvor en gaffeltruck trak kuglen syv meter væk fra sit startpunkt i et bånd, der var forbundet med et reb til gaffeltrucken. Industriparkens manager, Peter Blazejewicz, gik derefter hen til rebet med en økse:

'Og uden tøven huggede han tovet over. Dermed faldt båndet af kuglen og verdens største udendørs pendul begyndte at svinge,' skriver gruppen ‘Det svinger i Svendborg’ i deres nyhedsbrev.

Remote video URL

Pendulet afveg fra sin bane

Kuglens sving blev dokumenteret af landmålerfirmaet LE34, og omkring 40 indbudte gæster. I løbet af formiddagen så alt fint ud og pendulet 'bevægede sig i det store og hele, som Focault påviste for den måbende offentlighed i 1851,' skriver gruppen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fakta: Foucault-pendulet

Udtænkt af den franske fysiker Léon Foucault (ikke at forveksle med den franske filosof Michel Foucault), der demonstrerede pendulets bevægelser under et forsøg i 1851 i Panthéon i Paris, hvor han ophængte en 28 kg tung kobberbeklædt kugle i en 67 meter lang wire. I Panthéon svingede pendulet frem og tilbage, men for hvert sving flyttede pendulets endepunkt sig en anelse som viseren på et ur, og efter 33 timer havde kuglen flyttet sig en hel omgang.

I Svendborg håber man at opleve samme effekt blot på 29 timer, fordi byen er længere væk fra ækvator. Pendulet er nemlig påvirket af Jordens rotation på samme måde som luft- og havstrømme som Golf- og Humboldtstrømmen er påvirket af den såkaldte corioliseffekt.

Men om eftermiddagen blev flere tilskuere opmærksomme på, at pendulet begyndte at afvige fra den forventede bane.

Læs også: Sådan skal et 67 meter pendul midt i Svendborg se ud

Om det skyldtes, at vinden tog til i løbet af dagen og påvirkede pendulet, i takt med at det mistede energi, ved gruppen ikke endnu, men planen er at lave et forprojekt, hvor problemet bliver analyseret og løst, og hvor der bliver udarbejdet en egentlig og endelig projektplan, som skal bruges til at søge midler til pendulet på Centrumpladsen.

Men gruppen er klare i sin konklusion efter forsøget:

'Lindøforsøget viste, at det er muligt at etablere et stort Foucaultpendul,' skriver de.

Nøgletal for forsøget på Lindø

Kuglen:
Diameter: 1,4 meter
Overfladeareal: 6,16 m2
Rumfang: 1.437 dm3
Vægt netto: 650 kg
Totalvægt med fyldt vandtank: 1.430 kg

Wiren:
Længde: 64 meter
Diameter: 0,8 cm
”Areal” (højde x diameter): 0,51 m2

Udsving: 5 meter til hver side fra 0-stilling
Svingningstid: 16,0 sek.
(Fra yderstilling til modsatte yderstilling og tilbage til udgangspunktet)
Omkreds af ydercirkel: 31,41 meter
Én Foucault-drejning på 360 grader: 29 timer og 20 minutter
Foucaultdrejning målt på ydercirkel: Ca. 0,5 cm/sving

21 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
9. maj 2019 kl. 10:11

På kulfyrede kraftværker bruger man nogle store stålkugler til at knuse kullene. Kuglerne blever slidt mindre og udskiftes en gang i mellem. Måske kan I få fingre i sådan en kugle. Jeg har noget familie langt ude, han arbejdede på Enstedværket, og har en kugle liggende i haven som pynt.

20
23. december 2016 kl. 06:18

Jeg glæder mig til at se projektet bliver realiseret. Og i video 2 hvor snoren blev kappet til t0 = 0:34 er pendulet tilbage igen til t1 = 0:50, stemmer fint overens med 2 pi * sqrt(64 / 9,81) = 16,06. Galileo ville have frydet sig ;-)

19
22. december 2016 kl. 16:33

Det kunne være interessant at måle bevægelsen i ophængningspunktet. Selv om kranen er stor, er jeg ret sikker på at man kan måle dens bevægelser. Min erfaring med gamle standure siger mig at, selv om pendulet kun vejer 200-300 g, så må urkassens top sikres mod væggen.

John Larsson

18
22. december 2016 kl. 16:07

Der er ingen frie væskeoverflader i de vandfyldte rum, bortset fra få cm² i fylde-/udluftningsstudse, så derfor ingen påvirkning på kuglens bevægelser.

Som påpeget af flere vil det ikke hindre vandet i at bevæge sig rytmisk i forhold til kuglen. Og dermed påvirke svingningen. Om ikke på anden vis så ved at øge tabene pga. den indre friktion. Og øget tab kræver øget tilførsel af energi. Dvs. øget interaktion med omgivelserne, hvilket man ikke ønsker. Forslaget om i stedet at benytte sand virker derfor tillokkende.

Hvilken type wire benyttes i øvrigt? Med en almindelig stålwire vil jeg forvente et varierende torsionsmoment. Dels under den enkelte svingning dels som følge af temperaturvariationer gennem døgnet. Det vil også kunne forstyrre.

17
22. december 2016 kl. 15:07

Der er ingen frie væskeoverflader i de vandfyldte rum, bortset fra få cm² i fylde-/udluftningsstudse, så derfor ingen påvirkning på kuglens bevægelser.

Fra tidligere link:

"In this article the idea of this method is applied to the investigation of small oscillations of a physical pendulum having cavities completely filled with an incompressible viscous fluid."

Det er sikkert "godt nok" mht. retning, men det vil næppe svinge 100% som et simpelt mekanisk pendul.

"Men om eftermiddagen blev flere tilskuere opmærksomme på, at pendulet begyndte at afvige fra den forventede bane."

Det ville være interessant at vide på hvilken måde det afveg ?

Under alle omstændigheder et spændende forsøg og et fedt projekt.

16
22. december 2016 kl. 13:50

Fik lige kigget det sidste videoklip igennem, og ser at den er fra en af formiddagens tests, før den "officielle" test. Og her har Bjarke helt ret; det var ikke mig, men en af vore supervisorer.

15
22. december 2016 kl. 13:47

Der er mange kommentater til design, vand, sikkerhed o.s.v. Lad mig slå et par ting fast: Den aktuelle kugle er udelukkende designet og fremstillet med henblik på dette forsøg. Designet tager udgangspunkt i to basale krav, opstillet af foreningen og deres videnskabelige konsulent: En diameter på 1/1000000000 af solens og en masse på ca. 1,5 t. Begge dele er opfyldt her. Der er ingen frie væskeoverflader i de vandfyldte rum, bortset fra få cm² i fylde-/udluftningsstudse, så derfor ingen påvirkning på kuglens bevægelser. Mere om kugledesignet i mine tidligere indlæg:https://ing.dk/artikel/fynboer-tester-kaempe-pendul-skal-staa-midt-svendborg-187000#comment-756508og:https://ing.dk/artikel/fynboer-tester-kaempe-pendul-skal-staa-midt-svendborg-187000#comment-756674

Angående sikkerheden, så blev den taget lige så alvorligt ved dette forsøg, som når vi håndterer maskindele, skibssektioner eller møllekomponenter på mange hundrede tons. Vi gør naturligvis ting på en sikker måde, uagtet om der er presse og publikum på, eller ej. Men netop det faktum at der VAR presse og publikum at tage hensyn til, indgik naturligvis i vores planlægning, og det afspejles i både risikovurdering og metodebeskrivelse.

Hvordan den endelige kugle bliver designet, og hvilke sikkerhedsforanstaltninger den bliver omgærdet med, ved jeg ikke.

14
22. december 2016 kl. 13:18

Hej Bjarke, Det var nu godtnok mig der huggede rebet over - i hvert fald et par gange, inkl. ved det "officielle" forsøg, der refereres til i citatet. Men du har anført min titel korrekt - i modsætning til artiklen. Det er måske der miseren opstår! :-)

13
22. december 2016 kl. 13:16

Næ ikke rigtig sådan. Pendulet drejer kun tilsyneladende ( hvis det fungerede) det er jorden der drejer under det.

12
22. december 2016 kl. 13:14

Jamen dog, forhåbentligt var der ikke ingeniører involveret i dette. Det ville hjlæpe med en stålkugle eller endnu bedre en at wolfram eller uran. Men et udendørs pendul kan vist kun bruges i stille vejr.

Måske er det bedre med et arrangement der drejer med den hastighed der skal til og simulerer et Foucault pendul samtidigt kan man så holde det igang.

Forsøget viste da kun at det ikke kan lade sig gøre ( eller var der nogen der troede at det ikke ville svinge men bare stå stille i yderpositionen

11
22. december 2016 kl. 12:06

Jeg er spændt på at se teorien bag dette.

Det er wiren der hiver i kuglen og får den til at dreje. Vandet vil prøve at stå stille - det er kun friktionen med kuglen der kan få det til at dreje med.

Lidt ligesom et barn der sidder på en gynge.

10
22. december 2016 kl. 08:55

Nu kender jeg Peter, og har arbejdet med ham adskillige gange både mens jeg var på værftet og siden hen når vi har løftet og up-endet vores bundtårne, det er ikke Peter der hugger rebet over, det er en af deres anhuggere.

9
21. december 2016 kl. 22:12

Fyld med sand. Hvis det ikke er tungt nok kan der fyldes efter med en olie. Vand kommer til at give enorme kræfter på stålet når det om vinteren fryser til is.

Det kunne være rigtig flot hvis kuglen var blankpoleret ligesom "the bean" i Chicago.

8
21. december 2016 kl. 21:21

Vandet vil ikke dreje helt med pendulet,

Jeg er spændt på at se teorien bag dette. Men det kommer ikke til at ske. Som jeg mindes at have læst om pendulet, så skal det i sidste ende være massivt af noget fast stof.

7
21. december 2016 kl. 20:32

Real-tids ingeniør kunst. Jeg glæder mig til at se det i virkeligheden.

6
21. december 2016 kl. 20:31

Det gælder kun ved oscillation of liquid volumes having a free surface. Hvis beholderen fyldes helt op til toppen, opstår der ikke bølger i beholderen.

Vandet vil ikke dreje helt med pendulet, Spørgsmålet er om den ekstra masse udkompenserer den ekstra friktion i vandet. Et andet spørgsmål er om man kan undgå at pendulet får en elliptisk bevægelse. En centerspole kan forstærke det, da pendulet vil passere centeret en smule fra centrum af spolen, og dermed får en ekstra kraft vinkelret på den ønskede bevægelse. Kan man dæmpe uønskede svingninger der ikke ligger i det ønskede plan?

4
Journalist -
21. december 2016 kl. 18:18
Journalist

Det fremgår ellers tydeligt at deres nyhedsbrev.

3
21. december 2016 kl. 18:01

Uden selv at have regnet på vil jeg mene at ideen med at fylde kuglen med vand ikke er optimal til formålet.

Vandets bevægelser må alt andet lige påvirke svingningerne.

https://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/410057.pdf

Hvis den skal fyldes med vand ville det være sjovt at lave kuglen gennemsigtig og smide nogle synlige partikler i vandet (partikler med forskellig farve og med samme massefylde som vand).

2
21. december 2016 kl. 17:59

Man skal nok huske at gøre det færdige pendul sikkert så en person ikke kan komme i klemme under det.

1
21. december 2016 kl. 17:26

Det er ikke Peter der hugger rebet over. Peter er afd. leder for Løft og Transport-Engineering