VIDEO: Verdens første autonome containerskib i test

Elektrisk fremdrift og, autonomt fra 2020: Yara Birkeland bliver verdens første nuludlednings containerskib uden bro og mandskab. Illustration: Yara/Kongsberg Maritime

Det norske firma Marin Teknikk nu lagt sidste hånd på tegningerne af containerskibet Yara Birkeland og bygget en model, der i øjeblikket testes i indedørs bassin ved Trondheim. Når det rigtige skib rammer vandet, bliver det 80 meter langt og 15 meter bredt med plads til 120 standard 20-fods containere (TEU).

Containerskibet vil fuldt lastet stikke fem meter, men blot tre meter uden ballast. Den normale fart, som også afgørende for skrogets form, vil være 6 knob, mens tophastigheden er 13 knob.

Kort leveringstid

Marin Teknikk har stået for grunddesignet, som nu sendes i udbud til relevante værfter. Efter planen skal byggekontrakten underskrives dette efterår.

Artiklen fortsætter under videoen

Da skibet hverken skal have en stor dieselmotor, ballastvandsystem eller logifaciliteter, bliver selve konstruktionstiden kort.

Fremdrift og manøvrering skal klares af et elektrisk system bestående af en batteripakke på et sted mellem 7,5 og 9 MWh, to elektriske azipoder og to tunnelthrustere.

Første testsejlads er planlagt til andet halvår af 2018 med et lille mandskab, der skal opholde sig i en containerbaseret modulær enhed, som kan løftes af. I 2019 begynder tests med fjernstyring, før skibet i 2020 skal kunne sejle fuldstændig autonomt mellem havnene i Porsgrunn, Brevik og Larvik.

Skal erstatte 40.000 køreture

Fra Yaras udskibningskaj på Herøya til Brevik er der cirka 7 sømil, og til Larvik er der 30 sømil.

Skibet skal erstatte de 40.000 transportture med lastbiler om året, som lige nu foretages mellem Yaras gødningsfabrik på Herøya ved Porsgrunn og udskibningshavnene i Brevik og Larvik - noget, de lokale beboere nok vil sætte pris på.

Yara på Herøya sender hvert år 20.000 fuldt lastede containere med gødning til Brevik eller Larvik havn, hvorfra de skal sendes videre med skib. Herefter kører lastbilerne ulastede retur.

Ideen til et autonomt containerskib kom fra logistikchef i Yara, Bjørn Tore Orvik, sidste sommer. Han tænkte, at det måtte være lettere at gennemføre transporten med autonome skibe frem for autonome biler, da pladsen og trafiksituationen til havs er noget helt andet end på vejene. Derfor tog han kontakt til Kongsberg Maritime, som var med på den idé.

Miljøgevinst

Koncernchef i Yara Svein Tore Holsether er glad for miljøaspektet og for, at der også er en sund forretningsøkonomi i projektet.

»Med et autonomt elektrisk skib er der god økonomi i dette, men vi kan foreløbig ikke give eksakte tal. For os er det mindst lige så vigtigt at se på, hvordan vi kan reducere vores udslip. Reduktion af trafik i nærområdet vil betyde meget for lokalsamfundet - for forurening, støjgener og bedre trafiksikkerhed,« sagde Holsether, da planerne for projektet blev præsenteret i maj måned.

Statsstøttet

Sintef Ocean i Trondheim, hvor testen foregår, foretaget et modeltestprogram sammen med Marin Teknikk for at afdække hastighed og ydelse. Nu skal skibet over i slæbetanken og testes i flere forskellige slags søgang.

En revolution

Skibsdesigneren Marin Teknikk er meget stolt over at være med til projektet.

»Det er fantastisk interessant at være med til det her. Det er begyndelsen på en revolution,« siger administrerende direktør Svein Rune Gjerde fra Marin Teknikk.

»Det er nyt for os at skulle designe et fartøj uden store motorer og mandskabsfaciliteter. Ballastvandsystemet er heller ikke det sædvanlige, som tager vand ind og ud - i stedet er der ferskvand om bord i et lukket system, som kan flyttes for- og agterud ved trimming,« siger Svein Rune Gjerde.

Påhængsmotor

Richard Gjerde siger, at der er lagt et stort arbejde i at lave et skrog, som er tilpasset den hastighed, skibet normalt skal sejle ved, det vil sige 6-7 knob.

»Effektbehovet er ekstremt lille, når det går jævnt ved 6 knob og stille sø. Bassintestene viser, at skibet ved fuld last på 120 containere kan klare sig med 110 kW, svarende til to 70 HK påhængsmotorer,« siger Gjerde. Vågsholm tilføjer, at det ved 5 knob er nok med en 90 HK-motor.

Ifølge skibsdesignerne er noget af det mest udfordrende ved projektet, at der ikke er nogen regler, man skal forholde sig til.

»Vi har et tæt samarbejde med Sjøfartsdirektoratet, Kystverket og DNV GL, og det er et godt samarbejde, men det er uvant,« siger Svein Rune Gjerde.
Skibet skal også lastes og losses automatisk. Det påvirker flere aspekter af designet, blandt andet stabilitet og ballast.

International opmærksomhed

Svein Tore Holsether fortæller, at interessen næsten er større internationalt end hjemme i Norge. Ikke før Wall Street Journal skrev om projektet, fattede Aftenposten interesse.

»Jeg var i FN i forrige uge og snakkede egentlig ikke om Yara Birkeland, men folk kom spontant hen til mig og ville høre mere om projektet,« siger koncernchefen.

Kystverket bakker op

Skibet vil sejle i et område, som dækkes af det norske Kystverkets skibstrafikcentral (VTS) i Brevik. Lods ved Kystverket Geir Eikeland er ivrig tilhænger af projektet.

»Der bliver ikke arbejdsløshed blandt lodser med dette tiltag,« siger Eikeland med et smil.

»Autonome fartøjer er ikke en trussel. Vi ønsker at bidrage med vore kompetencer, således at autonome fartøjer er lige så sikre som skibe med kaptajn og lods om bord,« siger han.

Artiklen er oprindeligt bragt på tu.no

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er en meget lille model, der er i test - ikke et containerskib.

Jeg ved godt, at rækken af klager over ing.dk's overskrifter er uendelig, men det er imho for ringe med den slags click bait overskrifter. Man tror, man skal se et selvsejlende containerskib, og får en "legetøjsbåd" :o(

mvh "den sure gamle mand"

;o)

 • 8
 • 0

En del af ovenstående kommentarer forklarer godt hvorfor ovenstående "opfindelse" er gjort i Norge og ikke i Danmark....vi kan synes at "autonome" (helt/delvist) er en god eller dårlig ide, men jeg er sikker på at de er kommet for at blive - og at det kun er et spøgsmål om tid før det første er i "rigtig" drift. Danmark har mange rigtig gode og innovative virksomheder som vil kunne bidrage til et sådant projekt, så det kan da kun gå for langsomt med at komme igang!

 • 4
 • 0

Hvad gør man i tilfælde af brand ombord på skibet? Lader det brænde? Det er nok ikke gødningen der brænder, men batterierne kan.

Eller en grundstødning eller kollision med et andet skib, og hvad der ellers forekommer af problemer på et skib?

 • 0
 • 0

Gødning anvendes da til vejside bomber og Anders Bering Breivik fyrede da en større nitrat bombe af i Oslo, inden han tog ud på Utøa og dræbte en masse unge.

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten