Video: UR-robot hjælper BMW på vej mod den digitale fabrik

BMW har anvendt UR-robotter på sine fabrikker i adskillige år. På Dingolfing-fabrikken er nogle af robotterne nu blevet udstyret med en avanceret LED-skanner, der opmåler eventuelle revner og sprækker i karrosseriet. Illustration: BMW via Youtube

Universal Robots’ robotarm har for længst gået sin sejrsgang over store dele af verden. Og nu viser en nylig offentliggjort video fra den tyske bilproducent BMW, hvad der er den tyske bilproducents næste skridt inden for cobots – altså robotter, der arbejder sammen med medarbejdere ved produktionslinjen uden afskærmning eller andre sikkerhedsforanstaltninger.

I videoen - der kort fremviser nogle af de Industri 4.0-teknologier, som BMW arbejder på at implementere på sine tyske fabrikker – ser man, hvordan fire lyseblå UR-robotter med hver deres LED-skanner opmåler eventuelle revner og sprækker i karrosseriet i Dingolfing-fabrikkens såkaldte ’body shop’ under overvågning af en specialist.

Selvkørende tog vælger selv den optimale rute

Videoen viser desuden, at det ikke kun er på landevejene, at de store bilproducenter interesserer sig for selvkørende biler og kunstig intelligens.

På fabrikkerne i Berlin, Leipzig og Dingolfing tester BWM således en prototype på et selvkørende køretøj, der kan transportere emner og komponenter rundt i produktionen – vel at mærke uden at være slaver af de prædefinerede ruter, man kender fra traditionelle AGV’er, som navigerer rundt på fabriksgulvet via magnetstriber i gulvet.

Tværtimod er det meningen, at de selvkørende tog – i hvert fald med tiden – ikke bare skal kunne navigere rundt i produktionen selv, men at de også skal kunne vælge den optimale rute i henhold til de givne omstændigheder på fabrikken.

En mere systematisk brug af tablets og produktionsmedarbejdere udstyret med særlige briller til livetransmissioner af film er to andre teknologier, som vises frem i videoen.