VIDEO: Unge musikere spiller med planter

Elektriske bølger i blomster kan konverteres til musik. Og det drager unge nordiske musikere i bandet Love Revolution nytte af på deres kommende album, hvor gruppen spiller musik med planter.

Plantemusikken dannes ved at måle den elektriske modstand mellem to elektroder, som er fordelt på henholdsvis et blad og i jorden ved rødderne.

Derefter omregner en specielt udviklet maskine impulserne til lyd, og med hjælp fra en indbygget synthesizer får planten mulighed for at spille forskellige instrumenter.

Professor i plantebiokemi ved Københavns Universitet Birger Lindberg Møller fortæller i ugens udgave af Ingeniøren, at plantemusik-konceptet kan forklares videnskabeligt.

»Når man måler elektromagnetisk stråling i planter, kan responsen, man får ved hjælp af opstillede matematiske formler, sagtens omdannes til lyd, som vores ører kan opfange,« fastslår professoren.

Men hvorfor spille musik med planter? Hør musikerne Emil Savery og Erik Kimestads korte forklaring i klippet og se dem spille musik med et gummitræ.

Det er muligt at læse en artikel om plantemusik i Ingeniørens avis i dag. Og i morgen vil nysgerrige sjæle kunne læse artiklen på nettet.

Læs også: Kan et gummitræ jamme med musikere?

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg besøge nogen jeg kender som havde købt sådan en lille sort boks fra et italiensk forma, der fuldstændigt ligner den på ovenstående videooptagelse. De havde betalt ca. 5.000,- DKK for apparater. Nu da jeg er ingeniør og derfor nysgerrig, ville jeg lige teste, hvad der egentligt satte musikken igang. Da jeg ikke havde måleudstyr e.lign. med, brugte jeg en afbrændt tændstik, som jeg satte imellem de to krokodillenæb og til ejerne af apparatets overraskelse spillede boksen precis, som havde den været koblet til en plante. Efter min mening, måler apparatet bare modstanden imellem to krokodillenæb, og passer modstand nogen lunde med hvad, der er i en plante afspilles mere eller mindre tilfældige toner. En afbrændt tændstik har næppe meget 'elektromagnetisk stråling'. Hvis du er ejer af sådan en kasse, så prøv selv med f.eks. en 10 K Ohm modstand. Efterfølgende har den italienske producent været kontaktet, men de vil hverken be- eller afkræfte at konstruktionen er fup. Musikken er fin - det har bare ikke meget med planten at gøre.

  • 0
  • 0

Nu stopper i simpelthen. Jeg vil foreslå at i sletter den "artikel" og video nu. Og så lover os der var så uheldige at se den, at lade som om vi aldrig så den og at det aldrig skete.

  • 0
  • 0

Kære Einar

Det er ganske vist et meget sent svar, men måske kan du stadig bruge det til noget.

Jeg har sendt dine spørgsmål videre til Music Of The Plants, som står bag apparatet.

Det er rigtigt, at krokodillenæbene måler modstanden imellem dem. Derfor vil et menneske eller for den sags skyld en tændstikke også kunne få devicet til at spille ved at koble sig til de to krokodillenæb.

Men pointen er, at modstanden mellem de to næb påvirkes af de elektriske bølger i planten, som dertil påvirkes af basale livsprocesser (som fotosyntese) og/eller kompleks kemi i selve planten. Kemiske stoffer i planten udløses af eksempelvis berøring, lydbølger eller andet, som påvirker planten. De elektriske signaler i planter er nemlig meget sensitive over for deres omgivelser. (se artikel: https://ing.dk/artikel/kan-gummitrae-jamme...)

Under arbejdet med historien oplevede jeg selv, hvordan enkelte planter ikke spillede musik - for pludselig efter 3-5 minutters berøring at begynde at spille. Ligeledes, hvordan en plantes lyd var kaotisk og stressende i begyndelsen for langsomt at blive mere rolig og afslappet. Det virkede derfor for mig, som om at planter påvirkes af deres omgivelser.

Dermed siger jeg ikke, at planten bevidst spiller musik. Det er, som du skriver, maskinen, der laver lydene og således musikken. Men lydene virkede til at være kraftigt påvirket af plantens reaktioner på omgivelserne. Det gør på sin vis plantemusikken unik, som musiker Emil Savery udtaler i artiklen.

"»Der er aldrig to planter, der spiller ens, og den samme plante spiller meget sjældent fuldstændig identisk musik flere gange. Som musiker må man acceptere, at planten aldrig kommer til at spille inden for menneskets rammer med rytme, melodi, harmoni og form,« fortæller pianist og elektrisk organist Emil Savery."

Det er derfor, som du skriver, tilfældige toner, der afspilles, men tilfældige toner, der tilsyneladende påvirkes af de elektroniske bølger i planten.

Dertil mener både Emil Savery og Music of The Plants, at planter over tid "bliver bedre" til at spille sammen med andre musikere. Dette kan ikke underbygges, men det kan muligvis undersøges nærmere. Hvis det er, formidler jeg gerne kontakt til Emil Savery, så kan der måske være mulighed for at teste påstanden.

Men på baggrund af ovenstående vil jeg argumentere for, at musikken fra apparatet bestemt har noget at gøre med planten - selvom det ikke er lige så bevidst som en guitarist, der spiller og synger en bestemt sang.

Jeg spurgte desuden personen ansvarlig for kommunikation hos Music og The Plants, og hun kunne ikke finde tidligere mails eller andet, som understøttede, at de havde været kontaktet af dig eller din ven, som du skriver.

Men I er velkomne til at skrive og stille dem spørgsmålet, er jeg sikker på. Så vil de forhåbentligt svare jer.

Jeg håber, du kunne bruge svaret til noget. Fortsat god dag Bedste hilsner Christoffer

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten