Video: Transportminister forklarer »virkelighedens« ansvar for signalproblemer

Det er virkeligheden, der har ansvaret. Sådan lød forklaringen fra transportminister Ole Birk Olesen (LA), da den fremmødte presse gerne ville have ministerens bud på, hvem der har ansvaret for, at Danmarks største jernbaneprojekt igen bliver forsinket, denne gang helt til 2030.

Det skete, da ministeren sammen med resten af forligskredsen bag projektet præsenterede den nye plan for to uger siden. Den forklaring måtte transportministeren under sidste uges spørgetid i Folketinget stå på mål for.

Læs også: Projektdirektør: Nu vender vi planen for jernbanen på hovedet

Socialdemokraternes Rasmus Prehn vil under spørgetimen gerne vide, om »der er behov for at drage andre end virkeligheden til ansvar for problemerne med udrulningen af det nye signalprogram, og skal det have ledelsesmæssige og kommunikative konsekvenser for Banedanmark?«

Ansvaret for problemet skal dog, foruden virkeligheden, ikke placeres hos andre end Alstom, som leverer signaludstyr til banen og til DSB’s tog, siger ministeren.

»I korthed er sagen den, at det er en række uforudsete forhold, der gør, at ombordudstyringen af de gamle tog tager længere tid end planlagt. I reviewet konstateres det således, at leverancehistorikken for Alstom, som har kontrakten for installation af ombordudstyret i jernbanevirksomhedernes tog, tilsiger, at udrustningen af togflåden med ombordudstyr forventelig bliver væsentligt forsinket,« siger Ole Birk Olesen.

Reviewet henviser til den undersøgelse af signalprogrammet fra revisionsfirmaet Deloitte, som ligger til grund for den nye revidering af projektet.

I øjeblikket er det installeringen af det såkaldte ombordudstyr i DSB's IC3-tog, der skaber problemer. Det har særligt vist sig besværligt at finde plads i færdigbyggede tog til alle de nye kabler, udstyret kræver. Arbejdet er efter halvandet år ikke nået længere end til det første IC3-togsæt, der som en prototype forud for resten af flåden skal have indbygget det nye signalsystem,

Illustration: Nanna Skytte

Et spørgsmål om ordlyd

Ole Birk Olesens tidligere forklaring om, at virkeligheden har ansvaret for de aktuelle problemer, skyldtes ordlyden i spørgsmålet, fortæller han.

»Jeg blev spurgt om, hvem der er ansvarlig for, at det tager så lang tid at udstyre gamle tog med ombordudstyr, og til det svarede jeg: Det er virkeligheden, der har ansvaret for det. Hvis jeg var blevet spurgt om, hvem der har ansvaret for at have undervurderet opgaven, så ville svaret have været: Det er jo primært tilbudsgiver, nemlig Alstom, som har undervurderet, hvor lang tid det vil tage,« siger Ole Birk Olesen.

»For så vidt angår ledelsen i Banedanmark, blev den skiftet ud sidste år, og det er den nye ledelse, der har været med til at få problemerne med signalprogrammet frem i lyset. Den er også gået i gang med at rydde op efter fortidens synder og finde konstruktive løsninger på de uforudsete problemer, som er opstået. Det er helt klart, at der er problemer, men den nuværende ledelse er efter min vurdering ikke et af problemerne, men en vigtig brik i løsningen på problemerne,« siger han.

Ansvarsforflygtigende

Dermed fastholder ministeren også sin tidligere udmelding om, at Banedanmarks nuværende ledelse ikke kan drages til ansvar for situationen. Det til trods for, at Deloittes rapport om signalprogrammet ikke understøtter ministerens forklaring.

Banedanmarks tidligere ledelse blev erstattet i 2016, og den nuværende ledelse under direktør Per Jacobsen præsenterede ni måneder senere Folketinget for en ny tidsplan for signalprogrammet. Det er den plan, som nu har vist sig ikke at holde. Og det er den plan, Deloitte i sin rapport påpeger store huller i.

Læs også: Stik imod ministerens forklaring: Banedanmarks ledelse har ansvar for problemer med nye togsignaler

Den socialdemokratiske transportordfører stiller sig imidlertid ikke tilfreds med ministerens svar.

»Altså, kan ministeren ikke selv høre, at det virker meget ansvarsforflygtigende, at ministeren på det møde, hvor vi endnu engang skal stå og præsentere borgerne for forsinkelser og fordyrelser, som det eneste svar på, hvis ansvar det er, siger, at det er virkelighedens skyld?« spørger Rasmus Prehn.

Han vil gerne have forklaret, om »de mennesker, der har solgt os den her vare, som de ikke leverer, ikke stilles til ansvar«.

Til det svarer Ole Birks Olesen, at Transportministeriet og Banedanmark i øjeblikket er i færd med at undersøge signalkontrakterne for at finde ud af, om der kan placeres et økonomisk ansvar hos Alstom.

»Det er vi jo i fuld gang med, så det er en åben dør, som hr. Rasmus Prehn sparker ind,« siger han.

Ole Birk Olesen har på trods af flere henvendelser ikke ønsket at stille op til interview om signalprogrammet.

Videoen er hentet fra Folketingets TV.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg vil godt tilbyde den danske befolkning en 3mia. Stor besparelse, giv mig 20mia. Danske kroner, så sørger jeg for et super moderne signal system, der er forberedt til førerløse togdriften, og det er klar allerede i 2029. Jeg begynder at arbejde på det 1.jan.2027 så kan betatest begynde jan. 2028, hvis jeg da ikke til den tid for få millioner kan købe software fra førerløse biler der med få ændringer kan klare togene.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten