VIDEO: Tørt juletræ brænder stuen af på sekunder

22. december 2020 kl. 08:549
VIDEO: Tørt juletræ brænder stuen af på sekunder
Illustration: U.S. Consumer Product Safety Commission.
Jule-gensyn: Vand til juletræet kan redde boligen, viser video fra amerikanske brandmyndigheder.
Artiklen er ældre end 30 dage

December måneds kulde og mørke kureres bedst med levende lys, som vi kommer i hyggelige juledekorationer og på træet den 24. december.

Men kombinationen af tørt gran og åben ild er ikke helt ideel. Derfor skal man sørge for at holde træet friskt frem til juleaften, eksempelvis ved at vande det.

»Det er en god idé at vente med at tage juletræet ind til dagen før. Men det bedste er at erhverve sig en juletræsfod, hvor man kan hælde lidt vand i, så der kan trække lidt fugt ud i grenene,« siger Jacob Christensen, der er forebyggelseschef ved Brand og Redning Sønderjylland.

Læs også: Alarmtryk giver næsten kun falske alarmer

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han tilføjer, at hvis træet er tørt, er det en usædvanligt dårlig idé at begynde at tænde det. Har du allerede hevet træet indenfor og ladet børnene begynde at pynte det, er det frem med vandkanden.

Tørt gran brænder hurtigt

Den amerikanske kommission for forbrugersikkerhed (CPSC) har lavet en test, der viser, hvor hurtigt det kan gå, når ilden tager fat i tørt gran.

Mens der overvejende sker en røgudvikling i et juletræ, der er vandet, har ilden langt hurtigere ved at få fat i grenene på et tørt træ.

Remote video URL

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Jakob Christensen, der også er talsmand for forebyggelse i Danske Beredskaber, skal man være opmærksom på de levende lys i juledekorationerne. Op til jul er det ofte en adventskrans, der går ild i, mens det kun er kort tid juleaften, at man skal holde øje med lysene på juletræet.

Læs også: VIDEO: Sådan laver nørder julepynt med gærceller

»De lys, man har i juletræet, brænder hurtigt ud, og derfor er de kun tændt i en kort periode. Men der er lidt større risiko for, at man glemmer en juledekoration,« siger Jacob Christensen.

Han råder til, at man aldrig går fra levende lys, og at den, der tænder lysene, også slukker dem. Og så er det en god idé at have lidt vand i nærheden af juletræet, hvis uheldet skulle være ude.

Flere brande i december

Undgå brandfælder i julen

Gå aldrig fra tændte levende lys

Den, der tænder, slukker

Hav altid vand i nærheden

Bliv i køkkenet, når du laver mad på komfuret

Stil aldrig brandbare ting fra dig på komfuret

Kilde: Beredskabsstyrelsen

Statistikken taler for sig selv. I december måned rykkes der i gennemsnit ud til 549 brande i private hjem, viser tal fra Beredskabsstyrelsen. Det er 30-40 procent mere end på en almindelig måned.

LED-lys og elektriske lyskæder kan være en god erstatning for de levende lys, og det vælger danskerne ifølge Bolius også i stigende grad at benytte sig af.

Man skal dog ikke begynde at finde den indre hobby-elektriker frem og forsøge at reparere kæderne, hvis de går i stykker, lyder rådet.

»Hvis man har en lyskæde, der er gået i stykker, skal man ikke selv skal begynde at reparere den. Det kunne være en knust pære eller en knækket ledning, hvor man tænker, det er let at fikse. Her bør man købe en ny for at være på den sikre side,« siger Jacob Christensen.

Denne artikel er en genudgivelse og blev første gang publiceret 19. december 2017.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
28. december 2020 kl. 21:46

Og mig. LEDer er til cykellygter.

8
22. december 2020 kl. 15:22

Det lugtede af plastic ?

Men jeg siger som Karsten:

""Jeg må sige at de smukkeste juletræer jeg nogen sinde så, var barndommens med stearinlys - tændt af min far bag lukkede døre som traditionen bød.""

7
22. december 2020 kl. 14:58

Jeg plejer at lave en test - klipper en lille gren af den 24, og prøver at sætte ild til denne med en tændstik

Normalt er det ikke muligt for mig at få nålene til at fænge (køber træ et par dage før, og lader det stå i vand udenfor til den 23). Efter 7-10 dage indenfor er det ofte noget mere letantændeligt, så der er kun levende lys på den 24.

6
28. december 2019 kl. 00:18

Med de helt normale forholdsregler, vand til træet hver dag, ingen grene over lyset, brandtæppe og vand til slukning parat, har vi nu nydt Julens fred med stearinlys i 60+ år.

5
26. december 2019 kl. 22:56

Også vi benytter levende, selvslukkende lys den ene aften. - Med en vand-spray-flaske fire meter fra træet. Den slukker på sekunder en lille ildløs, uden at skade andet end tre julehjerter! Tørt træ, ja det futter!! - Men jeg kan tilføje, at hvis træet er ret nyfældet og evt. står i vand, så er risikoen tæt på nul. For at teste en pulverslukker, tog vi træet ud på fliserne ca. 5. januar og prøvede at sætte ild til det, og det var svært! - Det lykkedes, og vi tændte og slukkede det nogle gange og godkendte pulverslukkeren. Og nu har vi øvelsen, hvis ....!

4
25. december 2019 kl. 01:32

Mig

Me too! Skal de være autentisk, er der ingen vej udenom levende lys!

Jeg må sige at de smukkeste juletræer jeg nogen sinde så, var barndommens med stearinlys - tændt af min far bag lukkede døre som traditionen bød.

2
24. december 2019 kl. 09:55

Nej, det er skam selvforskyldt: Eva har syndet og derfor blev mennesket smidt ud af Paradis, hvor vi ikke behøvede lys eller varme - det var noget Gud forsynede os med.

1
24. december 2019 kl. 09:22

Hvem i alverden ved sine fulde fem vil sætte levende lys på et grantræ inde i stuen?

Det er galt nok med alle de levende lys alle vegne, og hvorfor overhovedet overveje den slags, når man kan få LED-lys smidt i nakken for ingen penge?

Ud over den indlysende brandfare, forurener stearinlys også indemiljøet (og udleder CO2 for at det ikke skal være løgn)!