Video: Tørstig beton skal hjælpe mod lyn-oversvømmelser

Britiske Tarmac Lafarge har udviklet en beton, der skal sikre byboere mod pludselige store vandmængder. En kvadratmeter af det særlige materiale kan ifølge selskabet optage op imod 1.000 liter vand i minuttet. Det skriver Global Construction Review.

Læs også: Rapport: København bliver ramt af ekstreme oversvømmelser hvert år i 2100

Topmix Permeable, som materialet hedder, består af mellem 20 og 35 procent tomrum. Det betyder, at vand kan suges gennem betonet og ned til undergrunden, så længe den underliggende jord ikke er mættet.

Håbet med betonen er at beskytte byområder mod pludselige oversvømmelser, der overmander kloakeringen og for eksempel ender med at ødelægge for millioner i storby-kældre. Betonen skal fjerne vand fra veje, indkørsler og parkeringspladser for at minimere oversvømmelseskader, lyder det fra selskabet.

Den kritiske Ingeniøren-læser vil muligvis se problemer i, at betonen fyldes med vand, hvis der for eksempel er frosttemperaturer. Vandet skal dog ikke forblive i beton-laget, men siver i stedet ned til et såkaldt opbevaringslag, der ligger under betonen, forklarer virksomheden.

Læs også: Nye veje skal klare både ekstremregn og dækrumlen

I Danmark har blandt andre NCC demonstreret en vandgennemtrængelig asfalt i Billund og Aalborg. NCC’s såkaldte dræn-produkter er lavet til at modstå et skybrud, der giver 11,4 mm regn på 10 minutter. Et sådan skybrud kommer i Danmark hver femte år, men ifølge Tarmac Lafarge kan selskabets nye, permeable beton klare et skybrud af den slags, der kun ses én gang i løbet af 100 år.

Læs også: Danmarks længste klimavej åbner i Aalborg

Det har taget Tarmac Lafarge seks år at udvikle den tørstige beton, der hovedsagelig består af granitstykker på omkring en halv centimeter, blødgørende midler samt nogle tilsætningsstoffer, der betragtes som forretningshemmeligheder.

Se 4.000 liter vand forsvinde i betonen på et minut:

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvordan vil denne type beton opføre sig når der kommer sand/støv/salt/organisk materiale til?

 • 6
 • 0

(med mindre man med jævne mellemrum støvsuger vejen)

Umiddelbart lyder det nemmere at støvsuge veje lidt oftere end vi allerede gør og fremover slippe for at oprense sandfang og spule tilstoppede rør.

Betonen kunne evt nøjes med at blive brugt i rendestenen og vandet bortledes via underliggende rør som vanligt. Så slipper vi helt for riste som har for vane at tiltrække bilnøgler, smykker, mobiltelefoner o.l.

 • 3
 • 1

gad vide hvordan det så vil se ud hvis man sætter frost med til ligningen

 • 0
 • 0

Når temperaturen er <0 plejer nedbør komme som sne eller hagl.

Jeg er også mest skeptisk hvad angår organisk materiale, gerne lidt fedtet og støv. Salte burde jo udvaskes.

Og så er der spørgsmålet om punktlaster ved sådan noget porøst noget. Kan den klare en palleløfter?

 • 3
 • 0

Det kan umiddelbart lyde som en generelt god løsning for overskudsvand i byer (storbyer). Men hvis man pludseligt leder store mængder af vand ned i en jordbund som har været relativt tør i årtier, tror jeg nok at man må forberede sig på en overraskelse. På nettet kan man se "sinkholes" opstå midt i storbyer (udenlandske naturligvis),uden nogen umiddelbar årsag. Årsagen er,så vidt jeg har forstået det, at overfladevand leder sig ned gennem de relativt løse "nygravede" jordlag omkring kloak/afløbsledninger, og tilsidst danner egne afløbssystemer ved siden af byens egne kloak og overfladevandsystemer og som gennem disse flytter store mængder af sediment, hvilket tilsidst giver sinkholes opstrøms . Jeg tror nok man skal tænke sig om inden man begynder at lede store mængder overfladevand ned i byers undergrund.

 • 4
 • 0

Ligesom med støjdæmpende asfalt, skal denne beton støvsuges og vaskes og saltes ekstra meget ifht "standard" asfalt. Det sætter større krav til sommer vedligehold og vinterberedskab.

 • 1
 • 1

Bare rolig, der er ikke tale om plastblødgørere el. lign. Der er tale om velkendt betonkemi, der indgår i den hydratiserede cement, og ikke bliver udvasket.

Denne type beton er i sin spæde begyndelse, så vi har ikke meget den samme mængde dokumentation i DK, men vi kalder den "drænbeton" - og skal I bruge den, så ringer I bare. Mere hokus pokus er der heller ikke i det.

(Amerikanerne har i øvrigt brugt "pervious concrete" i årtier - så tillykke til Lafarge for at være kommet med på vognen, men breaking news er det godt nok ikke)

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten